Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πώς βγάζω τους λεκέδες από κερί;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Οι λεκέδες από κερί σε ρούχα, παπούτσια, στα χαλιά και καμιά φορά στα έπιπλα είναι μεγάλος μπελάς. Δύσκολα φεύγουν και συχνά μοιάζει να έχει ποτίσει το κερί στο ύφασμα.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να «παγώσετε» το κερί με ένα παγωμένο αντικείμενο ( παγοκύστη ή απλό παγάκι) έτσι ώστε να στερεοποιηθεί το κερί και μετά να το βγάλετε ξύνοντας το προσεκτικά με ένα μεταλλικό, αλλά όχι κοφτερό εργαλείο (κι ένα κουτάλι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο) για να μην χαράξει η επιφάνεια ενός επίπλου.
Σε καμιά περίπτωση μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τον λεκέ με βρεμένο πανί ή με ζεστό νερό γιατί θα λιώσει περισσότερο το κερί και θα ποτίσει.
Αν έχει πέσει σε ύφασμα, βάλτε το στην κατάψυξη (αν χωράει, αλλιώς πάλι τοπικά με παγάκια το κρυώνετε) και το αφαιρείτε.
Τα υπολείμματα θα τα βγάλετε σιδερώνοντας το ύφασμα ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει το κερί.
Προσέξτε γιατί αν το κερί είναι χρωματιστό και αρωματικό ενδέχεται να αφήσει σημάδι.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε πριν την πλύση ειδικό καθαριστικό για την προεργασία αφαίρεσης λεκέδων.
Προσοχή μη βάλετε ποτέ μικροαντικείμενα και ρούχα στο φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσει το κερί. Μπορεί να πάρουν φωτιά!
Αν το κερί έχει πέσει στο χαλί σας, ακολουθείστε τη μέθοδο με το παγάκι, μετά με το σίδερο και τέλος ρίξτε οινόπνευμα και αφήστε το για μισή ώρα. Στη συνέχεια τρίψτε το σημείο με μια σκληρή βούρτσα.

Share
Loading