Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:
- Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)
- Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)
Απλοί
- Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
- Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη
- Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες
- Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη
- Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)
Ποιες τροφές περιέχουν την κάθε μορφή υδατανθράκων
- Φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι καλές πηγές γλυκόζης, φρουκτόζης και σακχαρόζης
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν γαλακτόζη και λακτόζη
- Προϊόντα υδρόλυσης αμύλου και μέλι περιέχουν μαλτόζη
- Όσπρια, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, βολβοί και ρίζες είναι πλούσια σε άμυλο
- Τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών αποτελούν φυσική πηγή κυτταρίνης
iatropedia.gr
Το είδαμε: εδώ