Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι ιστορικές φράσεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Αποφθέγματα που αποδόθηκαν λίγο διαφορετικά...



Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν… Αν όμως τα γνωμικά διάσημων προσωπικοτήτων που καθημερινά επαναλαμβάνουμε δεν τα είπαν όντως αυτοί που νομίζουμε; Κι όμως ακόμη και στην αρχαιότητα άλλος είχε το όνομα και άλλος τη χάρη! Δες εδώ κάποιες εκφράσεις που δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε…



1) «Αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι». Ας υποθέσουμε ότι είσαι καθηγήτρια ιστορίας και θέλεις να δείξεις στους μαθητές σου ότι η γαλλική ελίτ μισούσε την αγροτική τάξη. Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις πώς σκεφτόταν η Μαρία Αντουανέτα για τον πεινασμένο λαό της; Η ιστορία λέει ότι είπε αυτή τη φράση όταν πληροφορήθηκε ότι οι αντάρτες εισέβαλαν στη Βαστίλλη, και έκτοτε έχει κατοχυρωθεί ως δική της. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν το είπε όντως αυτό. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή απαντάται σε ένα βιβλίο του Ρουσσώ και ειπώθηκε όταν η Queen Marie ήταν περίπου επτά ετών.



2) «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» Οι δάσκαλοι τρελαίνονται να μας λένε ότι ο Βολταίρος έγραψε αυτό το γνωμικό σε ένα από τα βιβλία του. Αν όμως τους ρωτήσεις σε ποιο βιβλίο του το λέει, αποκλείεται να μπορέσουν να σου απαντήσουν! Η αλήθεια είναι ότι, ενώ η συγκεκριμένη φράση είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες του Βολταίρου και η κεντρική ιδέα της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, δεν ειπώθηκε ποτέ από το Βολταίρο. Αντιθέτως μάλιστα, η φράση αυτή απαντάται σε ένα βιβλίο που λέγεται «Οι φίλοι του Βολταίρου», το οποίο αναφέρεται σε ιδέες και στη φιλοσοφία του Βολταίρου. Σε αυτό το βιβλίο η Evelyn Beatrice Hall ανέφερε ότι όλα όσα είπε ο Βολταίρος μπορούν να συνοψιστούν σε μια φράση, δηλαδή στο εν λόγω γνωμικό. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο επικράτησε η ιδέα ότι τη συγκεκριμένη φράση την είπε ο ίδιος ο Βολταίρος.



3) «Ο θάνατος ενός άνδρα είναι τραγωδία. Ο θάνατος χιλιάδων είναι στατιστική». Για τους περισσότερους, η πρώτη εμφάνιση αυτής της φράσης ήταν σε ένα άρθρο των New York Times που αναφερόταν στο Στάλιν. Όμως, μετά από εκτενή έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φράση προέρχεται από μια ιστορία για το φανταστικό αστυνομικό κράτος που υποτίθεται ότι σατίριζε τη Σοβιετική Ένωση, η οποία μπορεί να είναι η αιτία που όλοι πίστεψαν ότι ο Στάλιν θα μπορούσε να έχει πει αυτή τη φράση.



4) «Για το μόνο που μετανιώνω είναι που έχω μόνο μια ζωή για να θυσιάσω για την πατρίδα μου». Ο Nathan Hale ήταν ένας από τους πρώτους κατασκόπους. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι συνελήφθη από τους Βρετανούς και είπε αυτή τη φράση λίγο πριν κρεμαστεί. Το ρητό του επαναλαμβάνεται από τους αμερικανούς στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο Hale όσο ζούσε δεν είπε ποτέ αυτή τη φράση. Πέντε χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι το έγγραφο ήταν παραποιημένο και το είχε πιστοποιήσει η αδερφή του, η οποία δεν ήταν εκεί κατά την εκτέλεσή του.



5) «Εγώ ανακάλυψα το internet». Για κάποιον ανεξήγητο λόγο όλοι θεωρούν ότι ο Al Gore ανακάλυψε το internet. Στην πραγματικότητα, το internet δημιουργήθηκε μετά από δεκαετίες προσπαθειών από μια ομάδα προγραμματιστών από την υπηρεσία DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency ) και από τη CIA. Και ενώ ο Al Gore έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που οδήγησε στη δημιουργία του διαδικτύου, ποτέ δεν πήρε πάνω του τη σπουδαία αυτή εφεύρεση.





Read more: http://www.newsbomb.gr/



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading