Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως κατέκτησε και φέτος η Ελλάδα για τις καθαρές της θάλασσες. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 48 χώρες – όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια – κερδίζοντας Γαλάζιες Σημαίες για 394 ακτές και 9 μαρίνες.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία εκπροσωπεί το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education) που είναι ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του Προγράμματος:
"Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία, όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος"...
Αυτό το τελευταίο ισχύει βέβαια για τις άλλες χώρες. Όχι για την Ελλάδα, την οποία (και) ως τουριστικό προορισμό αντιμετωπίζουν φέτος σαν αποδιοπομπαίο τράγο.
Όσοι μας σαμποτάρουν λοιπόν, δήθεν λόγω κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης, ας μην έρθουν να γευτούν το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι και τις καταγάλανες ελληνικές θάλασσες. Ας πάρουν τα κουβαδάκια τους να πάνε σε άλλες παραλίες – λιγότερο δελεαστικές και καθαρές – να παίξουν. Κι αφήσουν εμάς να τις χαρούμε.
(Ίσως με την ευκαιρία οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας μας δώσουν την πρέπουσα σημασία και σταματήσουν να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε παρακατιανοί τουρίστες δεύτερης και τρίτης διαλογής).
Βιβή Πασπαλάρη
Το είδαμε: εδώ