Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εγγυημένες τιμές προωθεί το ΥΠΕΚΑ

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Ευνοϊκές για ρυθμίσεις για τους αγρότες-επενδυτές φωτοβολταϊκών θα προωθήσει το ΥΠΕΚΑ όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου.


Συγκεκριμένα, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα απώλειας της 18μηνης προθεσμίας για τους αγρότες που δικαιούντο δάνεια, αλλά αυτά καθυστέρησαν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, εξαιτίας της πώλησης της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς και το κλείσιμο της ATELeasing.


Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου στη συζήτηση με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου:


«Επιπλέον, στο άρθρο 24 προστίθεται παράγραφος με σκοπό να διασφαλιστεί η τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, η έγκριση / εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης της τελευταίας με την τράπεζα Πειραιώς.»


Παράλληλα, θα καλυφθούν με υψηλές εγγυημένες τιμές οι αγρότες που ενώ κατέθεσαν εμπρόθεσμα το αίτημα ενεργοποίησης της σύνδεσής τους (ως τις 10 Αυγούστου) αυτό καθυστέρησε με υπαιτιότητα των Διαχειριστών με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν για αυτούς χαμηλότερες ταρίφες.


Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαγεωργίου στη Βουλή «με τη διάταξη αυτή να αντιμετωπιστούν ορισμένες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους οποίους, ενώ υπεβλήθη αίτημα για την ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε εμπροθέσμως από τους Διαχειριστές, με αποτέλεσμα οι εν λόγω παραγωγοί να απολέσουν χωρίς υπαιτιότητά τους την τιμή αναφοράς, που ίσχυε κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης πώλησης και να εφαρμοσθούν και γι’ αυτούς οι νέες, μειωμένες τιμές αναφοράς».


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading