Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Χριστόψωμο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

ΥΛΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υλικά συνταγής
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
3 αυγά
⅓ φλιτζ. γάλα χλιαρό
50γρ. μαγιά νωπή
250γρ. προζύμι
½ κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
2 κ.σ. σουσάμι


Διαδικασία συνταγής
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα και τα προσθέτουμε κι αυτά. Έπειτα προσθέτουμε το προζύμι.
Βγάζουμε τα εξαρτήματα του μίξερ από τη ζύμη μας και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφιχτή. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το ανοίγουμε σε φιτίλι για να φτιάξουμε σταυρό.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί (32εκ.) και βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη μέσα. Απλώνουμε τη ζύμη να γίνει λεία και από πάνω βάζουμε το ζυμαράκι φτιάχνοντας ένα σταυρό.
Το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 οC στις αντιστάσεις. Αλείφουμε με το αυγό το χριστόψωμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ξεροψηθεί.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading