Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

20 Λάθη & Σωστά γύρω από τα αντηλιακά!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ίσως έχεις αναρωτηθεί “το κάνω καλά”, “τι αντηλιακό να διαλέξω” ή “αφού έβαλα αντηλιακό γιατί κοκκίνησα”! Σε καταλαβαίνουμε! Έχουμε βρεθεί στη θέση σου και επειδή έχουμε "καεί" μάθαμε τις "παγίδες" γύρω από τα αντηλιακά και σου τις λέμε!

1ο ΛΑΘΟΣ Επιλέγεις αντηλιακό σύμφωνα με την τιμή ή βάσει του τι πήρε κάποιος φίλος /φίλη σου.
ΣΩΣΤΟ Κάποιες φορές ο οικονομικός παράγοντας ή οι γνώμες των γύρω μας μπορεί να αποβούν πολύ κακοί σύμβουλοι στη λήψη αποφάσεων. Επίλεξε το σωστό αντηλιακό σύμφωνα με το χρώμα, τον τύπο του δέρματός σου, την ηλικία σου και τη συχνότητα έκθεσής σου στον ήλιο (αν δουλεύεις -για παράδειγμα- στον ήλιο χρειάζεσαι υψηλότερη κάλυψη).

2ο  ΛΑΘΟΣ Αγόραζεις το ακριβότερο αντηλιακό (νομίζοντας ότι είναι και το καλύτερο) χωρίς να λάβεις υπόψη σου άλλους παράγοντες παρά μόνο το brand. 
ΣΩΣΤΟ Τα αντηλιακά δεν κάνουν διακρίσεις, ούτε έχουν κοντρίτσες (ακριβό vs φτηνό)! Το αν ένα αντηλιακό είναι καλό δεν έχει να κάνει με την τιμή του, αλλά με τα συστατικά του, τη σύνθεσή του, το δέρμα σου και τις ανάγκες σου.

3ο ΛΑΘΟΣ Παίρνεις αντηλιακό με δείκτη SPF 60+ και νομίζεις ότι ξένοιασες! 
ΣΩΣΤΟ Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας δεν λειτουργούν όπως υποστηρίζουν στην ετικέτα τους. Τα αντηλιακά χωρίζονται με βάση τον δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF- Sun Protection Factor). Αλλά τι είναι δείκτης SPF; Το Sun Protection Factor αφορά κυρίως την ακτινοβολία UVB, στην οποία οφείλεται και η ελαφρά κοκκινίλα, μετά από ολιγόλεπτη απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Εξίσου σημαντικό είναι να σε προστατεύει και από τις ακτίνες UVA και από τις UVB (το κάθε είδος ακτίνας προκαλεί διαφορετικούς τύπους βλάβης στο δέρμα). Σε γενικές γραμμές και για να γνωρίζεις, οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και οι UVA προκαλούν βαθύτερη, πιο μακροπρόθεσμη βλάβη. Και οι δύο ακτίνες -UVA και UVB- συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος και γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα αντηλιακό που μπορεί να μπλοκάρει και τις δύο. Για παράδειγμα δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι αν χωρίς αντηλιακή προστασία, θα μπορούσες να μείνεις στον ήλιο επί 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα να κοκκινίζει, ενώ με το αντηλιακό φίλτρο με SPF 20, μπορείς να μείνεις στον ήλιο 20 φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσει να κοκκινίζει το δέρμα σου. Ιδανικά, λοιπόν, επίλεξε αντηλιακό με το λιγότερο SPF 30+ και ανώτερο 50 (τα αντηλιακά με SPF 50 μπλοκάρουν το 98% των ηλιακών ακτινών που φτάνουν στο δέρμα σου και εκείνα με πιο χαμηλό δείκτη προστασίας μπλοκάρουν μικρότερο ποσοστό). 
4ο ΛΑΘΟΣ Βρήκες στο βάθος της τσάντας που χρησιμοποιείς στη θάλασσα, το περυσινό σου αντηλιακό. Δεν έχει τελειώσει και το χρησιμοποιείς φέτος, αφού ήσασταν ευχαριστημένοι μαζί του. Όταν τελειώσει θα πάρετε άλλο.
ΣΩΣΤΟ Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθεύεσαι νέα αντηλιακά γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και διάρκεια ζωής περίπου ένα έτος. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία του δέρματός σου, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός. Επίσης, τα αντηλιακά αλλοιώνονται όταν είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και στον ήλιο, οπότε αν δεις αλλοίωση ή διαχωρισμό στην ουσία του αντηλιακού, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς. Τέλος, αν παρατηρήσεις κάποια δερματική αντίδραση, π.χ. κοκκινίλα, σταματάμε αμέσως τη χρήση αντηλιακού.

5ο ΛΑΘΟΣ Αφήνεις το σωληνάριο του αντηλιακού εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη (εξάλλου για τον ήλιο δεν είναι;).
ΣΩΣΤΟ Κάθε αντηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν διατηρείται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένο το αντηλιακό μας στον ήλιο και τη ζέστη. Στην παραλία προτίμησε να αφήνεις το αντηλιακό σου είτε μέσα στην τσάντα, είτε στην σκιά (ή ακόμα καλύτερα και τα δύο). Προσοχή! Αν αφήσεις το αντηλιακό σου στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να πάθεις έγκαυμα όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα σου.

6ο ΛΑΘΟΣ Βάζεις αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα και αυτό είναι όλο; Άρα θεωρείς ότι είσαι “οκ” από πλευράς προστασίας.
ΣΩΣΤΟ Πρέπει να προστατεύεις κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός σου, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολύ σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα, για παράδειγμα ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, το πάνω μέρος της πατούσας, το πάνω μέρος του χεριού (εξωτερικά η παλάμη), τα δάκτυλα των ποδιών όπως και η πίσω πλευρά της γάμπας και του μηρού, είναι περιοχές που συνήθως ξεχνάμε να περάσουμε αντηλιακό και στο τέλος την πατάμε!
 
Εφαρμογή Αντηλιακού | 5 Λάθη & Σωστά 

1ο ΛΑΘΟΣ Βάζεις μόνο μια φορά αντηλιακό (είτε για λόγους οικονομίας είτε γιατί νομίζεις ότι επειδή είναι αδιάβροχο έχει και μεγαλύτερη διάρκεια) και νομίζεις ότι είσαι “Ok” για όλη την ημέρα!
ΣΩΣΤΟ Όλα τα αντηλιακά έχουν δράση για περίπου 2 ώρες, εκτός και αν κολυμπήσεις ή αν ιδρώσεις όπου πρέπει να ξανά εφαρμόσεις αντηλιακό, κι ας μην έχουν περάσει 2 ώρες. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και με πολλαπλές επιστημονικές εργασίες και μελέτες, θα πρέπει να βάζεις σε όλο το σώμα - κάθε φορά - ποσότητα αντηλιακού αντίστοιχη με ένα σφηνοπότηρο για κάθε μία ώρα που είσαι στον ήλιο. Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο 1/4 ή το μισό της παραπάνω συνιστώμενης δοσολογίας, κυρίως για λόγους οικονομίας.

2ο ΛΑΘΟΣ Χρησιμοποιείς στο πρόσωπο το αντηλιακό σώματος, γιατί και αυτό αντηλιακό είναι, σιγά μην έχει διαφορά στην τελική, απλά σε διαφορετικά δοχεία μπαίνουν για να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα!
ΣΩΣΤΟ Το δέρμα του προσώπου δεν έχει καμία σχέση με το δέρμα μας σε όλο το υπόλοιπο σώμα, είναι πολύ πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο και για αυτό χρειάζεται και μεγαλύτερη και εξειδικευμένη προστασία. Οπότε να είσαι σίγουρος / σίγουρη πως τα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για την περιοχή του προσώπου έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για εκεί.

3ο ΛΑΘΟΣ Βάζεις χαμηλό δείκτη προστασίας για να μαυρίσεις πιο εύκολα.
ΣΩΣΤΟ Μην ανησυχείς για το μαύρισμά σου, γιατί μαυρίζεις και με μεγάλο δείκτη προστασίας. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεις σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, το οποίο θα διατηρηθείς για πολύ περισσότερο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο (και μάλιστα με χαμηλό δείκτη προστασίας) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση στον ήλιο, οπότε μην κάθεσαι στον ήλιο με τις ώρες χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας γιατί σίγουρα δεν κερδίζεις τίποτα!

4ο ΛΑΘΟΣ Φτάνεις στην παραλία, τακτοποιείς τα πράγματά σου, κάνεις μια βουτιά να δροσιστείς, κολυμπάς λίγο, βγαίνεις και τότε βάζεις αντηλιακό.
ΣΩΣΤΟ Το αντηλιακό έχει ικανοποιητική δράση και σε προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου 20’-30’ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε αντηλιακό ΠΡΙΝ φύγεις για την παραλία.

5ο ΛΑΘΟΣ Περνάς “τσαπατσούλικα” και βιαστικά το αντηλιακό (λες και σε κυνηγάνε)!
ΣΩΣΤΟ Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού απαιτεί καλή και ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο "πέρασμα" της παλάμης 10-12 φορές από κάθε περιοχή. Κάνε καλή κι ομοιόμορφη επάλειψη για να έχεις σωστή προστασία.
Παιδί & Αντηλιακό | 4 Λάθη & Σωστά

1ο ΛΑΘΟΣ Χρησιμοποιείς στο παιδί σου το ίδιο αντηλιακό με εσένα, απλά και μόνο επειδή έχει υψηλό δείκτη προστασίας.
ΣΩΣΤΟ Υπάρχει λόγος που στην αγορά έχουν βγει τα παιδικά αντηλιακά. Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δερματάκι και απαιτούν ειδική περιποίηση. Τα παιδικά αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (ανόργανα) και προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα (οργανικά). Τα ανόργανα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, μετά την επάλειψη αφήνουν στο δέρμα ένα λευκό φιλμ και είναι ιδανικά για βρέφη, νήπια, αλλά και σε παιδιά με προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας και δυσανεξία στα αντηλιακά χημικών φίλτρων. Τα αντηλιακά με τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, δεν την αφήνουν να βλάψει τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και είναι ιδανικά για μεγαλύτερα του 1 έτους παιδιά (που δεν εμφανίζουν δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα).
 
2ο ΛΑΘΟΣ Πήρες το μωράκι σου, που ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε μισό χρόνο ζωής, και πήγατε το απογευματάκι στη θάλασσα! Τι πειράζει απόγευμα είναι! Του έβαλες και αντηλιακό!
ΣΩΣΤΟ Οι παιδίατροι είναι αρκετά απόλυτοι σε αυτό, το αντηλιακό επιτρέπεται σε μωράκια άνω των 6 μηνών και η αιτία είναι ότι το δερματάκι του είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για να εκτεθεί τόσο στις υπεριώδεις ακτίνες τους ηλίου όσο και στις ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά! Οπότε κάνε λίγη υπομονή και θα έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου για πλατσουρίσματα με το μωρό σου!

3ο ΛΑΘΟΣ Έβαλες στο παιδί σου αντηλιακό! Αυτό παίζει στην παραλία και μπαινοβγαίνει στο νερό! Εσύ απλά το χαζεύεις γιατί ξέρεις ότι χρησιμοποίησες αδιάβροχο αντηλιακό για παιδιά!
ΣΩΣΤΟ Λυπόμαστε που θα στο πούμε αλλά αδιάβροχο δε σημαίνει “τό ‘βαλες και ξεμπέρδεψες”! Δυστυχώς από τη στιγμή που το παιδί μπαινοβγαίνει στο νερό πρέπει να του ανανεώνεις και το αντηλιακό. Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι το αντηλιακό εξαφανίζεται από το δέρμα μετά από ένα 15λεπτο μπάνιο.
4ο ΛΑΘΟΣ Στέλνεις το παιδί στο σχολείο με τη βερμούδα και το κοντομάνικο χωρίς αντηλιακό γιατί, που ακούστηκε άλλωστε, να βάζεις αντηλιακό στο σχολείο!
ΣΩΣΤΟ Ένα νούμερο που οι περισσότεροι (και σίγουρα οι παλιότεροι) αγνοούμε είναι ότι τα παιδιά δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας - που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους - έως τα 20 πρώτα χρόνια ζωής. Άρα όπως εμείς πρέπει να φοράμε αντηλιακές κρέμες κάθε μέρα ανεξαρτήτου εποχής έτσι πρέπει και τα παιδιά… και ας γκρινιάζουν! 

Ηλιοθεραπεία | 4 Λάθη & Σωστά

1ο ΛΑΘΟΣ Κάθεσαι στον ήλιο την ώρα που καίει περισσότερο για να μαυρίσεις πιο γρήγορα ή γιατί έτσι κάνει η παρέα!
ΣΩΣΤΟ Λάθος, λάθος, λάθος… μεγάλο λάθος! Και δεν ξέρω αν στο αναφέραμε αλλά είναι γιγαντοτεράστιο λάθος! Δεν καθόμαστε ΠΟΤΕ απευθείας στον ήλιο μεταξύ 12 π.μ. & 4 μ.μ.
2ο ΛΑΘΟΣ Είσαι στο αμάξι, στο ποδήλατο ή απλά περπατάς στα σοκάκια του νησιού, της πόλης (ή όπου είσαι, εν πάσει περιπτώσει) και δεν φοράς αντηλιακό, γιατί πολύ απλά θεωρείς ότι το αντηλιακό είναι μόνο για την ηλιοθεραπεία!
ΣΩΣΤΟ Το αντηλιακό δεν είναι για να κάνει παρέα με την τσάντα του μπάνιου! Χρησιμοποίησέ το ακόμα και σε περιπτώσεις που πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται (π.χ. μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από ομπρέλα θαλάσσης, σε συννεφιά κ.α.). Να θυμάσαι ότι οι αντανακλάσεις σε κτήρια, θάλασσα, άμμο, κλπ, στέλνουν ηλιακή ακτινοβολία. 
3ο ΛΑΘΟΣ Επειδή χρησιμοποιείς αντηλιακό δεν φοράς καπέλο!
ΣΩΣΤΟ Για να αποφύγεις τη φωτογήρανση γύρω από τα μάτια, την φωτοκερατίτιδα και την επιπεφυκίτιδα να χρησιμοποιείς πάντα - μαζί με το αντηλιακό σου - καπέλο με μεγάλο γείσο, καθώς και σκούρα γυαλιά ηλίου. Μη σε ξεγελάνε οι συννεφιασμένες μέρες, ακόμα και αυτές απαιτούν την ηλιοπροστασία τους, γιατί μπορεί η ηλιακή ακτινοβολία να είναι μικρότερη, εξακολουθεί όμως, να υπάρχει. Επίσης να ξέρεις ότι ομπρέλα θαλάσσης προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό 15%, ενώ το νερό της θάλασσας μόλις 5%! Τέλος, τα ρούχα τα οποία προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μόνο αυτά τα οποία έχουν πυκνή ύφανση, δηλαδή εκείνα τα οποία δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά αν τα σηκώσεις στον ήλιο. Αν όμως βραχούν τα ηλιοπροστατευτικά ρούχα χάνουν περίπου το 50 % της ηλιοπροστατευτικής τους ικανότητας.
4ο ΛΑΘΟΣ Ακολουθείς τη λογική, “χρησιμοποιώ αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω και μετά δεν χρειάζεται να ξαναβάλω”.
ΣΩΣΤΟ Το ότι έχεις μαυρίσεις δεν καθιστά το δέρμα σου αλώβητο στις ηλιακές ακτίνες! Να χρησιμοποιείς στην αρχή αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας και όσο επιτυγχάνεις το μαύρισμα τόσο μπορείς, αν θες, να μειώσες τον δείκτη προστασίας, από το 50 στο 25.
 
Έγκαυμα!!! |Το Σωστό & το Λάθος 
ΛΑΘΟΣ Τελικά… την πάτησες και έγινες σαν μπαρμπούνι και προβληματίζεσαι τι να απλώσεις πάνω στο καμένο και πονεμένο σου κορμί: Γιαούρτι, οδοντόκρεμα ή μήπως βούτυρο;
ΣΩΣΤΟ Στην περίπτωση που παρά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο καταλήξεις στο σπίτι με ένα δερματικό έγκαυμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις προσεκτικά τα ρούχα και να ενυδατώσεις την παθούσα περιοχή με τρεχούμενο δροσερό νερό, για τουλάχιστον 3 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεις το βάθος του εγκαύματος και προστατεύεις τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος από την επιπλέον καταστροφή. Αμέσως μετά τοποθετείς κάποια after sun κρέμα (ιδανικά να την έχεις πάντα στο ψυγείο για να είναι ακόμα πιο δροσερή) και όχι κάποιο γιατροσόφι. Προσοχή: εάν έχουν ήδη δημιουργηθεί φυσαλίδες ή έλκη, δεν τα πειράζεις! Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και τον βαθμό του εγκαύματος, αλλά και να παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης.

Τώρα ξέρεις το σωστό και το λάθος!
Ακολούθησε τον παραπάνω οδηγό και σίγουρα θα έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι με την σωστή ηλιοπροστασία! Παίξε, γέλασε και διασκέδασε στην παραλία, αλλά μην ξεχνάς τα 20 "σωστά"! Μην παρασύρεσαι και μην ντρέπεσαι να ζητάς βοήθεια σχετικά με το ποιό προϊόν είναι ιδανικό για τις δικές σου ανάγκες.

Καλό Καλοκαίρι!
yellowday.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading