Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Βιταμίνη Α για τα μάτια, την ανάπτυξη, το δέρμα, την ακμή. Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α είναι φυσικό συστατικό και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη & διατήρηση του οργανισμού.
Η βιταμίνη Α είναι μία από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν, καθώς είναι γνωστή από το 1913. Άλλες ονομασίες της είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη. Η βιταμίνη Α ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, ενώ υπάγεται στα καροτενοειδή, κατηγορία χρωστικών ουσιών, που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο. Ο όρος ‘’βιταμίνη Α’’ την κάνει να ακούγεται σαν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται ‘’βιταμίνη Α’’, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η βιταμίνη Α είναι μια ευρεία ομάδα από σχετιζόμενα θρεπτικά συστατικά. Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν οφέλη για τον οργανισμό, αλλά τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά και μπορούν να παρέχονται με διάφορους τρόπους.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιθηλιακού ιστού. Ένας από τους βασικότερούς της ρόλους είναι η συμβολή της στη φυσιολογική λειτουργία της όρασης, καθώς η βιταμίνη Α συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Ετσι η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία της όρασης στο σκοτάδι και συγκεκριμένα για την προσαρμογή του οφθαλμού στο σκοτάδι. Η βιταμίνη Α  σε συνδυασμό με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).  Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι ο συνδυασμός Βιταμίνης Α και λουτεΐνης μπορεί να παρατείνει την όραση σε άτομα που υποφέρουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (RP).

Έχει συσχετισθεί με μία σειρά άλλων λειτουργιών χωρίς όμως ο ρόλος της να είναι πλήρως εξακριβωμένος ενώ θεωρείται απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη της;
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: medlabgr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading