Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο της Καραϊβικής σφηκοφωλιά τζιχαντιστών

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ακούγεται εντελώς… εξωτικό αυτό που θα διαβάσετε αλλά είναι απολύτως αληθινό.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατολογήσει αριθμό ρεκόρ τζιχαντιστών από μια μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής, την Τρινιντάντ και Τομπάγκο, κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.
Περισσότεροι από 400 πολίτες αυτής της μικρής δημοκρατίας έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος από το 2013 για να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Η Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχει πληθυσμό 1,3 εκ. ανθρώπους, από τους οποίους οι 100.000 είναι μουσουλμάνοι.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα The Atlantic, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ρουντάλ Μουνιλάλ αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 400 εξτρεμιστές μουσουλμάνοι έφυγαν από τη χώρα για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος και κυμαίνεται μεταξύ 90 και 125 εθελοντών.
Σε τελευταίο τεύχος περιοδικού που εκδίδει το Ισλαμικό Κράτος φιλοξενείται συνέντευξη ενός τζιχαντιστή, του Αμπού Σαντ Ατ Τρινιντάντι, στην οποία καλεί τους ομοθρήσκους του στα νησιά να επιτεθούν στους αλλόθρησκους συμπατριώτες τους με τα ακόλουθα λόγια:
«Τρομοκρατείστε τους απίστους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και κάντε το αίμα τους να ρέει στους δρόμους τους».
Στην ίδια συνέντευξη κατηγορεί τους ομοθρήσκους του ότι ζούνε σε έναν τόπο που δεν έχουν καμία τιμή και βρίσκονται μέσα στην ταπείνωση.
Αρκετές μουσουλμανικές οργανώσεις στη μικρή νησιωτική χώρα έχουν καταδικάσει το Ισλαμικό Κράτος καταγγέλλοντας ότι δεν εκφράζει τις διδασκαλίες του Ισλάμ.
Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 6% του πληθυσμού των νησιών αυτών της Καραϊβικής.
Τον Ιούλιο του 1990 η τοπική ισλαμιστική οργάνωση, η Τζαμάατ Αλ Μουσλιμέεν (Μουσουλμανικό Σχολείο), κράτησε τον τότε πρωθυπουργό και αρκετά μέλη της κυβέρνησης ομήρους για έξι ημέρες.
Οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές προσπάθησαν να πάρουν με πραξικόπημα την εξουσία καταλαμβάνοντας το κοινοβούλιο και το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης.
Από τις ταραχές που ξέσπασαν στους δρόμους έχασαν τις ζωές τους 24 άνθρωποι.
Ωστόσο, και οι 114 εξτρεμιστές μουσουλμάνοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα έλαβαν αμνηστία από την κυβέρνηση και κανείς τους δεν διώχθηκε για την ένοπλη στάση τους.
Τότε λεγόταν ότι η εν λόγω οργάνωση είχε διασυνδέσεις με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Καντάφι.
Τώρα παρακολουθούνται στενά διότι θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.
Στις 16 Μαΐου 2014 προκλήθηκε πανικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των πολιτών της χώρας από τη φήμη ότι η Τζαμάατ Αλ Μουσλιμέεν θα πραγματοποιούσε ξανά απόπειρα πραξικοπήματος, πράγμα που δεν συνέβη.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαρκής «ένταση» με το εξτρεμιστικό ισλαμιστικό στοιχείο στη μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής αν και οι μουσουλμάνοι αποτελούν μόλις το 6% του πληθυσμού.
tribune.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading