Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Μια συγκεκριμένη πρόταση για ένα απλό φορολογικό σύστημα!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Του Φώτη Σαραντόπουλου

Από το 1975 ως το 2016 ψηφίστηκαν 250 φορολογικοί νόμοι. Κορόιδα Αμερικανοί. Εσείς, σε 240 χρόνια, φτιάξατε μόνο 10.

Κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχουμε επενδύσεις λόγω υψηλής φορολογίας. Αυτή είναι μισή αλήθεια. Η φορολογία επηρεάζει μόνο τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Όχι όλες. Το Lidl , που απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, πληρώνει ίδιους φόρους με τον Σκλαβενίτη, είναι σε ίδια μοίρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φορολογική πολυνομία, που στο τέλος καταντά ανομία, προσθέτοντας στη διαφθορά και την αυθαιρεσία του κάθε Εφοριακού, που (και αυτός μέσα στη φυσιολογική πλέον άγνοιά του) ερμηνεύει τους Νόμους κατά το δοκούν. Με βάση ΠΟΛ που αλλάζουν κάθε τόσο. Είναι δυνατόν να ξεκινήσει κανείς μία σοβαρή επένδυση, όταν ξέρει ότι πριν ολοκληρωθεί θα έχουν αλλάξει οι Νόμοι;

Σταθερότητα και απλότητα είναι οι δύο λέξεις – κλειδιά, αν θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη.

Δεν θα ασχοληθώ με το πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι λύσεις. Και οι λύσεις θα βρεθούν με την εφαρμογή ενός σταθερού και απλού (απλούστατου ει δυνατόν) φορολογικού συστήματος.

Ελευθερία στην οικονομία

Η Ελλάδα (στοιχεία του 2015-16 που δυστυχώς χειροτερεύουν) έχει την 48η σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, με βάση το ΑΕΠ (έχοντας πέσει 20 θέσεις από το 2008), και συνεχίζει να πέφτει, ενώ είναι 150ή στον κόσμο, με βάση τις συνθήκες του επιχειρείν. Δεν πάει στραβά ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά. Αντί να προσπαθούμε να ανεβούμε, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πάμε πιο κάτω. Όποιος ονειρεύεται να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα ή Βόρεια Κορέα, ας βγει να το πει ανοιχτά. Όποιος δεν ξέρει τι θέλει, ας σωπαίνει. 

Αν θέλουμε να χτυπηθεί η ανεργία, ας αφήσουμε τον κόσμο να δουλέψει! 

Ας αφήσουμε να δημιουργηθούν επιχειρήσεις!

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε στον μικρό επιχειρηματία να επιβαρύνεται με τόση γραφειοκρατία ούτε είναι λογικό να χρειάζεται ο περιπτεράς λογιστή και φοροτεχνικό. Δεκάδες χρόνια, ένας μαραγκός έφτιαχνε έπιπλα και ένας αγρότης παρήγαγε λάδι, πληρώνοντας και φόρους, χωρίς να κρατάει λογιστικά βιβλία … 

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση; Το να αποκτήσουν κλειδάριθμο και e-mail οι παππούδες και bar code τα περίπτερα; Μήπως είναι μεταρρύθμιση η τεκμαρτή φορολόγηση των ανέργων; Δεν μας λέτε και πόσοι φόροι μαζεύτηκαν από αυτά; Άξιζαν τα έξοδα και τον θυμό των φορολογουμένων;

Ξύπνα Ελλάδα! Αν θες να θρέψεις τα παιδιά σου, σταμάτα να ταΐζεις παράσιτα και άσε τα παιδιά σου να δουλέψουν !!!

Πληρωμές με κάρτες


Έγινε πολλή συζήτηση για πληρωμή των γιατρών με κάρτες και για επέκταση της χρήσης των καρτών, σαν μέτρο κατά της φοροδιαφυγής. Σκέφτηκαν στην κυβέρνηση μία μπούρδα (ως συνήθως) και τσιμπήσαμε όλοι; Συγγνώμη, αλλά τη βλακεία του μέτρου ακόμη δεν την είδατε; Δεν θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις (λένε), αν δεν είναι με κάρτα! Οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ; Πώς φοροδιαφεύγεις όταν έχεις κόψει ΑΠΟΔΕΙΞΗ; Και πώς εμποδίζεται να δώσει μετρητά αυτός που ΔΕΝ θέλει απόδειξη; Αν κάποιος πληρώσει τον υδραυλικό χωρίς απόδειξη, επειδή έτσι κοστίζει φθηνότερα, δεν μπορεί να δώσει μετρητά; Τόσο αφελείς είμαστε; 

Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με τεχνάσματα (κάρτες, ταμειακές μηχανές, bar code και στα περίπτερα). Η φοροδιαφυγή, και αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, τότε που δεν υπήρχε ακόμη διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα και Η/Υ και τόσα άλλα καλούδια, αντιμετωπιζόταν πάντα με δύο όπλα:

Την αυστηρή τιμωρία 

Την εξάλειψη των λόγων που την προκαλούν.


Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό από το πρώτο. Όταν κάποιος υπερφορολογείται, όταν θεωρεί ότι οι φόροι σπαταλώνται για να τραφεί ένα άχρηστο κράτος, θα ψάξει και θα βρει τρόπους να φοροδιαφύγει. Και η επιστήμη της απάτης, προηγείται της επιστήμης του ελέγχου ...

Έτσι μόνο χτυπιέται η φοροδιαφυγή: Με χαμηλή φορολογία. Τόσο χαμηλή, που να θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά η φοροδιαφυγή και να είναι λογική η σκληρή τιμωρία της. Και με ένα απλό φορολογικό σύστημα.

Θα κυνηγάμε αποδείξεις ή θα σοβαρευτούμε;


H Συνέχεια εδώ:logiastarata.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading