Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

6 πράγματα στο σπίτι σας που χρειάζονται οπωσδήποτε καθαριότητα (και μάλλον δεν τα έχετε σκεφτεί)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Με τον ερχομό της άνοιξης ίσως έχετε κι εσείς μπει σε mood να δημιουργήσετε μια νέα ευχάριστη αύρα στο χώρο σας, να τον ανανεώσετε και να κάνετε «spring cleaning» ή αλλιώς μια γενική καθαριότητα. Τα προφανή στη λίστα σας θα ήταν μάλλον να κάνετε μια διαλογή στη ντουλάπα σας, να καθαρίσετε το μπάνιο και αν είστε πολύ αποφασισμένοι ίσως να αντικαταστήσετε και το σφουγγαράκι της κουζίνας.
Αλλά ποια ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε να καθαρίσετε τους διακόπτες σας;
Έρευνες εντοπίζουν αρκετά σημεία που ξεκάθαρα θα μπορούσαν να σας διαφύγουν τόσο στο σπίτι, όσο και στα πράγματά σας και εύκολα μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων.
Βακτήρια και ιοί βρίσκονται παντού και είναι σημαντικό να μην τα θεωρείτε όλα επικίνδυνα. Υπάρχουν βέβαια μερικά σημεία που όντως χρειάζονται λίγη προσοχή και ίσως δεν σας πέρασαν καν απ′ το μυαλό.
1. Πλυντήριο πιάτων
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα πιο ακραία αποστειρωμένα περιβάλλοντα, ενισχύουν την επιβίωση μικροβίων. Οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες καθαρίζονται τα πιάτα δεν είναι αρκετές για να εξουδετερώσουν τα μικρόβια στο εσωτερικό του πλυντηρίου. Η ηλικία του πλυντηρίου η προγενέστερη χρήση του και η «σκληρότητα» του νερού είναι παράγοντες που επηρεάζουν.
Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο απολυμαντικό ή ίσως διάλυμα χλωρίνης 10% για να καθαρίσετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων. Προτιμήστε τη λιγότερο τοξική επιλογή ή και κάτι απόλυτα φυσικό όπως η σόδα ή το ξύδι.
2. Το ποτήρι με τις οδοντόβουρτσες
Είναι καλό να θυμάστε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας ανά τρεις με τέσσερις μήνες, αλλά είναι και εξίσου σημαντικό να θυμάστε να καθαρίζετε και τη θήκη, βάζο ή ποτήρι, στο οποίο την τοποθετείτε. Κι αυτό, επειδή σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας για τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού, στη θήκη οπού τοποθετείται η οδοντόβουρτσα βρέθηκαν μέχρι και κολοβακτηρίδια και E.coli.
Tip: Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε απολυμαντικό, καθαρίστε σχολαστικά και μην ξεχάσετε να σκουπίσετε και το εξωτερικό.
3. Τους διακόπτες, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα τηλεχειριστήρια
Σε έρευνα που διεξήχθη σε ξενοδοχεία το αμέσως επόμενο υψηλότερο επίπεδο βακτηριδίων (μετά την τουαλέτα) ήταν το τηλεκοντρόλ και οι διακόπτες, καθώς οι επιφάνειες που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι γίνονται εύκολα πηγές μικροβίων.
Tip: Σκουπίστε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα για τους διακόπτες.
4. Το κινητό σας
Έρευνα που διεξήχθη στο University of Arizona το 2012 αποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα «έχουν συνήθως 10 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα μιας τουαλέτας». Ανατριχιαστικό, σωστά;
Tip: Καθαρίζετε το κινητό σας αρκετές φορές τη μέρα και να θυμάστε να αφαιρείτε και τη θήκη. Ένα πέρασμα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μπορεί να εξουδετερώσει πολλά μικρόβια. Επίσης, να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Περιέργως βοηθάει να μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο μπάνιο, ενώ ακόμη και η ακμή του προσώπου περιορίζεται με το καθάρισμα του κινητού.
5. Το πορτοφόλι σας
Αυτό είναι κάτι που σίγουρα γνωρίζατε όλοι: Τα μετρητά είναι οι απόλυτοι φορείς μικροβίων. Έχουν βρεθεί τόσα βακτήρια σε χαρτονομίσματα που είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές μολύνσεις σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα σας μεταφέρουν βακτήρια ακόμα και στις κάρτες και γενικά στα υπόλοιπα αντικείμενα στο πορτοφόλι σας.
Tip: Διαλέξτε ότι είναι καταλληλότερο ανάλογα με το υλικό του πορτοφολιού, πχ. για δερμάτινα πορτοφόλια διατίθενται τα αντίστοιχα προϊόντα καθαρισμού.
6. Ο εξοπλισμός γυμναστικής
Ειδικά το χαλάκι της γιόγκα είναι βασικός υπαίτιος για αρκετά δερματολογικά προβλήματα. Εάν πηγαίνετε γυμναστήριο καλύτερα να χρησιμοποιείτε το δικό σας και να το καθαρίζετε συχνά.
Tip: Απολυμάνετε τον εξοπλισμό σας ψεκάζοντας με κατάλληλα σπρέι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost Australia και αποδόθηκε στα ελληνικά. 
 HuffPost.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading