Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Διατροφή για καλύτερη άμυνα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί την απαρχή των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού μας συστήματος. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε έναντι αυτών.
Έχει σήμερα αποδειχτεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στις τροφές που συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας. Ας τα δούμε αναλυτικά :

Βιταμίνη C
Αποτελεί την κατεξοχήν αμυντική βιταμίνη, καθώς πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για τα παιδιά είναι 30 – 60 mg, ενώ για έναν ενήλικα φτάνει μέχρι και τα 90 mg , θα πρέπει να πληρείται ο κανόνας 2 – 3 φρούτα ή 1 φυσικός χυμός και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως, ούτως ώστε να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες σε βιταμίνη C.
Πού τη βρίσκουμε:  Στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια, στα σταφύλια, στα φραγκοστάφυλα, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα λεμόνια., στη γλυκοπατάτα, στο γκρέιπ φρούτ

Βιταμίνη Ε

Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν την αμυντική του λειτουργία. Η βιταμίνη Ε επίσης, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις.Πού θα τη βρούμε: Κυρίως στα φυτικά έλαια όπως στο ελαιόλαδο, στις φυτικές μαργαρίνες και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.

Φυλλικό οξύ
Άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτό, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
Πού θα το βρούμε: Κυρίως στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη μαγιά μπίρας, το συκώτι.

Βιταμίνη Β6

Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων.
Πού θα τη βρούμε: Στα δημητριακά, το ψωμί, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, την πατάτα, το σολομό, τη μπανάνα και τη μαγιά της μπίρας.

Ψευδάργυρος

Αποτελεί επίσης, ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πού θα τον βρούμε: Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, το αυγό.

Σελήνιο

.Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.
Πού θα το βρείτε: Στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα ολικής αλέσεως δημητριακά.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά και συντελούν κι αυτά  μεταξύ άλλων και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πού θα τα βρείτε: Στις φυτικές μαργαρίνες, στα φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, στα άγρια χόρτα όπως τη γλιστρίδα και την αδράχλα, στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό),  στα θαλασσινά.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Πού θα τα βρούμε:
* Σε λαχανικά: Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο , πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο, ντομάτα
* Σε φρούτα: Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι
* Στα έλαια: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο
* Σε αλκοοολούχα ποτά: Κόκκινο κρασί, μπύρα,
* Σε ξηρούς καρπούς: Καρύδια, αμύγδαλα
* Στο σουσάμι
* Στο ταχίνι
* Στο πράσινο τσάι
* Στη μαύρη σοκολάτα

Μην ξεχνάτε το νερό

Η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο σώμα μας.

Συνοπτικά

* Τρώτε τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα την ημέρα ή 1 μεγάλο ποτήρι  φρεσκοστιμένο χυμό φρούτων
* Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα.
* Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο).
* Από κρέας προτιμάτε άπαχο κρέας π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι
*  Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως
* Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, καρύδια, τα Brazilian nuts
* Προτιμάται φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
* Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, αλλά και φρεσκοστυμμένων χυμών φρούτων και λαχανικών.
Οι εχθροί του ανοσοποιητικού

Εξαντλητικές δίαιτες: Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μολύνσεις. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που χρησιμοποιούν δίαιτες με λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα με σκοπό την γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν επίσης, να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία. Γι’ αυτό αποφεύγετε τις ανθυγιεινές «εξαντλητικές δίαιτες».
Κορεσμένα λιπαρά: Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος φαίνεται να εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και να αυξάνει, κατά αυτόν τον τρόπο, τον κίνδυνο μολύνσεων και ιώσεων.
Λικέρ και γλυκά ποτά : Μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μειώνει την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Εξίσου αρνητική είναι και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν λοιπόν συνδυάσουμε και τα δύο, το μίγμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την άμυνα του οργανισμού μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading