Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιά είναι η συνταγή της ευτυχίας .

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Η ευτυχία δεν έχει «συνταγή». Η ζωή, για όσους έχουν κατακτήσει την ευτυχία, είναι πολύχρωμη, διασκεδαστική και πάνω από όλα χαρούμενη. Για τους άλλους, η ευτυχία αποτελεί απλά μια αφηρημένη έννοια, την οποία όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να αγγίξουν. Ωστόσο, σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Time», αναφέρθηκαν οι 10 τρόποι, που οδηγούν με σιγουριά στην ευτυχία…

1) Η ευτυχισμένη ανάμνηση, φέρνει ευτυχία

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πως ακόμη και η σκέψη μιας ευτυχισμένης στιγμής, μπορεί αυτομάτως να μας κάνει… ευτυχισμένους! Σε σχετική έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν, πως ακόμη και η ανάμνηση μιας χαρούμενης στιγμής, που δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να είναι κάτι συγκλονιστικό, μπορεί να μας γεμίσει χαρά και αισιοδοξία. Έτσι, αρκεί να φέρετε στο μυαλό σας κάτι εντελώς απλό από την προηγούμενη ημέρα, που σας γέμισε χαρά, όπως π.χ. μια ταινία που είδατε, μια όμορφη βραδιά που περάσατε με φίλους κ.α. και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αισθήματα ευτυχίας θα σας πλημμυρίσουν απλά και μόνο με την ανάμνηση.

2) Δείτε τη ζωή θετικά

Πολλές φορές θα το έχετε ακούσει και άλλες τόσες θα το έχετε διαβάσει. Το θέμα είναι πάντως, πως ακόμη και η θετική ματιά στη ζωή μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα την ψυχολογική μας κατάσταση. Το να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όπως υποστηρίζουν πολλοί, απαιτεί ιδιαίτερο κόπο αλλά πραγματικά αλλάζει την κοσμοθεωρία του ατόμου. Η θετική στάση απέναντι στη ζωή και η αισιοδοξία, αποτελούν τα βασικότερα συστατικά μιας ευτυχισμένης καθημερινότητας, ακόμη και αν αυτό μοιάζει στην αρχή ουτοπικό και σχεδόν ακατόρθωτο…











3) Δοκιμάστε καινούργια πράγματα

Ακούγεται ως μια ιδιαίτερα «κλισέ» συμβουλή, όμως είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική. Η ενασχόληση με νέα, ενδιαφέροντα πράγματα, κρατά ζωντανή την όρεξή μας για ζωή. Ακόμη και πράγματα με τα οποία δεν είχαμε ασχοληθεί μέχρι σήμερα (π.χ. rafting σε ποτάμια, καταδύσεις, ζωγραφική κ.α.) ενώ στην αρχή μπορεί να μας φαίνονται «ξένα», στην πορεία μπορεί να ανακαλύψουμε, πως ήταν «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα μας. Η εντατική ενασχόλησή μας με αυτά, όχι μόνο θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητά μας αλλά και θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια πιο θετική ματιά απέναντι στη ζωή.











4) Ανοιχτείτε στους άλλους

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνονται για πολλά δεινά της καθημερινότητάς μας. Ένα από αυτά είναι και η απομόνωση στον εαυτό μας, που συχνά δεν μας επιτρέπει να «ανοιχτούμε» στους γύρω μας και να απολαύσουμε τα ευεργετήματα μιας φιλικής και ουσιαστικής συναναστροφής. Το κλειδί ωστόσο, για την απόκτηση της ευτυχίας είναι η ανθρώπινη επαφή και η προσέγγιση. Ακόμη και σήμερα, που οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν κρίση, η επαφή με τους άλλους και η προσέγγιση των ανθρώπων, αποτελούν το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη και ανέμελη ζωή.











5) Βρείτε τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στο σπίτι και στη δουλειά

Μήπως η δουλειά σας έχει γίνει το δεύτερο σπίτι σας; Μήπως ακόμη και όταν πάτε στο σπίτι ασχολείστε και πάλι με τη δουλειά ή μεταφέρετε στο γραφείο τα προβλήματα της οικογένειάς σας; Αν ναι, είναι πολύ πιθανό, να είναι αυτή η πηγή των προβλημάτων σας. Ωστόσο, η λύση για μια ισορροπημένη και άρα ευτυχισμένη ζωή είναι να βρείτε τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην καριέρα και στην οικογένεια έτσι ώστε να μην αδικήσετε κάποιον από τους δύο τομείς αλλά και να αφιερώσετε στον καθένα την προσοχή που του αξίζει.











6) Μην πετάτε στα σύννεφα

Αν τη μισή ημέρα ονειροβατείτε και περιμένετε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να σας δώσει η ζωή, τότε σίγουρα η απογοήτευση δεν θα αργήσει να σας χτυπήσει την πόρτα. Σταματήστε να προκαλείτε μόνοι σας τα προβλήματά σας και… προσγειωθείτε στο έδαφος. Ανακαλύψτε τις πραγματικές σας δυνατότητες και ζητήστε από τη ζωή ακριβώς αυτά που οφείλει να σας δώσει και όχι περισσότερα. Έτσι, δεν θα απογοητεύεστε με την πρώτη αναποδιά και φυσικά θα δεχθείτε με ευχαρίστηση ότι καλό ακολουθήσει.











7) Δημιουργήστε ελεύθερο χρόνο…

Τι θα πει, πως δεν έχετε ούτε μια ώρα την ημέρα διαθέσιμη για τον εαυτό σας; Αν αυτό αποτελεί καθημερινή σας ατάκα, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στη ζωή. Ο ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθούμε με οτιδήποτε μας ευχαριστεί είναι απαραίτητος για την ισορροπία μας και αν δεν υπάρχει ενδέχεται να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Ξεκλέψτε τουλάχιστον 1 ώρα από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις για να την αφιερώσετε στον εαυτό σας και διαπιστώστε, πως η ευτυχία είναι μια έννοια, που κρύβεται στα πολύ απλά, καθημερινά πράγματα.











8) Οραματιστείτε την ευτυχία

Τι θα σας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους; Προσπαθήστε να φανταστείτε, πως θα ήταν μια ευτυχισμένη ημέρα στη ζωή σας και ξεκινήστε την… υλοποίησή της. Ποιοι άνθρωποι θα ήταν γύρω σας, ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά για εσάς, πως θα ήταν το σπίτι που θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες σας, πως ακριβώς θα ήταν η προσωπική σας ζωή; Αφού απαντήσετε με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε θα έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας το ευτυχισμένο μοντέλο ζωής, που επιδιώκετε. Και με αφετηρία αυτό το μοντέλο ζωής, αρχίστε να επιδιώκετε την πραγματοποίησή του…











9) Χαμογελάστε (έστω και με το ζόρι…)

Ακούγεται παιδαριώδες και αφελές αλλά πραγματικά έχει αποτέλεσμα. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως ακόμη και ένα «καταναγκαστικό» χαμόγελο αρκεί για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Καθώς η ζωή μας έχει δυσκολέψει αρκετά και οι συνθήκες της καθημερινότητας δεν είναι πλέον και οι πιο ευοίωνες, ακόμη και το τυπικό χαμόγελο, που παλιότερα κοσμούσε το πρόσωπό μας, σήμερα τείνει να εξαφανιστεί. Ξαναβάλτε λοιπόν, το χαμόγελο στη ζωή σας και ανακαλύψτε την ευεργετική του δράση.











10) Κάντε έναν-ευτυχισμένο-γάμο

Η προσωπική μας ζωή μπορεί να μας στείλει στον παράδεισο ή να μετατρέψει την καθημερινότητά μας σε επίγεια κόλαση. Επιλέξτε με σοφία τον συνοδοιπόρο της ζωής σας και επενδύστε πολλά στο χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μαζί του. Φροντίστε να είστε ιδιαίτερα τρυφεροί και δοτικοί στη σχέση σας και αν πληροί τις προϋποθέσεις σας, προχωρήστε και στην επισημοποίησή της με έναν ευτυχισμένο γάμο. Και σύντομα θα διαπιστώσετε, πως η ευτυχισμένη προσωπική ζωή αποτελεί ίσως τη βασικότερη προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη καθημερινότητα.






Το είδαμε: εδώ

Share
Loading