Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί η DASH diet θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα; Όλες οι πληροφορίες και το μενού για να χάσεις κιλά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Στο εξωτερικό “ακούγεται” και συζητιέται έντονα μια δίαιτα που ονομάζεται DASH diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Αρκετές είναι οι σταρ που την έχουν υιοθετήσει και πολλά fitness girls ορκίζονται σε αυτή. Ε αυτό ήταν αρκετό για να απευθυνθώ στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, ώστε να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και το μενού που θα μας βοηθήσει να χάσουμε 4 κιλά σε ένα μήνα.
Τι είναι η δίαιτα DASH;
Η ειδικός εξηγεί πως η δίαιτα αυτή θυμίζει την μεσογειακή διατροφή, θα λέγαμε πως βασίζεται σε αυτή, αλλά είναι περισσότερο ενισχυμένη σε φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο και βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παρατηρούμε ακόμη, πως δίνει έμφαση στα άπαχα γαλακτοκομικά και τις άπαχες πρωτεΐνες. Πρωταγωνιστής είναι σε αυτό το διατροφικό μοτίβο και τα καρύδια που μειώνουν την πίεση.

Ποια τα σημαντικά της οφέλη;
Τα τελευταία εφτά χρόνια πολλοί διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, ειδικοί της παχυσαρκίας, διαβητολόγοι, καρδιολόγοι και ιατροί, χαρακτηρίζουν την Dash ως την πιο υγιεινή δίαιτα. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, ο διαβήτης, και ότι διατηρεί το σάκχαρο σε σταθερά επίπεδα, μειώνοντας το λίπος στην κοιλιά, τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (ή τον διαχειρίζεται καλύτερα). Τέλος, βελτιώνει την HDL (“καλή” χοληστερίνη) και μειώνει την LDL (“κακή” χοληστερίνη).


ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • H ποσότητα της κάθε σαλάτας είναι ένα βαθύ πιάτο και σε αυτήν μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μυρωδικά, λεμόνι, ξύδι (προσοχή στο αλάτι).
  • Προσπάθησε να καταναλώνεις τα γεύματα κάθε 3 ώρες περίπου.
  • Πίνε νερό (30 ml/kg σωματικού βάρους).
  • Αύξησε όσο μπορείς τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • 1 φρούτο = 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 αχλάδι, 1 ακτινίδιο, 2 μανταρίνια, ½ μπανάνα, 3 φέτες ανανά.
  • Πιες ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα μέσα στην εβδομάδα.
  • Τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να είναι με μειωμένα λιπαρά.
  • Το διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό και απευθύνεται σε υγιή άτομα.

*Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου, tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading