Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τους νέους ανθρώπους πιο χαρούμενος, ήρεμους και πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους σύμφωνα με μελέτη του University of Otago της Νέας Ζηλανδίας.
Ο ερευνητής του τμήματος Ψυχολογίας Τάμλιν Κόννερ και οι Κάρολιν Χόργουοθ και Μπόνι Γουάιτ του τμήματος Διατροφολογίας μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα συναισθήματα και τις διατροφικές συνήθειες.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Health Psychology στις 24 Ιανουαρίου συμμετείχαν 281 νέοι ενήλικες μέσου όρου ηλικίας τα 20 έτη.
Οι νέοι κατέγραψαν τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές και τη διάθεσή τους.
Η μελέτη έδειξε μια πολύ ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση -ειδικά- φρούτων και λαχανικών και την καλή διάθεση.
Η θετική αλλαγή έρχεται με την κατανάλωση επτά ως οκτώ μερίδων φρούτων ή λαχανικών ημερησίως (με την έννοια μερίδα εννοείται ποσότητα αντίστοιχη σε αυτή που χωράει σε μια χούφτα).
Φρούτα και αισιοδοξία
Αντίστοιχη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine συνδέει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την αισιοδοξία.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές εμφάνιζαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή.
Ένα γνωστό καροτενοειδές είναι η β-καροτίνη, μια χρωστική που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος καθώς και στα πράσινα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως είναι τα καροτενοειδή στο αίμα, μπορούν να αποτελούν δείκτη καλής υγείας.
Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται στον οργανισμό και μπορούν να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσων.
Άλλες τροφές που μας κάνουν χαρούμενους
Πλιγούρι βρώμης
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει το πλιγούρι βρώμης ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό, ενώ έχουν υψηλή ενεργειακή αξία μακράς διαρκείας. Η σεροτονίνη είναι ένα ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, ο οποίος συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου,ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση κατάθλιψης.
Άλλες πηγές: ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, καφέ ρύζι
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ενός αμονιξέος απαραίτητου για την παραγωγή σεροτονίνης.
Άλλες πηγές: αβγά, κοτόπουλο, μοσχάρι, σησαμόσποροι, κολοκυθόσποροι (πασατέμπο)
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με την κατάθλιψη.
Άλλες πηγές: φακές, μαύρα φασόλια, σπαράγγια, σέσκουλα
Σολομός
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ οι ανθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 έχουν περισσότερη φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων. Τα Ωμέγα-3 που υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις στο σολομό προστατεύουν επίσης από τις καρδιοπάθειες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση κ.α
Άλλες πηγές: σαρδέλες, σκουμπρί, αβγά, λιναρόσπορος
Φράουλες
Οι φράουλες περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών με ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Οι γιατροί συστήνουν την απευθείας πρόσληψη των αντιοξειδωτικών από τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής.
Άλλες πηγές: μύρτιλλα, κράνα, δαμάσκηνα, φασόλια pinto
Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι μία ακόμα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ ακόμα περιέχει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά) και ενισχύει τη σεροτονίνη.
Πηγή
Το είδαμε: εδώ