Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό, για την καλύτερη θεραπεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

της ανταποκρίτριας μας Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Σε μία εποχή όπου η ιατρική ενημέρωση παρέχεται απλόχερα μέσω του διαδικτύου και ταυτόχρονα η υγειονομική περίθαλψη έχει αλλάξει σημαντικά, ο ασθενής έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο με το γιατρό του.

Οι ασθενείς πλέον συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγεία τους, έχουν πιο συχνά άποψη σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους και θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών τους, αναζητώντας μόνοι τους πληροφορίες σχετικά με την πάθησή τους και τις θεραπείες. Ταυτόχρονα, οι γιατροί υφίστανται τεράστια χρονική πίεση, αφού δέχονται περισσότερους ασθενείς και διαθέτουν λιγότερο χρόνο από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά η επικοινωνία γιατρού–ασθενούς διακόπτεται και παρακωλύεται. 

Τα οφέλη του διαλόγου ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή είναι πολλά.

Η σωστή επικοινωνία ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό μπορεί να βοηθήσει τον πρώτο να ρυθμίσει τα συναισθήματά του και να κατανοήσει καλύτερα τις ιατρικές πληροφορίες, αλλά και τον δεύτερο να αναγνωρίσει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του ασθενούς.

Οι ασθενείς που δηλώνουν ότι έχουν αποτελεσματική επικοινωνία με τον γιατρό τους είναι πιο πιθανό να είναι ευχαριστημένοι με τη θεραπεία τους, να μοιραστούν κρίσιμες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση των προβλημάτων τους, να ακολουθήσουν τις συμβουλές του γιατρού τους και να συμμορφωθούν στη συνταγογραφούμενη θεραπεία.

«ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ: η σπουδαιότητα του αμφίδρομου διαλόγου ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς»

Στις 20 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, η Boehringer Ingelheim, παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία με προσανατολισμό στην έρευνα, διοργάνωσε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε η σπουδαιότητα αυτού του διαλόγου – ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων καταστάσεων όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή και η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν γιατροί, ασθενείς και μια νοσηλεύτρια για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να ανταλλάξουν διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις.



Read more: https://medlabgr.blogspot.com/2018/06/doctor-patient-dialogue.html#ixzz5JAAZJVa7


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading