Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Σαντορίνη: η Καλντέρα ανήκει στο Δημόσιο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Στο ελληνικό Δημόσιο ανήκουν οι εκτάσεις της Καλντέρας στη Σαντορίνη , σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που απέρριψε αίτημα ιδιωτών οι οποίοι διεκδικούσαν την επίμαχη έκταση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι, ανώνυμη εταιρεία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Το ελληνικό Δημόσιο αντέδρασε με κατάθεση διεκδικητικής αγωγής κατά της επιχείρησης.


Το Δημόσιο ακολούθησε τη λογική πως στην εν λόγω περιοχή της Σαντορίνης δεν υφίσταται κυριότητα κανενός ιδιώτη, καθώς αυτή ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά.


Παράλληλα, ακολουθήθηκε η γραμμή ότι οι εκτάσεις των Κυκλάδων, λόγω της μορφής τους, δεν εξουσιάζονται από κανέναν πέραν του Δημοσίου, που είναι διάδοχος του Οθωμανικού Κράτους.


Ανάλογες αγωγές εκκρεμούν σε άλλα δικαστήρια της χώρας, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας αλλά και για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά.


Η Καλντέρα της Σαντορίνης είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και εξαιρετικού φυσικού κάλλους.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading