Βρετανική έρευνα-σοκ για τις σπατάλες του κόσμου στο φαγητό και το νερό!
Είναι για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του, μόλις ακούει πως τα ΜΙΣΑ από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον κόσμο ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ στα σκουπίδια, τη στιγμή που εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την πείνα στην Αφρικανική ήπειρο!
Δεν είναι αστείο, ούτε φήμες, είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δημοσιοποιεί η έκθεση βρετανικών μέσων ενημέρωσης με τίτλο «Global Food: Waste Not, Want Not».
Επαναλαμβάνουμε, μιλώντας αυτή τη φορά με νούμερα! Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, από αυτά ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ περίπου 1,2 ως 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων και σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης…. αυτοί που ανοίγουν το καλάθι των αχρήστων, δεν είναι άλλοι από εμάς τους ίδιους τους καταναλωτές!!!
«Εμείς είμαστε ο κόσμος, εμείς είμαστε οι άνθρωποι» τραγούδησε με τεράστια επιτυχία ο βασιλιάς της ποπ Michael Jackson ΑΛΛΑ τελικά από ότι φαίνεται ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ! Δεν είμαστε αθώοι και ΔΕΝ νοιαζόμαστε πραγματικά για το πλησίον μας και για το μέλλον αυτού του πλανήτη! Αντιθέτως σύμφωνα πάντα με την έκθεση, είμαστε σπάταλοι όχι μόνο με τις τροφές αλλά και με το ΝΕΡΟ…
Και όλα αυτά την ώρα που εκατομμύρια ψυχές χάνονται κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν αυτό που για εμάς θεωρείται ΔΕΔΟΜΕΝΟ, δεν έχουν ….ΝΕΡΟ!!! Μεταξύ του 2010 και του 2012, 860 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Σύμφωνα με τον δρ. Τιμ Φοξ του IMeche, «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε».
«Είναι επίσης μια άχρηστη σπατάλη όσον αφορά τις εκτάσεις γης, το νερό και τους ενεργειακούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και την διανομή των τροφίμων αυτών», σημείωσε ο δρ. Φοξ.
Οι ειδικοί εισηγούνται στην έκθεσή τους την βελτίωση «των μεθόδων και των υποδομών με μια ταυτόχρονη αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή», το οποίο θα επέτρεπε την προσφορά «60 ως 100% περισσότερης τροφής» χωρίς να αυξηθεί η παραγωγή, αποδεσμεύοντας ταυτοχρόνως εκτάσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει πως 2,9 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ότι σήμερα θα έχουν την ανάγκη να τραφούν!!!
Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι για τον κόσμο μας;;;;;;;;;;;;;
star
Το είδαμε: εδώ