Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μαύρη τρύπα καταβροχθίζει διαστημικούς βράχους

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

black-holes[1]

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της NASA. Διαπίστωσαν ότι κοντά στην μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας υπάρχει ένα γιγάντιο νέφος αστεροειδών και κομητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο νέφος αυτό υπάρχουν τρισεκατομμύρια μικροί και μεγάλοι βράχοι οι οποίοι τροφοδοτούν συχνά τη μαύρη τρύπα. Κάθε φορά που η μαύρη τρύπα καταπίνει αστεροειδείς και κομήτες παράγονται εκλάμψεις ακτίνων Χ που είναι 100 φορές πιο ισχυρές από εκείνες που εκπέμπει συνήθως η μελανή οπή του γαλαξία μας.
Το φαινόμενο
Η ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra είναι σημαντική γιατί δίνει απάντηση σε ένα ζήτημα που απασχολούσε εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν αν σε ένα περιβάλλον με τόσο ακραίες συνθήκες όπως αυτό που υπάρχει κοντά σε μαύρες τρύπες είναι εφικτό να δημιουργούνται αστεροειδείς και κομήτες. Όπως φαίνεται όχι μόνο είναι εφικτό αλλά μπορεί να επιτευχθεί μαζική παραγωγή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αστεροειδείς που πλησιάζουν την μαύρη τρύπα του Γαλαξία σε απόσταση 170 εκατομμυρίων χλμ (την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο) γίνονται λεία του. Η μαύρη τρύπα συλλαμβάνει τους διαστημικούς βράχους που την πλησιάζουν και βάζει τέλος στην πορεία και τελικά τη «ζωή» τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πανίσχυρες εκλάμψεις ακτίνων Χ παράγονται όταν η μαύρη τρύπα καταπιεί αστεροειδείς και κομήτες που έχουν ακτίνα μεγαλύτερη από δέκα χλμ.
Η μαύρη τρύπα
Ο Τοξότης Α* (όπως είναι το όνομα που έχουν δώσει οι επιστήμονες στην μαύρη τρύπα του Γαλαξία) απέχει περίπου 27.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.
πηγή: tovima.gr

Share
Loading