Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Μήπως ήρθε η ώρα να τα πετάξετε;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η κρέμα σας έχει παράξενη υφή; Η μάσκαρα μυρίζει περίεργα; Το μέικαπ μοιάζει “νερωμένο”; Αν η ζωή των αγαπημένων σας προϊόντων έφτασε στο τέλος της, αποχωριστείτε τα πριν το νεσεσέρ σας μετατραπεί σε... οίκο βακτηρίων.

Συνήθως δεν το σκεφτόμαστε, όμως τα καλλυντικά που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ενώ η ζωή τους έχει μάλλον τελειώσει, φιλοξενούν ουκ ολίγους ανεπιθύμητους επισκέπτες… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό "International Journal of Cosmetic Science" το 70% των γυναικών ηλικίας 18-28 ετών, που έλαβαν μέρος χρησιμοποιούσαν κάποιο … "ληγμένο" προϊόν -κυρίως μάσκαρα, σκιές ή αϊλάινερ. Η μελέτη έδειξε πως το 67% από τα προϊόντα αυτά περιείχαν υψηλά επίπεδα μικροοργανισμών εν δυνάμει ικανών να προκαλέσουν κάποια οφθαλμική μόλυνση!
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλα τα καλλυντικά, κάποια στιγμή λήγουν. Τα συντηρητικά που περιέχουν μπορούν να προστατεύουν τη σύνθεση για συγκεκριμένο χρόνο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η ζωή δε ενός προϊόντος μπορεί να παραταθεί ή να συντομευθεί, ανάλογα με τη μορφή και τη σταθερότητα των συστατικών του. Συνήθως, τα προϊόντα με βασικό συστατικό τους το νερό έχουν το μικρότερο χρόνο ζωής καθώς το νερό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων. Εξίσου ευπαθή είναι τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα. Τα μακροβιότερα είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν νερό-ή περιέχουν ελάχιστο- όπως είναι οι πούδρες.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών αναγράφεται υποχρεωτικά η ημερομηνία λήξης ή η διάρκεια ζωής από την παραγωγή τους- αναζητήστε τον αριθμό και το γράμμα στο εικονίδιο με το βαζάκι της συσκευασίας (είναι γνωστό ως ημερομηνία PAO=Period After Opening). Για παράδειγμα, αν δείτε τη σήμανση 12Μ, σημαίνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές για 12 μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Επειδή όμως το μέρος που τα διατηρούμε και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε ενδέχεται να αλλοιώσουν νωρίτερα την σύνθεσή τους, καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια...
Κραγιόν: Οι περισσότερες εταιρείες τούς δίνουν διάρκεια ζωής 1-2 χρόνια. Οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν αλλοιώνονται ακόμα κι αν περάσουν 4 χρόνια! Η συμβουλή μας: Αν το κραγιόν σας μυρίζει περίεργα, πετάξτε το.
Μάσκαρα: 4 μήνες το πολύ. Το προϊόν με τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Θα την συντομεύσετε ακόμα περισσότερο αν δεν εγκαταλείψετε την-κακή- συνήθεια να ανεβοκατεβάζετε το βουρτσάκι στη θήκη του για να γεμίσει περισσότερο προϊόν. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να προσθέσετε αέρα που θα ξηράνει το περιεχόμενο.
Μέικαπ: Ένα υγρό μέικαπ διαρκεί από 6 έως και 8 μήνες αν η συσκευασία του έχει αντλία. Ένα μέικαπ με κρεμώδη υφή (π.χ. κόμπακτ), αν έχει ως βάση το νερό, δεν ξεπερνά σε διάρκεια τους 12 μήνες. Αν έχει ως βάση το λάδι, μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, περίπου 18 μήνες. Τα συστατικά των τελευταίων, πάντως, έχουν την τάση να διαχωρίζονται. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν χαλάσει, απλώς χρειάζεται να τα ανακινήσετε καλά πριν τη χρήση..
Σφουγγαράκια λατέξ: Το ιδανικό “σπίτι” για τα βακτηρίδια. Μην ξεχνάτε να σαπουνίζετε τα σφουγγαράκια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να τα αντικαθιστάτε κάθε μήνα. Βερνίκια νυχιών: Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Συνήθως διαρκούν μέχρι 12 μήνες.
Κρέμες προσώπου, ματιών, οροί: Οι συνθέσεις που κυκλοφορούν σε συσκευασία με αντλία ή σε σωληνάριο έχουν διάρκεια ζωής από 1 χρόνο (οι κρέμες με αντιγηραντικά συστατικά) έως 18 μήνες (οι απλές ενυδατικές κρέμες). Οι κρέμες σε βαζάκι διατηρούνται λιγότερο, 6-8 μήνες. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την ειδική σπάτουλα και όχι τα δάχτυλά σας για να πάρετε κρέμα από το βαζάκι.
Καλλυντικά κατά της ακμής: Τα ενεργά συστατικά που καταπολεμούν την ακμή (π.χ το σαλικυλικό οξύ) αλλοιώνονται 4-6 μήνες αφότου ανοιχτεί το προϊόν. Αν το διατηρήσετε στο ψυγείο, θα παρατείνετε για λίγο ακόμα τη ζωή του.
Προϊόντα scrub: Οι συνθέσεις με απολεπιστικούς κόκκους έχουν διάρκεια ζωής περίπου 2 χρόνια
Μάσκες χημικής απολέπισης: Αν και δεν παρουσιάζουν ορατά σημάδια αλλοίωσης, έπειτα από 3 περίπου μήνες αρχίζουν να εξατμίζονται οι εξισορροπητικοί τους παράγοντες και τα ενεργά συστατικά τους (π.χ το γλυκολικό οξύ ή τα οξέα φρούτων) γίνονται πιο ισχυρά και ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα.
Οργανικά ή φυτικά καλλυντικά: H απουσία -πολλών- συντηρητικών κάνει τις συνθέσεις αυτές περισσότερο ευάλωτες και περιορίζει τη διάρκεια της ζωής τους στους 6 μήνες.
Καλλυντικά σε μονοδόσεις: Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το περιεχόμενο σε μια μέρα, πετάξτε όσο περίσσεψε. Τα συστατικά που συνήθως περιέχονται (π.χ βιταμίνη Ε ) οξειδώνονται στην επαφή τους με τον αέρα
Αντηλιακά: Αν δεν έχουν ανοιχτεί η διάρκειά τους συχνά ξεπερνά τον 1 χρόνο. Αν όμως σας περίσσεψε αντηλιακό από αυτό που είχατε χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι, μην το κρατήσετε για το επόμενο. Πετάξτε το.
Δείγματα κρέμας σε φακελάκι: 1 μέρα!
Μην ξεχνάτε
*Τα καλλυντικά "χωρίς συντηρητικά" είναι τα πλέον ευπαθή. *Τα περισσότερα καλλυντικά, αν φυλαχτούν σε ένα ντουλάπι χωρίς ζέστη και υγρασία (επομένως όχι στο μπάνιο) και δεν ανοιχτούν, έχουν διάρκεια ζωής 3 χρόνια.
*Μην κρατάτε τις κρέμες σας στο ψυγείο! Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα έχουν δοκιμαστεί να αντέχουν στις συνηθισμένες μεταβολές της θερμοκρασίας, η συνεχής παραμονή τους όμως σε ακραίες συνθήκες-όπως είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου- μειώνει το χρόνο ζωής τους, δεν τον παρατείνει!
*Για να θυμάστε πόσο καιρό χρησιμοποιείτε ένα καλλυντικό, κολλήστε ένα στίκερ με την ημερομηνία που το πρωτανοίξατε.
*Τα καλλυντικά που περιέχουν ευάλωτα συστατικά όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη, ή το γλυκολικό οξύ αλλοιώνονται ή ξεθυμαίνουν γρήγορα όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Πηγή: www.skingurus.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading