Η θάλασσα και ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού απαιτούν ένα δροσερό απογευματινό καφεδάκι, που θα σβήσει τις υψηλές θερμοκρασίες και θα μας χαλαρώσει για τα καλά! Και προσοχή... ο καλοκαιρινός καφές θέλει ΠΑΝΤΑ χρωματιστό καλαμάκι…
Ο καφές φίλτρου, ο cappuccino και ο κλασικός ελληνικός μας καφές αποτελούν ιδανικές επιλογές για τον χειμώνα, αλλά στους 35 βαθμούς Κελσίου, μας προκαλούν… αλλεργία. Ποιοι είναι οι πιο νόστιμοι καφέδες, που προτιμούμε το καλοκαίρι και πώς να τους απολαύσουμε καλύτερα;
Φραπέ: ο αγαπημένος των απανταχού Ελλήνων
Ο παραδοσιακός «ελληνικός» φραπέ, έχει συνδυαστεί στο μυαλό των περισσότερων, με το άραγμα, το τάβλι και την ξεκούραση. Με λίγο γάλα, ζάχαρη και πολλά παγάκια, μας δροσίζει κι εμείς ξεχνιόμαστε, καθώς τον ανακατεύουμε μηχανικά με το καλαμάκι… Ανακαλύφθηκε το 1957 από τον Δημήτριο Βακόνδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν, μη βρίσκοντας ζεστό νερό για να φτιάξει τον καφέ του, δοκίμασε να ανακινήσει σε ένα shaker τα συστατικά μαζί με κρύο νερό. Εμείς σίγουρα, ευχαριστούμε πολύ τον μεγάλο αυτό «εφευρέτη»!
Πώς να το προτιμήσουμε: Σίγουρα με γάλα και ζάχαρη είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα που σβήνει τη ζέστη του καλοκαιριού και αντικαθιστά παράλληλα, τη γλυκιά γεύση που δεν θέλουμε να πάρουμε από… το παγωτό.
Espresso freddo: παγωμένη απόλαυση σε mini size
O αγαπημένος καφές των Ιταλών, κυκλοφορεί φυσικά και σε καλοκαιρινή version, με πολλά παγάκια κι ελαφρύ αφρό. Ο Luigi Bezzera από το Μιλάνο είναι ο εφευρέτης της μηχανής του espresso και ο αγαπημένος φυσικά, όσων λατρεύουν τον συγκεκριμένο καφέ. O espresso freddo σερβίρεται σε μεσαίο ποτήρι με πολύ πάγο (κατά προτίμηση θρυμματισμένο) κι αν θέλετε ζάχαρη.
Πώς να τον προτιμήσουμε: Για να χαρίσετε μια γερή τόνωση στο νευρικό σας σύστημα, προτιμήστε τον Espresso freddo σας σκέτο. Αν σας φαίνεται πολύ βαρύς, τότε προσθέσετε ελάχιστη ζάχαρη στην άκρη του κουταλιού, χωρίς να το παρακάνετε και χαλάσετε το υπέροχο άρωμα του καφέ.
Cappuccino freddo: η μεγάλη μας αγάπη και παντοτινή (;)
O cappuccino έφτασε πολύ κοντά στη σημερινή του μορφή από τον 17ο κιόλας αιώνα, όταν Βιεννέζοι μοναχοί θέλοντας να αραιώσουν τον κλασικό τουρκικό καφέ, πρόσθεσαν μέλι και γάλα. Το χρώμα που πήρε ο καφές έμοιαζε πολύ με εκείνο από τα ράσα των καπουτσίνων («Capuchin») κι έτσι προέκυψε το όνομα του συγκεκριμένου καφέ «cappuccino». Η καλοκαιρινή μορφή του εμπλουτίζεται με θρυμματισμένο πάγο και κρύο αφρόγαλα, που δημιουργεί μια στρώση πάνω από τον καφέ. Είναι σίγουρα ο μεγάλος αντίπαλος του φραπέ, αλλά σαφώς ελαφρύτερος, μιας και είναι φιλτραρισμένος.
Πώς να το προτιμήσουμε: Εδώ πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην το παρακάνετε με τη ζάχαρη και το αφρόγαλα, γιατί ο καφές σας δεν θέλει και πολύ να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα μεγατόνων… Προτιμήστε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη αν δεν σας αρέσει σκέτος και 2 δάχτυλα αφρόγαλα.
Παγωμένος ελληνικός: εναλλακτική εθνική απόλαυση
Αν είστε φανατικός λάτρης του ελληνικού καφέ, τότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, ότι δεν είναι ανάγκη να τον ξεχάσετε για τους επόμενους 4 μήνες. Αντίθετα, μπορείτε να τον απολαύσετε σε παγωμένη μορφή και να δροσιστείτε δίπλα στο κύμα. Η διαδικασία δημιουργίας του είναι κάπως μπελαλίδικη, αλλά αν σας αρέσει η γεύση του, τότε αξίζει τον κόπο. Φτιάξτε τον καφέ σας όπως στη ζεστή του εκδοχή και στη συνέχεια, αφήστε τον στο ψυγείο να κρυώσει. Περάστε τον έπειτα από ένα φίλτρο γαλλικού καφέ και προσθέστε στο ποτήρι πολλά παγάκια. Αν τον προτιμάτε με γάλα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αφρόγαλα. Περιμένουμε εντυπώσεις…
Πώς να τον προτιμήσουμε: Στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάξτε τον καφέ σας όπως ακριβώς τον ζεστό ελληνικό. Η γεύση θα είναι ίδια, αλλά παγωμένη…
Freddoccino: ένα επιδόρπιο με λίγες ενοχές
Σίγουρα δεν τον λες ακριβώς καφέ, αλλά μάλλον προς το «επιδόρπιο» κλίνει. Μη σας νοιάζει όμως, γιατί πίνεται άψογα το καλοκαίρι και παραβλέποντας τις θερμίδες του, μας χαρίζει δροσερή απόλαυση στην παραλία ή στην καφετέρια το απόγευμα. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ, γάλα, ζάχαρη και σοκολάτα. Αφού χτυπήσετε όλα τα υλικά με μπόλικο πάγο στο blender, το ρόφημα είναι έτοιμο και μοιάζει με milkshake. Απολαύστε το καλύτερα μετά από το μπάνιο σας, για να μην «πνιγείτε» στις τύψεις…
Πώς να τον προτιμήσουμε: Ο freddoccino φτιάχνεται συνήθως σε καφετέριες με έτοιμο μίγμα, αλλά αν θέλετε να τον ετοιμάσετε σπίτι μπορείτε να αναμίξετε μία δόση καφέ, λίγο γάλα, 2 κουταλιές γεμάτες σκόνη για ρόφημα σοκολάτας και μια κουταλιά ζάχαρη. Ανακατέψτε με πολύ πάγο στο blender κι έχετε ένα εξαιρετικό παγωμένο ρόφημα!
Φραπέ με baileys: διπλή απόλαυση σε συσκευασία μίας
Άψογη καλοκαιρινή επιλογή είναι και η προσθήκη λικέρ baileys στον κλασικό μας φραπέ. Αφού φτιάξετε πρώτα τον φραπέ σας σκέτο, χωρίς γάλα και ζάχαρη, προσθέστε μια δόση baileys. Το αλκοόλ και η γεύση του καφέ και της κρέμας που έχει, θα δώσουν ένταση στον καφέ σας και θα σας χαλαρώσουν, αφήνοντας μια ελαφρώς γλυκιά γεύση στο τέλος.
Πώς να τον προτιμήσουμε: Αν και δεν είναι απαραίτητο να μην προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη στο καφέ, θα σας προτείναμε να το αποφύγετε. Το Baileys από μόνο του είναι αρκετά γλυκό και θα δώσει στον καφέ σας την απαραίτητη γλύκα που αναζητάτε, χωρίς να σας λιγώσει.
Espresso με παγωτό: η ιδανική καλοκαιρινή επιλογή
Για το τέλος αφήσαμε φυσικά και την καλύτερη επιλογή από όλες. Πιο καλοκαιρινή και πιο… γλυκιά γιατί μας αξίζει! Όπως και στον φραπέ με baileys, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, φτιάξτε πρώτα μια δόση κανονικό espresso, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και στη συνέχεια, ρίξτε τον καυτό σιγά σιγά μέσα σε ένα ψηλό ποτήρι όπου θα έχετε βάλει 1 ή 2 μπάλες παγωτό βανίλια κι αφήστε τον να λιώσει αργά το παγωτό και να ενωθεί μαζί του. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στο εξωτερικό, ο συγκεκριμένος καφές κάνει θραύση τις ζεστές μέρες με το όνομα «Ice (cream) cafe». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, νόστιμο, αρωματικό, γλυκό και απόλυτα καλοκαιρινό!
Πώς να τον απολαύσουμε: Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε αυτή την περίπτωση. Μία δόση espresso (ή και δύο για περισσότερη ένταση) και μία μπάλα παγωτό είναι η ιδανική ποσότητα.
Καλή απόλαυση!Εμείς πάντως ψηφίζουμε φραπεδιά!!!!
otherside.gr
Το είδαμε: εδώ