Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ποια Είναι τα Οφέλη της Διαλειμματικής Νηστείας για τον Οργανισμό και πώς Μπορείτε να την Ακολουθήσετε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν τροφή ή προσλαμβάνουν θερμίδες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί που ξυπνούν, ξεκινώντας με καφέ με ζάχαρη και γάλα και συνεχίζοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας με σνακ ή κανονικά γεύματα, μέχρι να κοιμηθούν(1).

 
Εικόνα 1. Συνήθης κατανομή γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.  
 
Η συχνή λήψη τροφής ωστόσο, προκαλεί συνεχείς εκκρίσεις ινσουλίνης που:

 • Διαταράσσουν το σύνολο του ορμονικού συστήματος (θυρεοειδής, τεστοστερόνη, οιστρογόνα, κ.ά.)
   
 •  Εμποδίζουν την καύση του λίπους, αυξάνουν την πείνα και την παραγωγή λίπους.
   
 • Προωθούν τις διαδικασίες της φλεγμονής και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
   
Οι παραπάνω δράσεις της ινσουλίνης οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών, καρκίνο και διαβήτη(1-3).  
 


Διαλειμματική Νηστεία

Αντιθέτως, η κατανομή γευμάτων σε ένα μικρότερο διάστημα της ημέρας και η αύξηση του διαστήματος νηστείας, βελτιώνουν σημαντικά το μεταβολικό προφίλ των ατόμων που τις ακολουθούν.

Η κατανομή των γευμάτων σε ένα συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας, που ακολουθείται από νηστεία, ονομάζεται διαλειμματική νηστεία και πληθώρα μελετών(1-3) έχει δείξει ότι:

 
 - Μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων

- Έχει θετική επίδραση στις χρόνιες φλεγμονές

- Βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της υπέρτασης

- Στην απώλεια επιπλέον σωματικού βάρους

- Βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους

- Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

 
Η διαλειμματική νηστεία αφορά στη λήψη τροφής σε ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα στην ημέρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 12 έως 4 ώρες και ακολουθείται από νηστεία κατά τις υπόλοιπες ώρες.

Αν κάποιος επιλέξει για παράδειγμα, να τρώει σε ένα διάστημα 10 ωρών, με πρώτο γεύμα στις 08:00 το πρωί, το τελευταίο του γεύμα για την ημέρα θα είναι στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.Εικόνα: Διαλειμματική νηστεία με διάστημα σίτισης 08:00 – 18:00. 
 
Στην παραπάνω περίπτωση, το διάστημα νηστείας θα είναι 14 ωρών, όπου θα ξεκινάει στις 18:00 και θα ολοκληρώνεται στις 08:00 το πρωί της επόμενης μέρας. 

Κατά το διάστημα της νηστείας μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να ανακτήσει τη μεταβολική και ορμονική του ισορροπία.

Στη κλινική μας συστήνουμε τη σταδιακή αύξηση του διαστήματος νηστείας, ξεκινώντας από τις 12 ώρες. Καθώς το σώμα προσαρμόζεται, μειώνονται τα επίπεδα ινσουλίνης και μπορεί κανείς να αυξήσει το διάστημα νηστείας στις 14, 16 ή και παραπάνω ώρες.

Η εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας βοηθάει σημαντικά στην βελτίωση της υγείας και έχει εφαρμογή τόσο προληπτικά όσο και στη διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Στα θετικά είναι επίσης ότι το κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το διάστημα νηστείας που του ταιριάζει καλύτερα. Έτσι μπορεί κανείς να κάνει το πρώτο του γεύμα στις 08:00 το πρωί, αλλά και στις 13:00 το μεσημέρι αν αυτό τον βολεύει με βάση τον τρόπο ζωής του.

Η διαλειμματική νηστεία παρέχει επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία, σε σχέση με την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας τροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε, ότι κατά την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας, πρέπει να ακολουθείται υγιεινή διατροφή με τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, που ενισχύουν την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Αν χρειάζεστε βοήθεια για την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας, επικοινωνήστε με το διατροφολόγο της κλινικής μας που σας παρακολουθεί, ώστε να σας βοηθήσουμε σε τυχόν δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε. 

Με εκτίμηση
Η ομάδα της Metabolomic Medicine
®
 


Βιβλιογραφικές Αναφορές
 1. Ten-Hour Time-Restricted Eating Reduces Weight, Blood Pressure, and Atherogenic Lipids in Patients with Metabolic Syndrome. Michael J. Wilkinson, et. al. Cell Metabolism, 2019.
 2. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.; Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
 3. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease List of authors. Rafael de Cabo, Ph.D., and Mark P. Mattson, Ph.D. New England Journal of Medicine, December 2019.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading