Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Οι αμερικάνικες σειρές τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά κανάλια (βλ. Ant1, Star,Σκαι) γνωρίζοντας παράλληλα μεγάλη επιτυχία σε Αμερική, Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας...


top 10










Δείτε παρακάτω τις 10 καλύτερες αμερικάνικες σειρές σύμφωνα με το noumerologio με τα θετικά(+) αλλά και τα αρνητικά τους(-).


10.Heroes:

Υπόθεση: Η σειρά αφηγείται την ιστορία διαφόρων ανθρώπων που ενώ νόμιζαν ότι είναι σαν όλους τους άλλους κάποια στιγμή ανακαλύπτουν ότι διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες. Το σκεπτικό είναι ότι όλοι τους έχουν να παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη σωτηρία της ανθρωπότητας από μια μεγάλη επερχόμενη καταστροφή.(wikipedia)

+ Οι λάτρεις του superman και όλων των άλλων σούπερ ηρώων θα βρουν μια σειρά που συνδυάζει όλες τις ικανότητες των αγαπημένων τους ηρώων.

Εφέ μέτριας ποιότητας,υπερβολή στην ερμηνεία αλλά και σενάριο που δεν...παίρνει και όσκαρ μερικά από τα προβλήματα της νεανικής σειράς.

9. Californication

Υπόθεση: Ο David Duchovny (Fox Mulder)  υποδύεται έναν συγγραφέα που προσπαθεί να αναθρέψει σωστά την δεκατριάχρονη κόρη του Becca να ξανακερδίσει την μία και μοναδική αγάπη του την πρώην του γυναίκα Karen και ταυτόχρονα να ξαναφτιάξει την επαγγελματική του καριέρα που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά όμως (ναρκωτικά , αλκοόλ , one night stand) δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια με αποτέλεσμα να είναι πάντα υπό αμφισβήτηση από τους γύρω του.  (speakaboutfilms.blogspot)

+ Ο πρωταγωνιστής David Duchovny που αποδίδει τον ρόλο του άστατου 40άρη με τον πιο πειστικό τρόπο. Στα θετικά ακόμη οι σπαρταριστές σκηνές με τον μάνατζερ του πρωταγωνιστή που ορισμένες φορές κερδίζουν το ενδιαφέρον μας και ξεχωρίζουν στη σειρά.

- Η μικρή διάρκεια των επεισοδίων (27 λεπτά) αλλά και τα 12 μόνο επεισόδια κάθε σεζόν με αποτέλεσμα να μη δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να ταυτιστούν με τους ήρωες, αλλά και να τους γίνει συνήθεια.

8.Chuck

Υπόθεση: To Chuck ή Πράκτορας στο Τσακ είναι μια σειρά δράσης-κωμωδίας δημιουργημένη από τον Josh Schwartz και τον Chris Fedak. Η ιστορία ξεκινάει με έναν κομπιουτεράκια τον Chuck, ο οποίος λαμβάνει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον κολεγιακό του φίλο που δουλεύει τώρα στην CIA· το μήνυμα περιέχει όλα τα μυστικά των μυστικών που εισχωρούν στο μυαλό του Τσακ.

+ Ο συνδυασμός περιπέτειας με αρκετά κωμικά στοιχεία έχει "παντρευτεί" με σχεδόν άριστο τρόπο, χαρίζοντας μας μια κατασκοπευτική σειρά με μεγάλη δόση χιούμορ. Στα υπέρ της σειράς ακόμη είναι και το cast των δεύτερων ρόλων που με την απολαυστική τους ερμηνεία βάζουν την δική τους υπογραφή στη σειρά.

- Οι αποστολές των κατασκόπων σε άλλες ηπείρους έχουν γίνει σε γωνιές της Αμερικής στερώντας μας έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε όμορφα τοπία. Στα αρνητικά επίσης και η επανάληψη ορισμένων ιστοριών δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι σεναριογράφοι στέρεψαν από ιδέες στην τέταρτη και τελευταία, έως και σήμερα, σεζόν.



7. Glee

Υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη του Οχάιο ένας χαρισματικός, αλλά μπουχτισμένος από την καθημερινότητα καθηγητής Ισπανικών (it's ALWAYS the spanish teacher) φτιάχνει ένα glee club, ένα ιδιαίτερο είδος χορωδίας, που το απαρτίζουν κάθε λογής "προβληματικά" παιδιά από όλες τις κάστες του σχολικού προαυλίου. Τα πάντα λειτουργούν εναντίον τους: από την αυταρχική γυμνάστρια των cheerleaders μέχρι τις κοινωνικές διαφορές των παιδιών, τις αληθινές και ψεύτικες εγκυμοσύνες, τα ψευτορομάντζα και τις παρεξηγήσεις.(fititis)

+ Τα τραγούδια όλων των γούστων που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, η άψογη σκηνοθεσία, τα κοστούμια αλλά και το υποκριτικό ταλέντο των νεαρών ηθοποιών είναι τα μεγάλα ατού της νέας αυτής σειράς. Στα θετικά επίσης το αστείρευτο χιούμορ της προπονήτριας των μαζορετών του σχολείου με ατάκες που σου μένουν.

- Η υπερβολή ορισμένες φορές στην συχνότητα των τραγουδιών σε κάποια επεισόδια αφήνει την εξέλιξη των ιστοριών σε δεύτερη μοίρα, αν και οι σεναριογράφοι προσπαθούν αρκετές φορές με τα τραγούδια να προχωρήσουν το σενάριο.

6. One tree hill

Υπόθεση: Νεανική σειρά με άφθονες ανατροπές. Υπάρχουν φιλίες της μιας μέρας, της μιας στιγμής, μαθητικές, φοιτητικές...Και άλλες πιο ισχυρές, που αντέχουν μια ολόκληρη ζωή και ας δοκιμάζονται από τις δυσκολίες, σαν τα δέντρα που λυγίζουν στον άνεμο. Ο Λούκας και ο Νέιθαν είναι τα ετεροθαλή αδέλφια, που διαγράφουν διαφορετικές τροχιές σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ο πρώτος ευαίσθητος και αντικοινωνικός. Ο δεύτερος θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όμως σε αυτή την αντίθεση υπάρχει η επικοινωνία, ο συμβιβασμός και η συγχώρηση. Ακόμη κι όταν βρίσκονται αντίπαλοι στο γήπεδο του μπέιζμπολ ή διεκδικούν το ίδιο κορίτσι. (greeksubtitlesproject)

+ Η πλοκή,οι συνεχείς ανατροπές , η ταύτιση με τους πρωταγωνιστές, αλλά και ο ικανοποιητικός αριθμός επεισοδίων (8 σεζόν) είναι στα θετικά της νεανικής αυτής σειράς.

- Η επανάληψη, αρκετές φορές θα έλεγα, γνωστών τηλεοπτικών τρικ που αγαπάει ο τηλεθεατής. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές έκαναν την...βόλτα τους από το νοσοκομείο μετά από κάποιο τροχαίο ή πυροβολισμό. Η 8η σεζόν που προβάλλεται έως και σήμερα είναι υποδεέστερη των προηγούμενων καθώς δεν έχει δυνατές ιστορίες με αποτέλεσμα να ξεφουσκώνει την επιτυχία των προηγούμενων ετών.


5. House MD

Υπόθεση: Το νοσοκομείο του Πρίστον στο Μέρσερ Κάουντι του Νιου Τζέρσεϊ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ξεχωριστή ειδικότητα: γιατρός-ντετέκτιβ! Χαρισματικός, απρόσιτος, κορυφαίος επιστήμονας, ψυχρός, ευφυής, κυνικός, επίθετα που χαρακτηρίζουν τον ίδιο άνθρωπο. Ο περίφημος Δρ Χάουζ είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για μια ακόμη χρονιά. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική, το εφικτό και το ανέφικτο.  Όταν όλος ο κόσμος δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση, εκείνος θα γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη του και θα αλλάξει πορεία.  Και αυτό που τους εκνευρίζει όλους αφόρητα είναι ότι βγαίνει πάντα αλάνθαστος. Ως επιστήμονας, εξετάζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, ως αστυνομικός όμως πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Οι συνάδελφοί του παραδέχονται το ταλέντο του, ενίοτε όμως αμφισβητούν τις μεθόδους του. Ο κυνισμός του μπορεί να κρατάει μακριά τους ανεπιθύμητους. (star)

+ Η απολαυστική και ιδιόρρυθμη ερμηνεία που μας προσφέρει ο πρωταγωνιστής είναι απλά για...όσκαρ. Αυτοτελή επεισόδια με συναρπαστικά περιστατικά βάζουν τους τηλεθεατές στο "τριπάκι" να λύσουν τον ιατρικό γρίφο.

-  Στα αρνητικά οι δεκάδες ιατρικοί όροι που ακούμε σε κάθε επεισόδιο, επιμορφωτικοί μεν, αλλά και κουραστικοί ορισμένες φορές, χωρίς ωστόσο να μας αποσπούν από το σενάριο.

4. 24

Υπόθεση: Το 24 είναι μια βραβευμένη με Emmy και Χρυσές Σφαίρες αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά. Έκανε πρεμιέρα στην Αμερική μέσω του δικτύου Fox Network στις 6 Νοεμβρίου 2001. Στην Ελλάδα, ο πρώτος κύκλος επεισοδίων προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1. Το 24 παρουσιάζεται σε πραγματικό χρόνο, με κάθε περίοδο να παρουσιάζει 24 ώρες από τη ζωή του Jack Bauer, ο οποίος δουλεύει για μια κρυφή αμερικάνικη αντιτρομοκρατική οργάνωση, τη CTU (Counter Terrorist Unit). Η σειρά εξελίσσεται στο Λος Άντζελες, και παρακολουθεί τις πράξεις και άλλων πρακτόρων της CTU, εκπροσώπων της κυβέρνησης της Αμερικής και άλλων χωρών και των τρομοκρατών που σχετίζονται με την υπόθεση.(wikipedia)

+ Πλούσια δράση, ανατροπές, το άριστο"χτίσιμο" των ιστοριών αλλά και η δυνατή ερμηνεία του πρωταγωνιστή σε καθηλώνουν από το πρώτο κιόλας επεισόδιο

Το...ξεχείλωμα της σειράς με αποτέλεσμα η τελευταία σεζόν να είναι το ανακάτεμα όλων των προηγούμενων  σεζόν.


3. Prison break
 
Υπόθεση: To Prison Break είναι μια δραματική σειρά που δημιουργήθηκε από τον ταλαντούχο Paul Scheuring γεμάτη δράση, περιπέτεια και αγάπη!! Η ιστορία τς δημοφιλής σειράς αυτής είναι ο Linkoln Burrows, ένας απλός πολίτης μιας μεγάλης πόλης κατηγορείται για έναν φόνο που ποτέ δεν έκανε!!

Ο μόνος που έχει στη ζωή είναι ο μικρός του αδερφός, Michael Scofield ο οποίος και θα προσπαθήσει να τον βγάλει από την φυλακή!! Δράση και πολύ αγωνία στην δημοφιλή σειρά του FOX, η οποία έχει καθηλώσει χιλιάδες ανθρώπους...

+ Το πρωτότυπο σενάριο και σκηνοθεσία που "ακουμπάνε" την αισθητική ταινίας, αλλά και η αγωνία που σου προκαλούν οι απανωτές εξελίξεις, με τη βοήθεια της μουσικής και του μοντάζ, είναι τα μεγάλα ατού της σειράς. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία διαδραμάτισαν και οι 2 πρωταγωνιστές που απέκτησαν φανατικό κοινό.

Ο πρωταγωνιστής για να βγάλει εις πέρας μια αποστολή χρησιμοποιεί πάντα την εξυπνάδα, αλλά και τις γνώσεις του. Στο σημείο αυτό οι σεναριογράφοι ίσως να υπερέβαλαν προσδίδοντας στον πρωταγωνιστή περισσότερες ικανότητες από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να φαίνεται εξωπραγματικός.

 
2. Lost
 
Υπόθεση: «Οι Αγνοούμενοι» («Lost») είναι ο τίτλος μιας αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς με θέμα την ζωή των επιζώντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος σε ένα μυστηριώδες τροπικό νησί.

Όλα άρχισαν όταν ένα αεροσκάφος της Oceanic, που εκτελούσε την πτήση 815 από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας προς το Λος Άντζελες, ξέφυγε από την πορεία του και συνετρίβη πέφτοντας σ’ ένα νησί του Νότιου Ειρηνικού. Από τους 324 επιβάτες διασώθηκαν 48, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με μια σειρά από παράξενα φαινόμενα και απροσδόκητα δεδομένα. Ανακάλυψαν ότι στο νησί, που αρχικά το νόμιζαν ακατοίκητο, ζούσε μια ομάδα ανθρώπων ανεξιχνίαστης προέλευσης και εχθρικών διαθέσεων, οι «Άλλοι». Ανακάλυψαν επίσης κατάλοιπα εγκαταστάσεων επιστημονικής οργάνωσης, της πρωτοβουλίας DHARMA και αισθάνθηκαν την παρουσία άγνωστων δυνάμεων. (ishow)

+ Υπερπαραγωγή με πρωτότυπο σενάριο και πληθώρα άριστων ηθοποιών κατάφερε με την ένταση και τις ανατροπές να δημιουργήσει ίσως το μεγαλύτερο fun club. Τα εξωτερικά γυρίσματα κυρίως στην παραλία και στο δάσος σε κερδίζουν και μόνο με την εικόνα, αν προσθέσεις και την άψογη εκτέλεση από τους συντελεστές, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να πάρει 10.

- Στα αρνητικά το τέλος της σειράς που δεν ικανοποίησε μεγάλο μέρος των θαυμαστών.

 

1. Dexter

Υπόθεση: Το «Dexter» είναι βασισμένο στο συναρπαστικό μυθιστόρημα «Darkly Dreaming Dexter» του Jeff Lindsay, κατοίκου της Νότιας Φλόριντα. Ο Dexter εργάζεται στο εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας του Μαϊάμι και ενώ η ζωή του φαίνεται να είναι τακτική και ήρεμη, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα serial killer. Ζει με την κοπέλα του και τα παιδιά της που τον υπεραγαπάνε σε ένα όμορφο διαμέρισμα, αλλά τα πράγματα είναι σίγουρα πιο πολύπλοκα...

Ο Dexter έμεινε ορφανός σε ηλικία τεσσάρων ετών και κρατώντας ένα τραυματικό μυστικό, υιοθετείται από ένα αστυνομικό. Ο θετός του πατέρας ανακαλύπτει τις δολοφονικές τάσεις του μικρού και καθοδηγεί τον γιο του να χρησιμοποιήσει το αποτρόπαιο αυτό πάθος του....δημιουργικά. Τον «διδάσκει» να σκοτώνει τους στυγερούς εγκληματίες που είναι πάνω από το νόμο ή έχουν καταφέρει και έχουν ξεφύγει από τη δικαιοσύνη. Στην ουσία είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος με το δικό του ηθικό κώδικα που σκοτώνει εκείνους που δεν μπορούν να «εκδικαστούν» με διαφορετικό τρόπο. (e-radio)

+ Πανέξυπνο σενάριο και με πρωταγωνιστή τον Michael C. Hall η σειρά παίρνει, κατά τη γνώμη μου, την πρώτη θέση στο Top 10 των σειρών που μας έρχονται από την Αμερική. Σασπένς, σκηνές δράσης αλλά και συγκίνησης σε συνδυασμό με τις ερμηνείες και το άψογα δομημένο χαρακτήρα του πρωταγωνιστή το "Dexter" είναι μια ξεχωριστή σειρά που θα αγαπηθεί ακόμη πιο πολύ στο μέλλον.

- Έως και την 5η σεζόν που έχει προβληθεί δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο αρνητικό.



πηγή

Share
Loading