Διαλύεται η Τράπεζα διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ και ο Μη Κυβερνητικός οργανισμός περιβάλλοντος ΗΛΕΣΙΟΝ.
Τα αγροτικά ιδρύματα που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας βάσει του «σχεδίου» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται-διαλύονται και 30 χρόνια κόπων τινάζονται στον αέρα, τονίζουν οι δύο οργανώσεις. Αποστολή της Τράπεζας Γενετικού Υλικού ήταν η προστασία και η διάσωση των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Από το 1981 έως σήμερα συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.
Εξαφανίζουν την Κιβωτό των Σπόρων μας!
Στην ιστοσελίδα του ΗΛΕΣΙΟΝ, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εξαφανίζουν για να την ξεπουλήσουν την Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13 για την κατάργηση της ΕΡΤ! Σαλαμοποιείται η Αγροτική Έρευνα για την Κοινωνία, δηλαδή το ΕΘΙΑΓΕ και ο Εθνικός έλεγχος στα Βιολογικά και στο γάλα!
Στην ιστοσελίδα του ΗΛΕΣΙΟΝ, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εξαφανίζουν για να την ξεπουλήσουν την Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13 για την κατάργηση της ΕΡΤ! Σαλαμοποιείται η Αγροτική Έρευνα για την Κοινωνία, δηλαδή το ΕΘΙΑΓΕ και ο Εθνικός έλεγχος στα Βιολογικά και στο γάλα!
Συγκεκριμένα ενσωματώνονται σε μια εταιρία μαμούθ με εκατοντάδες διευθυντές και χιλιάδες προϊσταμένους όλες οι ανεξάρτητες ομάδες-κοινότητες επιστημόνων της αγροτικής έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ. Μετατρέπονται έτσι από ανεξάρτητοι ερευνητές σε γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε αργότερα να απολυθούν..»
Αλλά και εμείς οι γονείς μπορούμε να διατηρούμε λίγους σπόρους στο σπίτι μας, όπως έκανε η γιαγιά. Τα βαζάκια της στο φανάρι ή στα στεγνά ντουλάπια της αποθήκης έρχονται στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ήταν φυλαγμένοι μέσα σε ξύλινα κουτάκια ή και σε σπιρτόκουτα (εκείνα τα ξύλινα). Ενημερωθείτε για το ζήτημα και συμμετέχετε στο νέο κίνημα. Σιωπηρά αλλά δυναμικά.(ΗΛΕΣΙΟΝ)
Σε σχετικό δημοσίευμα της ΒΙΟΖΩ, διαβάζουμε: «Η χώρας μας εξαιτίας της ιστορίας της και των χαρακτηριστικών γεωκλιματικών της συνθηκών διαθέτει μια τεράστια υπεραξία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, την οποία ακόμα δεν έχει αξιοποιήσει. Και δεν την έχει αξιοποιήσει όχι μόνο ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης αλλά ούτε καν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διεθνείς συναλλαγές της διεθνούς διπλωματίας. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κέντρο προμήθεια σπόρων – σπερμάτων και κάθε λογίς πολλαπλασιαστικού φυτικού προϊόντος έτσι επειδή είναι πρωτογενής παραγωγός. Είναι πρωτογενής παραγωγός με υψηλής προστιθέμενης αξίας αρχέγονου πολλαπλασιαστικού υλικού.|
Η Ελλάδα οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά της αναφορικά με την εγχώρια βιοποικιλότητά της. Οφείλει ακόμα και την ύστατη στιγμή να σηκώσει μαζί όλους τους άλλους λαούς τη σημαία της ανυπακοής στα κελεύσματα των φορμαλιστών της βιολογικής ποικιλότητας.» [..]
«Σε μια τέτοια ύπουλη πρακτική κάθε πολίτης εφόσον θέλει μπορεί να ακολουθήσει τη συμβουλή της γιαγιάς. Μάθετε στα παιδιάς σας να μαζεύουν σπόρους. Να γίνουν συλλέκτες σπόρων – σπερμάτων. Να διατηρούν και να φροντίζουν έστω και σαν παιχνίδι μια γλάστρα παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών μέχρι του σταδίου της συλλογής των σπόρων – σπερμάτων. Δείξτε τους την αξία της γέννησης και της ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα κατανοήσουν την αξία και την υπεραξία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.»
eranistis
eranistis
Το είδαμε: εδώ