Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Έξι σούπερ θρεπτικά ζεύγη τροφών

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποκτούν ισχυρότερη δράση στον οργανισμό όταν «συνεργάζονται» με άλλα.
Έτσι, για να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις υγιεινές τροφές που καταναλώνουμε πρέπει να τις συνδυάζουμε με το κατάλληλο… ταίρι.

1. Μπανάνα & γάλα: Η μπανάνα είναι καλή πηγή ινουλίνης, ενός τύπου φυτικών ινών που βοηθούν στην εξισορρόπηση των «καλών» βακτηρίων του εντέρου. Η ινουλίνη προωθεί επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό και είναι καλό να συνδυάζεται με τροφές που περιέχουν το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, όπως το γάλα.

2. Φράουλες & φιστικοβούτυρο: Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ το φιστικοβούτυρο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών και στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι ενισχύει τη δράση της βιταμίνης Ε. 

3. Μπρόκολο & μουστάρδα: Το μπρόκολο παρέχει μια ισχυρή αντικαρκινική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Όταν μαγειρεύουμε το λαχανικό όμως καταστρέφεται η μυροζινάση του, το ένζυμο που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τη σουλφοραφάνη. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Food Chemistry, η μυροζινάση βρίσκεται επίσης στη μουστάρδα, οπότε το καρύκευμα είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το θρεπτικό μπρόκολο! 

4. Μήλο & πράσινο τσάι: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η κουερσετίνη του μήλου και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συνεργάζονται άψογα ώστε να αποτρέψουν την υπερβολική συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα, η οποία συμβάλλει στη θρόμβωση και κατ’ επέκταση στο έμφραγμα.

5. Ψωμί ολικής άλεσης & κρεμμύδι: Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα τοστ με ψωμί ολικής, φροντίστε να βάλετε μέσα και λίγο κρεμμύδι. Τα προϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν πολύτιμο ψευδάργυρο, συστατικό που μεταξύ άλλων τονώνει το ανοσοποιητικό. Την απορρόφηση του ψευδαργύρου από τον οργανισμό βελτιώνουν οι θειούχες ενώσεις που βρίσκονται στο κρεμμύδι και το σκόρδο.

onmed.gr

 Το είδαμε: εδώ

Share
Loading