Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πρεβιοτικά: Γιατί είναι απαραίτητα και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τα προβιοτικά, τα ζωντανά βακτήρια που υπάρχουν σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τουρσιά, είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου.
Η ικανότητα όμως των προβιοτικών να ενισχύουν τα βακτήρια του εντέρου είναι προσωρινή, καθώς αποβάλλονται από τον οργανισμό μετά την πέψη της τροφής.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα προβιοτικά δεν αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, απλώς το τροποποιούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο σημείο αυτό έρχονται τα πρεβιοτικά, τα οποία σε αντίθεση με τα προβιοτικά, προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο.
Μάλιστα τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι πολλά και διαφορετικά, βρίσκονται σε πολλές τροφές. Κάθε πρεβιοτικό ενισχύει διαφορετικό είδος βακτηρίων, οπότε όσο περισσότερους τύπους πρεβιοτικών τρώτε, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Συνδυάστε τα πρεβιοτικά σας με προβιοτικές τροφές ή συμπληρώματα για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
Δείτε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά:
Πηγή: womenshealthmag.com

Καρύδια: Περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα πρεβιοτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Η κατανάλωση καρυδιών βοηθάει στην ανάπτυξη περισσότερων γαλακτοβακίλλων που συμβάλλουν στην εξόντωση των κακών βακτηρίων και την ανάπτυξη των καλών. Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μισό φλιτζάνι καρύδια καθημερινά επί τρεις εβδομάδες, αύξησαν τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου που μειώνουν τη φλεγμονή.

Μαύρη σοκολάτα: Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών ενώσεων που βοηθούν στην αύξηση δύο τύπων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του. Προσθέσετε μία κουταλιά καθαρής σκόνης κακάο και λίγο άπαχο γάλα στον καφέ για να φτιάξετε τη δική σας μόκα ή φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας τουλάχιστον 70% σε κακάο.

Κρεμμύδια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή ινουλίνης, ενός πρεβιοτικού που βοηθά το σώμα να παράγει βουτυρικό οξύ, το οποίο προστατεύει το έντερο και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την κακή LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Περιέχουν επίσης την ουσία κουερσετίνη, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Βρόμη: Είναι εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου πρεβιοτικού που δεν μπορεί να διασπάσει ο οργανισμός. Φτάνει αυτούσιο στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται από τα βακτήρια και παράγει ενώσεις που έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα. Έτσι διατηρεί το έντερο υγιές και το προστατεύει από τον καρκίνο. Το ανθεκτικό άμυλο σας βοηθά επίσης να μειώσετε το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα.

Κόκκινες φακές: Συνδυάζουν το ανθεκτικό άμυλο και τις διαλυτές ίνες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Καλαμπόκι: Εκτός από ανθεκτικό άμυλο, περιέχει επίσης τις φυτοθρεπτικές ουσίες ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, που προστατεύουν τα μάτια από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πράσα: Είναι πλούσια σε ινουλίνη, γι’ αυτό συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του στομάχου.

Μήλα: Είναι πλούσια στην πρεβιοτική ουσία πηκτίνη, η οποία βελτιώνει την υγεία του εντέρου, μέσω της ενίσχυσης της ποικιλίας των καλών βακτηρίων. Τα μήλα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχουν. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τρία μήλα την ημέρα, έχασαν σχεδόν ενάμιση κιλό σε τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουν το παραμικρό στη διατροφή τους.

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading