Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Πόσο υγιεινό είναι το μέλι; Δείτε 5 τρόπους που σας ωφελεί

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Εδώ και σχεδόν 8.000 χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ως γλυκαντικό, αλλά και ως καλλυντικό.
Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και τεκμηριώνονται μέσα από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.
Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί να το βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή, δείτε παρακάτω πέντε καλούς λόγους να το κάνετε άμεσα.

1. Ενυδάτωση του δέρματος

Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μέλι απευθείας στο δέρμα, να το συνδυάσετε με άλλα φυσικά υλικά (όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι) για να φτιάξετε σπιτικές κρέμες προσώπου ή να το αναζητήσετε ως συστατικό τα προϊόντα περιποίησης που αγοράζετε. Για να πετύχετε βαθιά ενυδάτωση του δέρματος του προσώπου, εφαρμόστε απευθείας το μέλι μετά από ένα ζεστό ντους και ξεπλύνετε με άφθονο νερό μετά από 20 λεπτά.
meli 2

2. Καταπολέμηση του hangover

Μετά από μια βραδιά με πολύ αλκοόλ, λίγο μέλι επάνω σε μια φέτα ψωμί είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Αγγλίας, το μέλι είναι το πιο αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για το hangover. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στη φρουκτόζη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει και να απορρίψει ταχύτερα το αλκοόλ.

3. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση και χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.

4. Αντιμετώπιση του βήχα

Και ποιος δεν έχει πιεί ένα ζεστό τσάι με μέλι όταν έχει πονόλαιμο και βήχα; Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, το μέλι παρέχει σημαντική ανακούφιση στα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω του επίμονου βήχα, την ίδια δράση όμως έχει το μέλι και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

5. Επούλωση των πληγών

Η πιο γνωστή ίσως εφαρμογή που βρίσκει το μέλι στην ιατρική πράξη είναι η αντιμετώπιση τραυμάτων και πληγών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση The Scientific World Journal υπέδειξε ότι το μέλι προωθεί την ανάπλαση των ιστών και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλών μετά από έναν τραυματισμό.

Θερμίδες & διατροφική αξία

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το μέλι δίνει:
  • 304 θερμίδες
  • 82,4 γρ. υδατάνθρακες
  • 0,3 γρ. πρωτεΐνες
  • 0 γρ. λιπαρά
  • 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, B3 και Β6, ασβεστίου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου
  • 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β2, σιδήρου και χαλκού
  • 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Πηγή: Medical Daily, SELF Nutrition Data
onmed.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading