Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Βότανα: Ποια θα βοηθήσουν να αδυνατίσεις; Ποια να χαλαρώσεις;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Έχεις ακούσει για την θαυματουργή δράση της λουΐζας στη δίαιτά σου; Γνωρίζεις πως ένα αφέψημα βαλεριάνας θα σε χαλαρώσει και θα σε βοηθήσει να παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα σε χρόνο μηδέν; Βάλε τα αρωματικά βότανα στην κουζίνα σου και χρησιμοποίησέ τα για να αισθανθείς καλύτερα, να διώξεις τους πόνους, ακόμη και για να αδυνατίσεις.
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας εξηγεί τις ευεργετικές ιδιότητες μερικών από τα πιο σημαντικά βότανα.
ΑΝΗΘΟΣ
Μπορεί να τον έχεις συνηθίσει σε κάθε λογής φαγητά και σαλάτες, όμως είναι ένα πρώτης τάξης αφέψημα. Θα σε βοηθήσει στις στις στομαχικές διαταραχές και ακόμη περισσότερο στη δυσπεψία.
Άριστο διεγερτικό της όρεξης και γενικά ηρεμιστικό -τόσο για τους νευρικούς εμετούς όσο και για τους παιδικούς κολικούς.
Προσοχή: Η συχνή χρήση των σπόρων του αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Τώρα πια το γνωρίζεις. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο όσο κανένα άλλο σε κατεχίνες. Τι σημαίνει αυτό; Πως πίνοντάς το θα αυξήθει κατά 3-4% η ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά! Φαντάσου λοιπόν τον οργανισμό σου να καίει 67 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, χάρη στο τσάι.
Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με την μείωση του κοιλιακού λίπους
Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν συνεχώς τις ευεργετικές δράσεις του πράσινου τσαγιού και στην υγεία, χάρη στην ιδιότητα των κατεχινών να δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, και σακχαρώδους διαβήτη.

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Δεν είναι τυχαίο που από μικρή το έπινες κάθε φορά που δεν ένιωθες καλά. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά του κρυολογήματος, γιατί θα σε βοηθήσει να ανασάνεις και να αισθανθείς γρήγορα καλύτερα.
Ηδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και πιστεύεται ότι είναι ευεργητικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

ΛΟΥΙΖΑ
Το όνομά του θυμίζει γυναικείο όνομα, όμως ένα αφέψημα με Λουΐζα μπορεί να σου προσφέρει πολλά:
– Η λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση -γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών.
Επίσης η λουΐζα μπορεί να βοηθήσει και σε μια σειρά από προβλήματα υγείας:
– Σταματά την διάρροια και την αιμορραγία
– Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων και οιδημάτων
– Καταπολεμά τη δυσπεψία, τις καούρες, το μετεωρισμό και τους κολικούς του στομάχου και του εντέρου

Προσοχή: Απόφυγέ την αν έχεις υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.
ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
Πιθανότατα την έχεις ακούσει. Είναι το πιο φυσικό ηρεμιστικό. Πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης.
Επίσης βοηθά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Προσοχή: Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειµµα στη συνέχεια 2-3 εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Σου έχει τύχει να υποφέρεις από μικρές πληγές ή αύτρες στο στόμα; Το φασκόμηλο είναι το ιδανικό φάρμακο για αυτές τις περιπτώσεις. Είναι εξαιρετικό ακόμη και στην ανακούφιση από την ενοχλητική ουλίτιτδα.
Έχει τονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σαν καρδιοτονωτικό και κατά των νευραλγιών. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου είναι διουρητικό και καταπραΰνει τους πόνους κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η σύνδεσή του με το αδυνάτισμα.

Προσοχή: Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση, που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν πολύ διαδεδομένο ως άριστο τονωτικό μνήμης. Περιέχει τανίνες και είναι ισχυρό πεπτικό τονωτικό, καθώς βοηθά στην έκκριση γαστρικών υγρών. Αποτελεί αντιοξειδωτικό και ενισχυτικό του οργανισμού ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον μετεωρισμό, τη διάρροια και το διαβήτη.

ΔΥΟΣΜΟΣ
Ο δυόσμος χρησιμεύει ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, αποτελεί χωνευτικό και οι γιατροί το συστήνουν σαν αφέψημα κατά της δυσπεψίας, της γαστραλγίας και της στομαχικής φλόγωσης. Τέλος, διαθέτει εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

ΘΥΜΑΡΙ
Ιδιαίτερα αρωματικό φυτό, ευρέως χρησιμοποιούμενο ως αιθέριο έλαιο, βάμμα και αφέψημα για την τόνωση του ανοσοποιητικού και κυκλοφορικού συστήματος. Διεγείρει την όρεξη, καταπολεμά τη δυσπεψία, ενώ αποτελεί και διουρητικό. Παρ’ όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σε μεγάλες καθημερινές ποσότητες προκαλεί διάρροια και πονοκεφάλους.

tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading