Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Καροτενοειδή: Τροφές πλούσιες στις αντικαρκινικές ουσίες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές, συνήθως κόκκινου, πορτοκαλί ή κίτρινου χρώματος.
Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα οφέλη τους αποδίδονται στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
Δείτε σε ποιες τροφές βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:

Καρότο

Γλυκοπατάτα

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)

Ντομάτα

Δαμάσκηνο

Βερίκοκο

Μπρόκολο

Μάνγκο

Πορτοκαλί κολοκύθα

Αρακάς

Μανταρίνι

Πεπόνι

Καλαμπόκι

Πορτοκάλι

Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά

Παπάγια

Λαχανάκια Βρυξελλών

 onmed.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading