Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Οι 4 μύθοι της κινόα + 1 μυστικό για να μην πικρίζει!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Έχει μπει στη λίστα των υπερτροφών τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής που να μην την καταναλώνει. Μαζί με τη φήμη και τη δόξα, όμως, έρχονται και οι μύθοι, οι οποίοι μπερδεύουν πολλούς ως προς την ποιότητα και τη διατροφική της αξία.

Η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου μας εξηγεί
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί μερικούς από τους μύθους που είναι αρκετά διαδεδομένοι γύρω από την κινόα, αυτό το εξωτικό ψευδο-δημητριακό που τόσο μας αρέσει.
Μύθος #1: η κινόα είναι δημητριακό
Την κατατάσσουμε στους υδατάνθρακες και την ολική άλεση, αυτό όμως δεν κάνει την κινόα δημητριακό. Στην πραγματικότητα, η κινόα είναι σπόρος, ο οποίος λόγω του αμυλώδους περιεχομένου του κατατάσσεται με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως φασόλια, πατάτες, βρώμη κ.ο.κ. Οι σπόροι της προέρχονται από ένα φυλλώδες φυτό παρόμοιο με το σπανάκι, συγγενικό με αυτό αλλά και με τον αμάρανθο και μαγειρεύονται σαν το ρύζι.

Μύθος #2: υπάρχουν μόνο 3 είδη
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα 3 κύρια είδη, τη λευκή, τη μαύρη και την κόκκινη ποικιλία, στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες είδη όλων των χρωμάτων: ροζ, γκρι, μοβ, πράσινη, πορτοκαλί κ.ά., που μπορεί να έχουν ακόμη και διαφορετική γεύση. Ισχύει, βέβαια, ότι τα διάφορα είδη έχουν κατηγοριοποιηθεί στις 3 βασικές κατηγορίες της λευκής, της μαύρης και της κόκκινης. Από τη Βολιβία προέρχονται οι πιο αρχαίες ποικιλίες του κόσμου, ενώ γενικότερα η κινόα από εκεί ονομάζεται βασιλική και έχει μεγαλύτερο μέγεθος.

Μύθος #3: η κινόα περιέχει γλουτένη
Σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, εξέταση 15 στελεχών κινόα έδειξε ότι δύο από αυτά περιείχαν πραγματικά μετρήσιμα επίπεδα γλουτένης. Γενικότερα, όμως, η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και είναι ασφαλής για όσους έχουν δυσανεξία, ενώ αν υπάρχει περιεκτικότητα, θα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Αν, όμως, πάσχετε από κοιλιοκάκη, βεβαιωθείτε ότι στη συσκευασία φέρει την πιστοποίηση ως «προϊόν χωρίς γλουτένη» ή gluten free.

Μύθος #4: μπορεί να αντικαταστήσει μόνο το ρύζι
Παρ’ όλο που μαγειρεύεται γρήγορα και όπως το ρύζι, δεν είναι μοναδικός ρόλος της η αντικατάστασή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά δημητριακά, στη γκρανόλα, σε σνακ, σε smoothies και στο εμπόριο θα βρείτε υλικά όπως αλεύρι από κινόα, νιφάδες, γάλα και πολλά άλλα προϊόντα που μπορείτε να αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους.

Το μυστικό

Η κινόα έχει πικρή γεύση; Οι σπόροι της κινόα έχουν ένα εξωτερικό περίβλημα που μπορεί να πικρίζει για πολλούς. Αν, όμως, την ετοιμάσετε σωστά, η γεύση της θυμίζει καβουρντισμένο σουσάμι ή φιστίκι. Για να αφαιρέσετε την πικράδα της, ξεπλύνετέ τη πριν τη μαγειρέψετε, ώστε να αφαιρεθεί η σαπωνίνη από το περίβλημα που της χαρίζει την πικράδα. Για την ιδανική γεύση και άρωμα, η κινόα πρέπει πρώτα να ψηθεί για μερικά λεπτά, έπειτα να πλυθεί και μετά να βραστεί.
omorfamystika.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading