Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ισπανία: Το χωριό που «επέστρεψε» στην πεσέτα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Όπως το «γαλατικό χωριό» του Αστερίξ, η Σαλβατέρα ντε Μίνιο, ένας μικρός οικισμός στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία, μοιάζει να αντιστέκεται στο ευρώ. Στην πραγματικότητα οι καταστηματάρχες δεν κάνουν κανενός είδους αντίσταση. Απλώς εκμεταλλεύονται το δικαίωμα που τους δίνει η κεντρική τράπεζα.
Οι Ισπανοί μπορούν να εξαργυρώνουν τις παλιές πεσέτες που κυκλοφορούσαν μέχρι και την εισαγωγή του ευρώ το 2002 χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Αυτό το θυμούνται ελάχιστοι πλέον. Μεταξύ αυτών και οι περίπου 50 έμποροι αυτού του χωριού της Γαλικίας, το οποίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, προσελκύει εκατοντάδες καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν τις αγορές τους με τα χαρτονομίσματα που είχαν μέχρι σήμερα φυλαγμένα.
Η «επιχείρηση πεσέτα» ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την προοπτική να διαρκέσει ένα μήνα. Ο κόσμος κάνει τις αγορές του με το παλιό νόμισμα, το οποίο γίνεται δεκτό με την ισοτιμία που ίσχυε όταν η Ισπανία εισήλθε στην ευρωζώνη (166 πεσέτες προς ένα ευρώ). Όλοι οι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ξανά τα «κομπιουτεράκια» τους για να μετατρέπουν αυτόματα το παλιό νόμισμα σε ευρώ.
Οι έμποροι είδαν τις τελευταίες εβδομάδες τα ταμεία τους και πάλι γεμάτα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αγορές αξίας ενός εκατομμυρίου πεσετών καθώς κάτοικοι από κοντινά χωριά αλλά και από την πόλη Βίγκο που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα φτάνουν στη Σαλβατέρα ντε Μίνιο για τις αγορές τους. Έτσι το σχέδιο έχει πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Οι Ισπανοί ένιωθαν μέχρι σήμερα έντονη νοσταλγία για την πεσέτα. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι πεσέτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ κρύβονται ακόμα σε σεντούκια, κουμπαράδες ή κάτω από μαξιλάρια.
Πάντως οι εμπνευστές του σχεδίου στο γαλικιανό χωριό δηλώνουν ότι η κίνησή τους δεν αποσκοπεί στην επιστροφή στο παλιό νόμισμα. Απλώς βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να αναζωογονήσουν την τοπική αγορά που μαστίζεται από την ανεργία και κινδύνευε με μαρασμό.

Share
Loading