Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Έρχεται το νέο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής. Όλες οι αλλαγές στη δημόσια Παιδεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Στην πράξη, περνά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο χώρο της Παιδείας. Τι αλλάζει από το προνήπιο έως και τα ΑΕΙ σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Παιδείας. Επεκτείνεται το ολοήμερο σχολείο. Δημιουργείται το Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής
Adtech Ad
Της Μίκας Κοντορούση
Με εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Παιδεία που θα συνοψιστούν σε νομοσχέδιο (το οποίο και θα πάρει το δρόμο της ψήφισης στη βουλή το καλοκαίρι 2017), μια δόση επανάληψης χρόνιων δεσμεύσεων (περί κατάργησης των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και κυρίως, τον λογαριασμό «που δεν βγαίνει» στα περί αύξησης στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Παιδείας το πρωί της Τρίτης, στα πλαίσια της επίσπευσης του κυβερνητικού έργου μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στο τριετές στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με βασικό πυλώνα την 14ετή υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκαν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τις αλλαγές που πρέπει να αναμένουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και γονείς τόσο από τη νέα σχολική χρονιά 2017-18, όσο και προοδευτικά μέχρι το 2020.
Στις ειδήσεις: 
Συγχωνεύονται τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά (Α.Τ.Ε.Ι.) που συνεργάζονταν στενά επί δεκαετίες και πλέον γεννάται το νέο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής. Αν και δεν αποσαφηνίστηκε ποιο έτος ακριβώς το εν λόγω Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων, πρόκειται για μέτρο που θα εξυπηρετήσει την αναλογία μόνιμου διδακτικού προσωπικού και αναπληρωτών στα δύο Α.Τ.Ε.Ι. που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στο 60 – 40%. Να σημειωθεί ότι τα νούμερα είναι αντιστρόφως ανάλογα στα λοιπά Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτού του Πανεπιστημίου, που βεβαίως θα έχει τμήματα 4ετούς φοίτησης, θα δημιουργηθούν και θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 
Επεκτείνεται ο θεσμός του «ολοήμερου σχολείου» ακόμη και σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιπλέον 10.000 μαθητές σε συνολικά 830 συγκροτήματα της ακριτικής Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο θεσμό και άρα στα μαθήματα έως τις 16.00 το απόγευμα.
Έρχεται η μείωση των μαθητών σε δημοτικά σχολεία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πλέον ο μέγιστος αριθμός όσων κάθονται στα θρανία ανά τάξη, δεν θα ξεπερνά τους 22. Να σημειωθεί ότι σε Γυμνάσια και Λύκεια, ο αντίστοιχος αριθμός αγγίζει τους 27+/-2.
Αύξηση τα επόμενα τρία έτη των δωρεάν σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 300.000 μαθητές από 200.000 που σιτίζονται αυτή τη στιγμή, με στόχο να καλυφθεί το συνολικά 50% των αναγκών σε δωρεάν και ποιοτικό φαγητό, από το 20% σήμερα. Επί του θέματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε από τα σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε περιοχές με πάρα πολύ υψηλή ανεργία και εκεί διαπιστώσαμε ότι το μέτρο αυτό είναι πολλαπλά ευεργετικό, όχι μόνο σε ό,τι μπορεί να συνεισφέρει στο πενιχρό εισόδημα μιας οικογένειας, πόσο δε μάλλον όταν κάποιος ή και οι δυο γονείς είναι άνεργοι, αλλά είναι ευεργετικό και στην ίδια τη σχολική διαδικασία. Έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη και πολύ καλύτερη απόδοση στη μαθησιακή διαδικασία. Ξεκίνησε ήδη αυτό το πρόγραμμα πιλοτικά και σήμερα σιτίζονται 15.000 μαθητές. Του χρόνου θα σιτίζονται 30.000 μαθητές. Κι όπως γνωρίζετε, αυτός ο αριθμός θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το 2019 όταν θ’ αρχίσουν να εφαρμόζονται και τα λεγόμενα αντίμετρα, διότι μεταξύ αυτών είναι και η σταθερή ετήσια οικονομική ενίσχυση για την παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία», είπε ο πρωθυπουργός.
Στα ίδια επίπεδα με το έτος 2016-17 θα κινηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών το 2017-18 (γύρω τις 21.000), ενώ οι αναπληρωτές συγκεκριμένα, που προορίζονται για τα ειδικά σχολεία αναμένεται να αυξηθούν στις 10.700 από τις 8.500 φέτος. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι τη νέα σχολική χρονιά θα προστεθούν επιπλέον 11 νέα ειδικά σχολεία στα ήδη 23 που βρίσκονται εν λειτουργία, ενώ στα έξι θα αυξηθούν τα καλλιτεχνικά σχολεία και στα τρία τα μουσικά.
Επανιδρύεται ο θεσμός της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, προκειμένου να μειωθεί το brain drain και οι νέοι να πάψουν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης. 
Στις επαναλήψεις:
Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα Πολυτεχνικών και Γεωπονικών σχολών για αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχία με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό, μέτρο που σκόνταφτε στις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών Οργάνων, ενώ για την παγίωση του μέτρου, υπουργείο και Τεχνικά Επιμελητήρια βρίσκονται σε αρμονική συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στη σημασία των νέων προγραμμάτων σπουδών στη Β’ βάθμια εκπαίδευση (αλλαγές στα βιβλία κυρίως στην Ιστορία, τα Θρησκευτικά, τις Ξένες γλώσσες και την Τεχνική Εκπαίδευση), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβούλευση για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται στο τραπέζι του ΙΕΠ σχεδόν από το 2015. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής στον τρόπο διδασκαλίας ξένων γλωσσών. «Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση της πλειοψηφίας των νέων μαθητών μας σε ξένες γλώσσες να μη γίνεται μέσα στο σχολείο και άρα θεωρούμε πάρα πολύ ουσιαστικό και να αλλάξουμε νοοτροπία, αλλά και να ενισχύσουμε την  ποιότητα παρεχόμενης γνώσης, να ανανεώσουμε τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών με την τοποθέτηση στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη μάθηση και όχι την εξέταση», είπε χαρακτηριστικά.
Πρωθυπουργός και υπουργός επανέλαβαν για μία ακόμη φορά, ότι σε βάθος τριετίας θα καταργηθούν οι Πανελλήνιες, που παρά το αδιάβλητο του θεσμού, παραμένει μία εξοντωτική και απάνθρωπη διαδικασία. Σε αυτή την κατεύθυνση, μένει να δούμε πώς θα γίνει η ριζική αναδιάρθρωση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, πώς το Εθνικό Απολυτήριο θα ορίζει πλέον τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή, αλλά και πώς το μέτρο «λιγότερα μαθήματα, περισσότερες σχολικές ώρες», θα μπει στην τελική ευθεία εφαρμογής.
Στα Πρυτανικά Συμβούλια, οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ενώ όσον αφορά στους φοιτητές, αυτοί θα αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία, ωστόσο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα συλλογικά όργανα. «Η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες συναινέσεις, σε μεγαλύτερη διαφάνεια, σε καλύτερο έλεγχο, αλλά και θα αποτρέψει τα κακώς κείμενα, όπως π.χ. στο παρελθόν μειοψηφικές ομάδες στο δεύτερο γύρο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών έπαιζαν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη της ακαδημαϊκής πλειοψηφίας», διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τις επόμενες ημέρες, έρχεται στη βουλή ειδικό νομοσχέδιο που αφορά στην Γ' βάθμια Εκπαίδευση και θα δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προκειμένου κανένας φοιτητής να μην μένει εκτός μεταπτυχιακής φοίτησης εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.
Αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το ήθος, την αλληλεγγύη και γενικότερα τη στάση ιδίως των κατοίκων στα νησιά απέναντι στον τρόπο αντιμετώπισης του πρωτοφανούς κύματος προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε ότι το σχολικό έτος 2017 – 18 θα δημιουργηθούν περίπου 600 νέες τάξεις υποδοχής προσφύγων. Να σημειωθεί ότι σήμερα, ήδη 115 σχολεία και 300 τάξεις λειτουργούν για πάνω από 5.000 προσφυγόπουλα, ενώ στον αγώνα της ορθής διαπαιδαγώγησης έχουν επιδοθεί 450 καθηγητές (που προσελήφθησαν ως αναπληρωτές από χρήματα του δημόσιου προϋπολογισμού) και άλλοι 60 συντονιστές εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε κάθε προσφυγικό camp για να συντονίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Στις δεσμεύσεις:
Μπαίνει σε διαδικασία επίλυσης, το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών σε Α' βαθμια και Β' βαθμια εκπαίδευση που μέχρι στιγμής, καλύπτεται από 20.000 ετήσιους αναπληρωτές. «Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα μπορούμε να ανακοινώσουμε  πιο συγκεκριμένους όρους για το πώς και με ποιο τρόπο μέσα στην τριετία θα καταφέρουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ενίσχυση των ΑΕΙ με 65 εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στην Γ' βάθμια εκπαίδευση.
Φωτό: sooc.gr
news247.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading