Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Θέλετε να δείχνετε νεώτερη; Σηκωθείτε από την καρέκλα!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Oι μεγάλης ηλικίας γυναίκες που κάθονται για περίπου δέκα ώρες την ημέρα, έχουν πολύ πιο γερασμένα κύτταρα, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ένα πιο ενεργητικό lifestyle, υποστηρίζει μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο).
H μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, έδειξε ότι οι μεγάλης ηλικίας γυναίκες που έχουν λιγότερα από 40 λεπτά μέτριας έως ζωηρής άσκησης την ημέρα και κάθονται για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, έχουν κοντύτερα τελομερή. Τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από φθορές και καθορίζουν το χρόνο ζωής των κυττάρων. Λειτουργούν περίπου όπως οι πλαστικές καταλήξεις στα κορδόνια των παπουτσιών και θεωρούνται το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού μας.
Όσο τα κύτταρα γερνούν, τα τελομερή κονταίνουν και ξεφτίζουν. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Τα κοντά τελομερή σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη και τα κυριότερα είδη καρκίνου.
"Η μελέτη μας βρήκε ότι τα κύτταρα, με τον καθιστικό τρόπο ζωής, γερνούν γρηγορότερα", σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Aladdin Shadyab, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ο Shadyab και η ερευνητική του ομάδα, πιστεύουν ότι είναι οι πρώτοι που μέτρησαν με αντικειμενικό τρόπο, το πώς ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και άσκησης μπορεί να επηρεάσει τους βιοδείκτες της γήρανσης.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 1.500 γυναίκες, ηλικίας 64-95 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και φόρεσαν βηματόμετρα για 7 ημέρες.
"Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο, δεν είχαν κοντύτερα τελομερή όταν ασκούντο για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, όταν ακολουθούσαν δηλαδή την εθνική οδηγία", σημείωσε ο Shadyab. "Οι συζητήσεις για τα οφέλη της άσκησης, θα πρέπει να ξεκινούν όταν είμαστε νέοι και η φυσική άσκηση θα πρέπει να εξακολουθεό να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής όσο μεγαλώνουμε, ακόμη και στα 80 μας", κατέληξε ο ερευνητής.

stogiatro.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading