Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Θα έχουμε αλκυονίδες φέτος; Προοπτική επόμενων ημερών και ανάλυση καιρού

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο φετινός χειμώνας πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση, όχι μόνο λόγω του επίμονου, ιστορικών διαστάσεων ψύχους που έχει καλύψει τη χώρα μας, αλλά και λόγω της πολύ έντονης κυκλωνικής δραστηριότητας, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σε περιόδους "υφέσεων" και σχετικά βελτιωμένου καιρού.

Για παράδειγμα, η σταδιακή, αργή επιδείνωση του καιρού που παρατηρείται αυτό το Σαββατοκύριακο, οφείλεται σε ένα αβαθές σύστημα, προερχόμενο από την κεντρική Μεσόγειο. Κινούμενο όμως προς τα ανατολικά και περνώντας πάνω από τη χώρα μας, φαίνεται πως αρχίζει να βαθαίνει σταδιακά, με αποτέλεσμα να οργανωθεί κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 30/1 και μέχρι τουλάχιστον το πρώτο μισό της Τρίτης 31/1. Αν και η πιθανότητα σχετικά με το ποιές περιοχές θα επηρεαστούν είναι αρκετά μεγάλη (εκτίμηση παρακάτω), υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφοροποίησης της πραγματικότητας σε σχέση με τις έως τώρα αριθμητικές προσομοιώσεις. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι στην ευρύτερη ανατολική Ευρώπη/ανατολική Μεσόγειο, συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά καιρικά συστήματα και συνακολούθως αέριες μάζες διαφορετικών χαρακτηριστικών και προέλευσης. Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα αλληλεπιδράσουν με το νέο σύστημα με τρόπο που είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια.
Επόμενες ημέρες:
  • Τη Δευτέρα 30/1, μετωπική δραστηριότητα γύρω από την περιοχή εκβάθυνσης του συστήματος (νότιο Αιγαίο ή Λιβυκό), θα προκαλέσει έντονες βροχές στα νοτιότερα νησιωτικά της χώρας μας, με μεγάλη πιθανότητα τα φαινόμενα αυτά να επηρεάσουν τις νότιες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το ρεύμα ενισχύεται στο Αιγαίο, παραμένοντας από ΒΑ διευθύνσεις και αναμένεται να οργανωθούν εκ νέου ορεογραφικά φαινόμενα στ'ανατολικά ηπειρωτικά, τα οποία θα αφορούν σε χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και βροχές / χιονόνερο στα χαμηλότερα τμήματα. Δεν φαίνεται - προς το παρόν - τα χιόνια να απασχολούν περιοχές κάτω από τα 300μ υψόμετρο.
  • Την Τρίτη 31/1, φαίνεται πως το σύστημα αυτό θ'αρχίσει να διαλύεται, με τις ψυχρές αέριες μάζες να παραμένουν στην περιοχή μας όμως και τους βοριάδες να επιμένουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συντηρηθούν κάποια φαινόμενα σε τελείως προσήνεμες περιοχές της ανατολικής χώρας.
  • Οι επόμενες ημέρες έως και το τέλος της εβδομάδας, φαίνεται να περνούν με αρκετά ψυχρό καιρό και κυριαρχία του βορείου ρεύματος, αλλά χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα σε γενικές γραμμές.

Προοπτική του καιρού / Ανάλυση:
​Είχε γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες (για την ακρίβεια στις 15 του μηνός), οτι το παρατεταμένο διάστημα βοριάδων και πολύ ψυχρού καιρού, θα τελειώνε μετά τις 25 Ιανουαρίου καθώς η παρατεταμένη κακοκαιρία της κεντρικής Μεσογείου, η οποία προκάλεσε την πολύ βροχερή εβδομάδα και τα κύματα χιονοπτώσεων στη κεντρική και βόρεια χώρα, θα μεταφερόταν σταδιακά προς τη χώρα μας και θα διαλυόταν. Αυτό, στηρίχθηκε στην διαφαινόμενη μετατόπιση του πολικού στροβίλου στην άλλη πλευρά του βορείου ημιοσφαιρίου αλλά και στην πιθανή τάση συγκεκριμένων δεικτών που αφορούν το μοτίβο της κυκλοφορίας στην Ευρώπη: Υπήρχαν ενδείξεις για μεγαλύτερη ζωνικότητα, που σημαίνει τάση για ροή των ανέμων από τα δυτικά προς τ'ανατολικά. Αυτά τα δύο, μεταφράζοναι σε έντονη τάση ενίσχυσης και μετατόπισης προς την Ευρώπη, του ημιμόνιμου χαμηλού του βορείου Ατλανικού, το οποίο, εκτός των άλλων φέρνει αρκετά θερμότερες αέριες μάζες εντός της ηπείρου και συνδυάζεται στην περιοχή μας με καιρό νοτιάδων, ή αλκυονίδων ημερών.

Μια τέτοια εξέλιξη καθυστέρησε μεν να συμβεί, ωστόσο παραμένει η διαφαινόμενη προοπτική, όπως ορίζεται από τα μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικά κύματα. Η καθυστέρηση οφείλεται απλώς σε ένα νέο επεισόδιο δημιουργίας εμποδισμού εντός της Ευρώπης κατά την εβδομάδα που μας πέρασε (αρχής γενομένης της Δευτέρας 23/1). Ατμοσφαιρικός εμποδισμός είναι μια περιοχή της ατμόσφαιρας, όπου επικρατούν αντικυκλωνικές συνθήκες (καλοκαιρία και καθοδικά ρεύματα), η οποία εμποδίζει την Δ-Α ροή των ανέμων στρέφοντάς την σε περισσότερο Β-Ν γύρω από αυτόν, και μια τέτοια κατάσταση είναι δείκτης έντονης μεσημβρινότητας (οι άνεμοι τείνουν να κινούνται παράλληλα με τους μεσημβρινούς της Γης). Αυτό το επεισόδιο εμποδισμού ήταν η αιτία ώστε να συνεχιστεί ο πολύ ψυχρός καιρός της περιοχής μας και να προκύψει άλλη μία ψυχρή εισβολή στην Τουρκία, η οποία σε συνδυασμό με τα απομεινάρια της κακοκαιρίας της κεντρικής Μεσογείου, επηρέασε κι εμάς. Οι ατμοσφαιρικοί εμποδισμοί, έχουν την τάση να παραμένουν έστω και σε μικρότερη κλίμακα πάνω από μια περιοχή, για διαστήματα πολλαπλάσια των 7 ημέρων (προσωπική παρατήρηση του γράφοντος). Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε πως, αυτή η τάση έστω και ασθενής θα συνεχιστεί σε εμάς μέχρι και τις 6 του Φεβρουαρίου, προτού τελικά κυριαρχήσει η ροή του Ατλαντικού εντός της Ευρώπης.

Συνεπώς, η εβδομάδα που ξεκινάει από τις 6 Φεβρουαρίου, θα είναι τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της αρκετά ήπια και με κανονικές θερμοκρασίες. Η καλοκαιρία αυτή, ίσως δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να πουν οτι έφτασαν επιτέλους οι αλκυονίδες ημέρες. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί οτι στις περιπτώσεις ενός κλασικού ελληνικού χειμώνα, αυτές οι ημέρες προηγούνται ενός τελευταίου ξεσπάσματός του. Αυτό λέει η 'στατιστική', ωστόσο προγνωστικά μιλώντας, προς το παρόν, καμία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για την μετέπειτα πορεία, αυτού του πολύ ψυχρού χειμώνα...

Νίκος Γκίκας,


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading