Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Έλληνας ο πατέρας των… selfies! (Βίντεο&Φωτογραφίες)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μπορεί η φρενίτιδα που επικρατεί παγκοσμίως με τις selfies να ξεκίνησε τα τελευταία 2 χρόνια όμως η ιστορία τους ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω από έναν Έλληνα καλλιτέχνη, που θεωρείται εμπνευστής του είδους!
Ο Λουκάς Σαμαράς έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας της αυτο-απεικόνισης, αυτού που ονομάζουμε πλέον «selfie», μεταμορφώνοντας το μεταπολεμικό αμερικανικό τοπίο.
Ως ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, το έργο του είχε προβλέψει την εποχή των αυτοπορτρέτων – «selfies». Όντας περίπου 50 χρόνια μπροστά από την μόδα των selfies και του Instagram, όπως λέει ο ίδιος «εγώ είμαι επαγγελματίας, αυτοί είναι ερασιτέχνες. Προέρχομαι από μια καλλιτεχνική παράδοση, οπότε υπάρχει η αισθητική επιθυμία να την κάνω όσο πιο όμορφη γίνεται, αντίθετα στις selfies κανείς δεν ενδιαφέρεται αν είναι καλές ή όχι».
el.png
Μοναχικός, εκκεντρικός, οραματιστής… έτσι τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του. Ο Λουκάς Σαμαράς είναι ένας καλλιτέχνης που έχει αποφύγει την κατηγοριοποίηση, δεν υπάγεται σε κλίκες, δεν ακολουθεί τις τάσεις. Δημιουργεί, προκαλεί, εκπλήσσει. Ο Λουκάς Σαμαράς είναι γνωστός για τις αυτοπροσωπογραφίες του αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες Πολαρόιντ τις οποίες αναπαράγει και μορφοποιεί, όπως ίδιος τις αποκαλεί «Φωτό- Μεταμορφώσεις».
Αυτό- συνεντευξιάζεται, αυτό- φωτογραφίζεται, γίνεται ο ίδιος γλυπτό. Δεν πρόκειται για ένα είδος ναρκισσισμού αλλά όπως τιτλοφορούνταν και μία παλαιότερη έκθεσή του «Αμετανόητος Εγώ», εξερευνά τον εαυτό του, μεταλλάσσει την εικόνα του και το ομοίωμά του.
kontranews.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading