Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Προσοχή: Αυτά τα φαγητά μπορούν ακόμα και να σας σκοτώσουν

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Σκεφτείτε ξανά πριν φάτε ξηρούς καρπούς ή χταπόδι. Δείτε ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για την υγεία
Κάποιες τροφές μπορεί να παχαίνουν, να αυξάνουν τη χοληστερίνη, ή η υπερβολική κατανάλωση τους να οδηγήσει σε εντερικές διαταραχές.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιες τροφές που μπορούν ακόμα και να σας σκοτώσουν.
Ας δούμε μερικές ανά…χώρα.

STAR FRUIT


 
Το Star fruit ή αλλιώς Carambola είναι ένα φρούτο με πολύ ιδιαίτερο σχήμα άστρου, που προέρχεται από το δέντρο Averrhoa carambola, ευδοκιμεί στην Ινδονησία, στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα αλλά είναι διάσημο και σε όλη την Ευρώπη! Η γεύση του μοιάζει με το αχλάδι και χρησιμοποιείται για τη Παρασκευή μπισκότων, γκοφρετών και… τροπικών πιτσών.
Το φρούτο έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι ένα φρούτο κατάλληλο για δίαιτα και για αδυνάτισμα, και αυτό λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας (περίπου 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια φρούτου), βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση του επίμονου βήχα και είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Παρ’ όλα αυτά, το «χαριτωμένο» φρούτο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Έρευνες έχουν δείξει πως αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, 100 ml απ’ το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να αποβεί μοιραίο αφού περιέχει νευροτοξίνες που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

RHEUM RHABARBARUM


 
Το Ρήον το βαρβαρικόν (Rheum rhabarbarum), κοινώς ραβέντι ή ρεβέντι, είναι ένα είδος φυτού της οικογένειας των Πολυγονοειδών (Polygonaceae) και είναι ιθαγενές φυτό του Θιβέτ. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό, το οποίο παρά το ύψος του που μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα – δεν έχει ρίζες, έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, ρυθμίζει τις εκκρίσεις της χολής και βοηθάει στην δυσπεψία και την δυσκοιλιότητα. Απ’ την άλλη, περιέχει οξαλικό οξύ (ή αιθανοδιικό οξύ) που μπορεί να δημιουργήσει θανατηφόρα κρύσταλλα και πέτρες στα νεφρά.

ΚΑΣΙΟΥΣ


 
Οι ξηροί καρποί κάσιους είναι απ’ τους πιο γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της στοματικής σας υγιεινής, αλλά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, επομένως όσοι εμφανίζουν υψηλή χοληστερίνη πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους.
Προσοχή, όμως. Δεν πρέπει να τρώγονται ωμοί. Στην ωμή τους μορφή τα κάσιους είναι τοξικά για τους ανθρώπους λόγω ενός χημικού που ονομάζεται urushiol, που είναι το ίδιο έλαιο που βρίσκεται και στον δηλητηριώδη κισσό και προκαλεί αλλεργία. Πριν την πώληση τους τα κάσιους περνάνε από τον ατμό ή ψήνονται (ή και τα δύο) για να αφαιρεθεί αυτή η ουσία. Αλλά εάν έχετε αλλεργία στον δηλητηριώδη κισσό να αποφεύγεται όλα τα κάσιους με την ένδειξη ωμά. Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν επεξεργαστεί στον ατμό, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο. Τα κάσιους μπορεί να περιέχουν επίσης ένα τοξικό συστατικό που ονομάζεται αφλατοξίνη εάν δεν αποθηκευτούν σωστά.

Δείτε και τα υπόλοιπα επικίνδυνα φαγητά

(Πηγή: Fortunegreece.com)


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading