H pitaya είναι γνωστή και ως dragonfruit ή φρούτο του δράκου. Και μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, όμως είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Νοτιοανατοκική Ασία.
Με προέλευση από την Costa Rica, ανήκει στην οικογένεια των κακτοειδών και βρίσκεται σε τρεις ποικιλίες που διακρίνονται από το χρώμα της σάρκας τους: λευκό, κίτρινο και κόκκινο. Γιατί πρέπει να τη γνωρίσουμε καλύτερα;Λέγεται ότι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και αυτό διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και κερδίζει τον τίτλο της υπερτροφής. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C, που είναι ευεργετική για την επιδερμίδα, καθώς και βιταμίνες B1, B2 και B3, που χαρίζουν ενέργεια και τόνωση. Είναι πηγή σιδήρου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προσφέρει ελάχιστες θερμίδες, για αυτό και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και την απώλεια βάρους.
Ακόμη λέγεται ότι η pitaya έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, μπορεί να είναι ευεργετική για το συκώτι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα βιβλίων υγιεινής διατροφής John William, μπορεί να το αναζωογονήσει. Όπως αναφέρει στο τελευταίο του βιβλίο Medical Medium Liver Rescue «η χρωστική της κόκκινης pitaya αναπλάθει τα κύτταρα του συκωτιού».
Μπορεί να μην έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά ο William είναι πεπεισμένος ότι η κόκκινη pitaya είναι η υπερτροφή που μπορεί να θεραπεύσει το συκώτι μας, καθώς είναι μία «πηγή νεότητας», όπως την χαρακτηρίζει. Σταματάει τη γήρανση του ήπατος, φροντίζοντας το εσωτερικό του, που στις περισσότερες περιπτώσεις υποκύπτει σε ασθένειες, αν το παραμελήσουμε για αρκετό καιρό.
Δυστυχώς το παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Έχουν γίνει μερικές έρευνες σε ζώα, σύμφωνα με την Jill R. Baron, M.D, γιατρό στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει «τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει έρευνα σε ζώα, για να δείξει ότι η κατανάλωση χυμού pitaya θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με το συκώτι, να μειώσει τη χοληστερόλη και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη».
Παρόλα αυτά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που να δείχνουν τα οφέλη της κόκκινης pitaya στο συκώτι.
Πηγή: mindbodygreen.com
Το είδαμε: εδώ