Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Γιατί ονομάστηκαν έτσι τα νησιά μας;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο ήλιος, η πλούσια βλάστηση, τα βράχια και οι πανέμορφες παραλίες με τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά των ελληνικών νησιών συνθέτουν ένα τοπίο άγριας και απαράμιλλης ομορφιάς, το κατάλληλο σκηνικό για χαλαρώσετε στις διακοπές σας. Αυτοί είναι και οι λόγοι άλλωστε που συναινούν στο να καταστεί ο ελλαδικός χώρος δημοφιλής προορισμός για χιλιάδες ζευγάρια από όλη την υφήλιο. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ από πού μπορεί να πήραν το όνομά τους τα όμορφα νησιά μας;
Κρήτη: Κρήτη ονομάζονταν η μία από τις νύμφες των Εσπερίδων που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών στη χώρα του Άτλαντα.
Κέρκυρα: Το όνομα οφείλεται στη νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασωπού. Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την κοπέλα και την έφερε στο νησί και του έδωσε το όνομά της. Από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο μυθικός γενάρχης των Φαιάκων.
Κύθηρα: Η ονομασία τους δόθηκε από την Αφροδίτη που ήταν η προστάτιδα του νησιού κατά την αρχαιότητα που την έλεγαν Κυθήρια ή Κυθέρεια στο νησί. Αν και κατά καιρούς ηγεμόνες του νησιού προσέδιδαν διάφορα ονόματα στο νησί τελικά επικράτησε η ονομασία της θεάς Αφροδίτης.
Λέρος: Το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «λέρος» που σημαίνει ομαλός-επίπεδος, αφού άλλωστε και το φυσικό τοπίο της αποτελούνταν από χαμηλά βουνά.
Λήμνος: Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της, όπως από την ομηρική λέξη «λήιον» αλλά φαίνεται ότι η τελευταία εκδοχή προήλθε από τη λέξη «ληίς» που σημαίνει κοπάδι εξαιτίας ότι η Λήμνος ήταν πεδινή περιοχή και κτηνοτροφική από την αρχαιότητα.
Μύκονος: Η ονομασία της προήλθε από την παράδοση από τον επώνυμο ήρωα Μύκονο, που ήταν απόγονος του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Ικαρία: Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον Ίκαρο επειδή πέθανε στο Ικάριο πέλαγος. Υπάρχει και η θεωρία ότι πήρε το όνομά της από τη φοινικική ρίζα «καρ» και από τον λαό των Κάρων της Μικράς Ασίας.
Σαντορίνη: Το όνομά της προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους που κατά το πέρασμα τους για ανεφοδιασμό βρίσκονταν κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη), η οποία υπήρχε στο νησί.
Ρόδος: Από την αρχαία εποχή είχε επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματός της με το ρόδον, το ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου. Για τον λόγο αυτό, τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος το κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.
Σκύρος: Η ονομασία της προέρχεται από το άγριο πετρώδες έδαφός της, γιατί «σκύρον» ή «σκίρον» σημαίνει συντρίμμια πέτρας.
Γιατί ονομάστηκαν έτσι τα νησιά μας;Σύρος: Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έδωσαν το όνομά της και αυτοί ήταν οι Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη προέρχεται από το «συρ» που σημαίνει βράχος.
Σκιάθος: Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», γιατί το νησί βρίσκεται γεωγραφικά στη σκιά του Άθω.
Σύμη: Η Σύμη ήταν μια νύμφη, σύζυγος του Γλαύκου που ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού.
Πάρος: Ο Πάρος ήταν ο ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του νησιού.
Φολέγανδρος: Επειδή ο Φολέγανδρος ήταν ο γιος του Μίνωα.
Νάξος: Ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του νησιού.
Ζάκυνθος και Θάσος: Έτσι ονομαζόταν ο ηγεμόνας των πρώτων κατοίκων αντίστοιχα.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading