Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Θεραπευτική διατροφή: «Κλειδί» η εξατομίκευση

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν το ρόλο της διατροφής στην υγεία μας. «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο Ιπποκράτης.
Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι έχουμε καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό;
Μια πρώτη ανάγνωση μας κάνει να σκεφθούμε ότι ναι, είμαστε αυτά που τρώμε. Και ότι αν η καθημερινή μας διατροφή δεν είναι υγιεινή, είναι λογικό να νοσούμε. Μια βαθύτερη ανάλυση μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι η εξατομίκευση ενός πλάνου διατροφής, όχι μόνο μπορεί να καταπολεμήσει τη χρονιότητα μιας νόσου, αλλά και να επαναφέρει την πολυπόθητη ισορροπία στον οργανισμό και να μας κάνει να… «πετάμε»!
Σε αυτό το πλαίσιο καταλυτικός είναι ο ρόλος της λεγόμενης θεραπευτικής διατροφής, «ασπίδα» ενάντια στην παχυσαρκία και σε πλείστα όσα νοσήματα, μεταβολικά, αυτοάνοσα, νευροεκφυλιστικά, όπως μας εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη  (http://functionalmedsystem.com/el/), Επιστημονική Υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.
Όπως επισημαίνει η ειδικός, μια πλούσια διατροφή δυτικού τύπου δεν είναι απαραίτητα η ιδανική για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βιταμίνες, σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία.
 Η καθημερινή διατροφή δυτικού τύπου είναι πλούσια σε αλάτι, σε κορεσμένα λιπαρά, σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σε ζάχαρη, που αν και «κρυμμένα» πολλές φορές, επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τον αρρωσταίνουν.
Επιπλέον τα επεξεργασμένα κρέατα δε λείπουν από το τραπέζι μας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Η λύση, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, που εδώ και χρόνια μελετούν το φαινόμενο και βασίζονται σε δεδομένα από επιστημονικές μελέτες, είναι να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τη σωστή θεραπεία, προσλαμβάνοντας καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο- θρεπτικά συστατικά, ώστε να εξισορροπηθεί η βιοχημεία του σώματος.
Με άλλα λόγια να προσλάβει ο οργανισμός τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, προκειμένου να αρχίσει ναι καίει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και να διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα, τονίζει η Δρ. Κοΐνη.
Για να μπορέσει να γίνει αυτό, απαραίτητες είναι εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, που θα προτείνει ο ειδικός ιατρός. Αυτές θα δείξουν πού, ακριβώς, εντοπίζεται το πρόβλημα.
«Εξειδικευμένες και ακριβείς εξετάσεις μοριακού και γενετικού επιπέδου, καθώς και η ικανότητα μετάφρασης του γονιδιώματος, μας επιτρέπουν να βλέπουμε μέσα στα κύτταρα. Οι εξετάσεις αυτές αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση του οργανισμού τη δεδομένη στιγμή. Εντοπίζουν ανεπάρκειες βιταμινών, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ενζύμων και πρωτεϊνών. Επιπλέον αποκαλύπτουν «κρυφές φλεγμονές», που δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις», υπογραμμίζει η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Το Σύστημα Εφαρμογής της Λειτουργικής Ιατρικής (Functional Med System) ενώνει τη σύγχρονη ιατρική γνώση και συμβάλλει στην προαγωγή της καλής υγείας, βοηθώντας όχι μόνο κατά το στάδιο της θεραπείας, αλλά και πριν από την εμφάνιση της νόσου, καθώς και μετά.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading