Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιοκαύσιμα της ΕΕ στερούν τροφή από 127 εκατ. ανθρώπους

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:


Έκρηξη στην τιμή των τροφίμων προκαλούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα , σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.


Η οργάνωση καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας που συναντώνται τη Δευτέρα στην Κύπρο να μειώσουν τον δεσμευτικό στόχο που ορίζει ότι το 10% της ενέργειας στις μεταφορές μέχρι το 2020 πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.


Όπως υποστηρίζει, για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα βιοκαύσιμα στην Ευρώπη απαιτούνται εκτάσεις που θα μπορούσαν εναλλακτικά να θρέψουν σε ένα χρόνο 127 εκατομμύρια ανθρώπους.


Σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον στόχο για τα βιοκαύσιμα στο 5% μέχρι το 2020, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες για την απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων που προορίζονταν για την παραγωγή τροφίμων, αλλά και τους φόβους αναφορικά με τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.


Ο στόχος για τα βιοκαύσιμα θεσπίστηκε το 2009 με την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρωθεί με εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την παραγωγή τροφίμων, σε μια εποχή που τα βασικά είδη διατροφής πωλούνται σε τιμές – ρεκόρ .


Η συμβολή των βιοκαυσίμων στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση, καθώς η ζήτηση για καλλιέργειες βιοκαυσίμων ωθεί την αγροτική παραγωγή όλο και βαθύτερα στα δάση και τα λιβάδια, που λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει τον καταστροφικό αντίκτυπο των πολιτικών για τα βιοκαύσιμα στους φτωχότερους λαούς, με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, την επιδείνωση της πείνας και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», τόνισε σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Oxfam, Barbara Stocking.


Η ζήτηση για βιοκαύσιμα στην Ευρώπη ασκεί επίσης πιέσεις στη γη και τους υδάτινους πόρους παγκοσμίως.


Ο διεθνής σύνδεσμος για τη γη (International Land Coalition) εκτιμά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα 2/3 των μεγάλων «deal» για την πώληση γης παγκοσμίως αφορούν εκτάσεις που αγοράστηκαν για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συχνά οδήγησαν στον εκτοπισμό αυτοχθόνων πληθυσμών.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading