Η βρόμη έχει γίνει σημαντικό συστατικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία.
Η βρόμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Οι σπόροι της βρόμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.
Ένας ολόκληρος σπόρος βρόμης περιέχει το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).
Το πίτουρο βρόμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρόμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’ αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρόμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρόμης.
Δείτε παρακάτω 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση βρόμης:
Πηγή: foodprevent.com, onmed.gr
Το είδαμε: εδώ