Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, επηρεάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.
Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.
Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.
Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.
Πηγή: thehealthy.com
Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.
Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.
Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.
Πηγή: thehealthy.com
Γογγύλια: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε ένα κιλό γογγύλια σε κομμάτια και ραντίστε με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο.
Γιαμ: Είναι το κοινό όνομα για ορισμένα είδη του γένους Διοσκορέα (Dioscorea). Πρόκειται για αμυλούχους βολβούς που μοιάζουν με την πατάτα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ξεφλουδίστε τα γιαμ και κόψτε τα σε λωρίδες, όπως κόβετε τις τηγανητές πατάτες. Τοποθετήστε στο ταψί χαρτί ψησίματος, το οποίο θα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώστε τα στικς στο ταψί και ραντίστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη, άλλο τόσο κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. πιπέρι. Ψήστε για 25 λεπτά, γυρίζοντας στο ενδιάμεσο μία φορά τα στικς για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Κουνουπίδι: Αντί για πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι. Βράστε ένα κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το κουνουπίδι, μισό φλιτζάνι γάλα και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Πολτοποιήστε με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για τον πουρέ, μέχρι το δημιουργήσετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Κέιλ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς από αυτό το σούπερ θρεπτικό λαχανικό! Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα φύλλα του κέιλ. Κόψτε σε κομμάτια 8Χ8 εκατοστά. Ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι. Ψήστε τα για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σελινόριζα: Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη χειμωνιάτικη ρίζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, όπως τις πατάτες φούρνου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεφλουδίστε 3 μεγάλες σελινόριζες (περίπου 1,5 κιλό) και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια όπως τις κυδωνάτες πατάτες. Ρίξτε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε τα κομμάτια σελινόριζας, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθούν για ακόμη μία ώρα.
onmed.gr
Το είδαμε: εδώ