Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Αδυνάτισμα: Οι 13 τροφές που θα σε βοηθήσουν να καις περισσότερες θερμίδες και λίπος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ήρθε η στιγμή που το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα. Παρένθεση: δηλαδή να χάνουμε κιλά και λίπος τρώγοντας. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, προτείνει 13 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας και που φυσικά μας αδυνατίζουν, ειδικά τώρα που διανύουμε τη φάση “μπικίνι”. Προσοχή όμως! Δεν σημαίνει ότι αν φας μια ολόκληρη πίτσα ή δύο κρέπες οι συγκεκριμένες τροφές θα σε “σώσουν”. Για να καταφέρουν να αυξήσουν το μεταβολισμό σου, να κάψεις θερμίδες, να αποβάλλεις το λίπος και τις τοξίνες, θα πρέπει κι εσύ να κάνεις μια μικρή προσπάθεια. Δηλαδή, να ακολουθείς σε γενικές γραμμές μια ισορροπημένη διατροφή. Ο λόγος στην ειδικό...
Ξέρουμε, ακούγεται σαν να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αλλά υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικά πράγματα που μπορείτε να φάτε τα οποία αυξάνουν τον μεταβολισμό, ενεργοποιούν τις ορμόνες που απελευθερώνουν λίπος και αποβάλλουν τις τοξίνες που δυσκολεύουν το σώμα σας να χάσει τα ανεπιθύμητα κιλά.

Κουρκουμάς
Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό δεν είναι μόνο ιδανικό για τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή στα λιπώδη σας κύτταρα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου τα ποντίκια τρέφονταν με κουρκουμίνη, μία από τις ενεργές χρωστικές στο κουρκουμά, απέκτησαν λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερο σωματικό λίπος.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε smoothie ή με γάλα αμυγδάλου.

Xυμός ντομάτας
Ποιος θα σκεφτόταν ότι το Bloody Mary θα μπορούσε να κάψει λίπος; Αποδεικνύεται ότι ο χυμός τομάτας βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συρρικνώσει τα λιποκύτταρά σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 11 γραμμαρίων χυμού ντομάτας για 20 ημέρες, μείωσε τη συστηματική φλεγμονή σε υπέρβαρες γυναίκες. Ο χυμός τομάτας έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την αδιπονεκτίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην διάσπαση του σωματικού λίπους.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Πίνετε Bloody Mary και φτιάξτε γκαζπάτσο από κίτρινη ντομάτα ή σούπα ντομάτας και καρπουζιού.

Λαχανίδα
Αυτός ο βασιλιάς λαχανικών δεν είναι το μόνο τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στον πλανήτη, αλλά βοηθά επίσης στην καταστολή της όρεξης και καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες. Τέσσερα φλιτζάνια λαχανίδας (ποσότητα που θα χρησιμοποιούσατε σε μια σαλάτα) έχουν 10 γραμμάρια φυτικών ινών και αρκετά αποτοξινωτικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος για 48 ώρες!

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Φτιάξτε μια ωμή σαλάτα με αβοκάντο, κίτρινες πιπεριές και άγουρες ντομάτες, δοκιμάστε τραγανά τσιπς λαχανίδας ή πιείτε παγωμένο πράσινο χυμό λαχανικών.

Σολομός
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε κοιλιακούς (πράγμα που απαιτεί αρκετές προσπάθειες), μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος της κοιλιάς καταναλώνοντας τον άγριο σολομό σε τακτική βάση. Τα ωμέγα-3 στον άγριο σολομό συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία συρρικνώνει το λίπος από τη μέση σας. Ο άγριος σολομός ενεργοποιεί επίσης τον θυρεοειδή για ταχύτερο μεταβολισμό.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Απολαύστε τον άγριο σολομό με κάρδαμο και σαλάτα από ροζ γκρέιπφρουτ, φτιάξτε ένα πιάτο από ωμό μαριναρισμένο σολομό ή καταναλώστε καπνιστό άγριο σολομό με άνηθο και μουστάρδα.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φυτοθρεπτική σουλφοραφάνη, η οποία διεγείρει ένα ένζυμο που κάνει τα λιπώδη σας κύτταρα να συμμετέχουν στην καύση λίπους.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Σοτάρετε μπρόκολο με ξύσμα λεμονιού και νιφάδες τσίλι, ανακατέψτε μπρόκολο και γλυκό ιταλικό λουκάνικο μαζί ή ρίξτε μπρόκολο και σκουός (λαχανικά εποχής) με ελαιόλαδο, μέντα, χυμό λεμονιού και κουκουνάρι.

Αβοκάντο
Το “καλό” λίπος στο αβοκάντο συμβάλλει στην καύση του λίπους. Το μονοακόρεστο λίπος του γεμίζει τις κυτταρικές μεμβράνες, επιτρέποντας στα κύτταρα να επικοινωνούν με τις ορμόνες που καίνε από το λίπος. Επίσης, απενεργοποιεί τις ορμόνες αποθήκευσης λίπους του σώματος. Τέλος, ενισχύει το μεταβολισμό προστατεύοντας το ενεργειακό μέρος των κυττάρων από την βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Φάτε μισό αβοκάντο με θαλασσινό αλάτι και ντομάτες για πρωινό, προσθέστε αβοκάντο, σπανάκι και πράσινα φασόλια στη σαλάτα ή φτιάξτε ένα smoothie με αβοκάντο, γάλα καρύδας και κανέλα.

Βραζιλιάνικα φιστίκια
Την επόμενη φορά που θέλετε να απορρίψετε αυτά τα μεγάλα φιστίκια από την επιλογή μικτών καρπών, μην το κάνετε. Συντελούν στην καύση του λίπους και βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού μετατρέποντας τον θυρεοειδή στην ενεργή μορφή του. Επίσης, δεσμεύουν τις τοξίνες που διαφορετικά θα αποθηκεύονταν στα λιποκύτταρά σας και συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Καταναλώστε τα βραζιλιάνικα φιστίκια ως σνακ, πιείτε γάλα με βανίλια και κάρδαμο από βραζιλιάνικα φιστίκια, πασπαλίστε βραζιλιάνικα φιστίκια σε μάνγκο, παπάγια και φρουτοσαλάτα με εσπεριδοειδή.

Σπόροι Chia
Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι καταστέλλουν την όρεξη, αυξάνουν το μεταβολισμό και ενεργοποιούν την γλυκαγόνη, μία ορμόνη του σώματος που καίει το λίπος. Το μυστικό είναι να μουλιάζετε τους σπόρους για 15 λεπτά έτσι ώστε να αποκτήσουν 10 φορές μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό τους. Όπως και με το πλιγούρι βρώμης, όσο μεγαλύτεροι είναι οι σπόροι, τόσο το στομάχι σας θα απελευθερώσει πιο γρήγορα ορμόνες, οι οποίες σας δίνουν το μήνυμα κορεσμού και ότι είστε πλήρως ικανοποιημένοι.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Φτιάξτε πουτίγκα με σπόρους Chia, μουσκεύοντας τους σπόρους σε γάλα αμυγδάλου και επικαλύψτε το πάνω μέρος με ωμά αμύγδαλα, ανακατέψτε τα με γάλα καρύδας και ανανά για να απολαύσετε ως επιδόρπιο Pina Colada ή δοκιμάστε σπόρους Chia σε ενεργειακή μπάρα.

Στρείδια
Τα στρείδια είναι μια πολύ καλή επιλογή όταν βρίσκεστε σε δίαιτα και όταν πρόκειται να δειπνήσετε κάπου έξω. Επιπρόσθετα, για να είστε σε φόρμα και να μην παίρνετε έξτρα θερμίδες, 6 στρείδια περιέχουν μόνο 50 θερμίδες και φυσικά είναι η πιο πλούσια πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθάει στη μείωση της όρεξης και γενικότερα μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση φαγητού.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Καταναλώστε μερικά στρείδια με χυμό λεμονιού και ταμπάσκο.

Λάδι καρύδας
Δεν δημιουργούνται όλα τα διαιτητικά λίπη με τον ίδιο τρόπο. Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs), τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί κατά προτίμηση για ενέργεια, χωρίς να τα αφήνει να αποθηκεύονται ως λίπος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, έδειξε μεγαλύτερη απώλεια λίπους στην κοιλιά σε διάστημα 16 εβδομάδων, όταν καταναλώθηκαν τριγλυκερίδια μέσης αλύσου έναντι ελαιόλαδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε εξ ολοκλήρου το ελαιόλαδο από την διατροφή σας καθώς έχει άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για να μαγειρέψετε και ελαιόλαδο για ντρέσινγκ σε σαλάτα.


Κανέλα
Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό βοηθάει στην γρήγορη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα έτσι ώστε η ορμόνη αποθήκευσης λίπους, η ινσουλίνη, να “περιφέρεται” πολύ λιγότερο. Χρειάζεται να καταναλώνετε τουλάχιστον το ένα τέταρτο ενός κουταλάκι του γλυκού κανέλας για να επωφεληθείτε από το πλεονέκτημά της που είναι η καύση λίπους.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Προσθέστε κανέλα σε smoothie βανίλιας, φτιάξτε μια πουτίγκα με μήλο, τσίλι και σπόρους chia ή δοκιμάστε κανέλα με κινόα σμέουρα και φιστίκια.

Καφές
Ο καφές διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης, η οποία στέλνει μήνυμα στην αποθήκη λίπους για την καύση λίπους. Όταν πίνετε καφέ 20 λεπτά πριν την προπόνηση, ο καφές δρα ως εργογόνο βοήθημα δίνοντάς σας την δυνατότητα να προπονείστε πιο έντονα. Ο σκοπός είναι να τον καταναλώνετε σκέτο χωρίς γάλα, καθώς το γάλα μειώνει την καύση λίπους. Εάν όμως καταναλώνετε περισσότερο από ένα φλυτζάνι καφέ την ημέρα τότε ο καφές μπορεί να αρχίσει να παρεμβαίνει στην ικανότητά του οργανισμού σας να ρυθμίζει την ινσουλίνη, την ορμόνη αποθήκευσης λίπους.


Ταμάρινδος (Ταμάρινη πάστα)
Ο ταμάρινδος είναι ένας καρπός που χρησιμοποιείται σε πολλά ινδικά πιάτα και πρόσφατα έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την όρεξη και το σωματικό λίπος ελέγχοντας τα επίπεδα σεροτονίνης που σχετίζονται με τον κορεσμό, την αυξημένη καύση λίπους και την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί νέα λιποκύτταρα. Μπορείς να το βρεις σε μαγαζιά με μπαχαρικά ή βιολογικά προϊόντα.

Εύκολες ιδέες για γεύμα: Δοκιμάστε να αναμείξετε με την πάστα από τομάρινδο ως εξής: καυτερό τομάρινδο και τρούφες ημέρας, καρύδα και κοτόπουλο με κάρυ συνδυαστικά με τομάρινδο ή ακόμη τομάρινη πάστα και καυτερή σως.
 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου,tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading