Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τροφές για αποτοξίνωση: Οι 10 καλύτερες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Τροφές για αποτοξίνωση: οι 10 καλύτερες

Να είστε σίγουρες ότι δεν θα πεινάσετε καθόλου με αυτόν τον οδηγό για τις τροφές που θα σας κάνουν να μοιάζετε αναζωογονημένες και λαμπερές.
Το να απαλλάξετε το σώμα σας από τις τοξίνες δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώσετε μόνο με φρούτα και να μην μπορείτε να ξεκολλήσετε από την τουαλέτα.
Υπάρχουν πολλές τροφές εκεί έξω που όχι μόνο είναι νόστιμες, αλλά βοηθούν και τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις τοξίνες.

  • Κάρδαμο
Γεμάτο από βιταμίνη C, γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση, το κάρδαμο είναι το όνειρο της αποτοξίνωσης.
Το κάρδαμο μοιάζει με γροθιά κατά των τοξινών καθώς ενεργοποιεί ένζυμα στο συκώτι που καθαρίζουν μέσω της ουροδόχου κύστεως τον οργανισμό.
Χρησιμοποιήστε το: η σούπα από κάρδαμο είναι ένα πεντανόστιμο κολατσιό – απλά προσθέστε κρεμμύδι, σκόρδο. Ακόμα πιο απλά, μπορείτε να βάλετε λίγο στο σάντουιτς σας και είναι αρκετό για να κάνει τα μαγικά του.
  • Λεμόνι
Τα λεμόνια πρωταγωνιστούν στις λίστες αποτοξίνωσης για έναν πολύ καλό λόγο. Λειτουργούν εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που υπάρχουν στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό ο ρόλος τους: η βιταμίνη C που περιέχουν στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων τοξινών.
Χρημοποιήστε τα: μια φέτα λεμονιού μέσα σε ζεστό νερό βοηθά στην απαλλαγή των τοξινών ειδικά όταν το σώμα μας το χρειάζεται. Το λεμόνι επίσης είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο για το αλάτι όταν το στίψουμε σε φαγητά με κάρυ και στις σαλάτες.
  • Σκόρδο
Τροφές για αποτοξίνωση: οι 10 καλύτερεςΤο σκόρδο διώχνει τις τοξίνες ακριβώς όπως και τους βρυκόλακες. Αυτός ο μικρός αλλά παντοδύναμος βολβός, ενισχύει τη φαγοκυττάρωση, μια διαδικασία του οργανισμού που καταστρέφει τα ξένα κύτταρα.
Οι ενώσεις του θείου, που δίνουν στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία απομακρύνουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητα ξένα σώματα στην κυκλοφορία του αίματος.
Χρησιμοποιήστε το: το σκόρδο προσθέτει γεύση και ένταση σε οποιοδήποτε πιάτο. Σας προτείνουμε να το ψήσετε ολόκληρο μαζί με τα λαχανικά σας και να το προσθέσετε στη σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε για τα ζυμαρικά σας.
  • Κουρκούμη
Μέλος της οικογένειας των τζίντζερ, αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται κατεξοχήν σε ασιατικά πιάτα, όπου οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από πολύ παλιά.
Αυτό το απαλό και πολύ δυνατό καρύκευμα παρέχει ισχυρή δράση κατά των τοξινών καθώς αυξάνει τα αντιφλεγμονώδη ένζυμα στο συκώτι – εξαιρετικό ειδικά αν το προηγούμενο βράδυ έχετε πιεί λιγάκι παραπάνω.
Χρησιμοποιήστε το: προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού στα κάρυ πιάτα σας ή το ρύζι για να προσθέσετε γεύση, χρώμα και να απαλλαγείτε από τις τοξίνες.
  • Τζίντζερ
Το τζίντζερ όχι μόνο μπορεί να γιατρέψει το σώμα από ένα γερό μεθύσι, μπορεί να σας προστατεύσει και για μελλοντικές αντίστοιχες καταστάσεις που θα έχετε “ξεφύγει” από το πρόγραμμά σας.
Το τζίντζερ σας βοηθά να χτίσετε ισχυρά αντιοξειδωτικά στο αίμα και το συκώτι και να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει μελλοντικές εισβολές ξένων σωμάτων, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τις ελεύθερες ρίζες που ελοχεύουν στον οργανισμό μας.
Χρησιμοποιήστε το: μερικές φετόύλες σε ζεστό νερό κάνουν ένα πεντανόστιμο, θεραπευτικό τσάι. Προσθέτοντας τριμμένο ή ψιλοκομμένο τζίντζερ στο φαγητό, δίνετε μια πιο καυτερή αλλά πολύ αρωματική νότα ειδικά όταν το φαγητό σας έχει ινδικές ή τάι επιρροές.
  • Μαϊντανός
Ο μαϊντανός συνήθως καταλήγει στην άκρη του πιάτου μας, αλλά οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θα πρεπε να τον καθιστούν κάτι παραπάνω από απλή γαρνιτούρα.
Αυτό το “μετριόφρον” χορταρικό είναι ένα πανίσχυρο διουρητικό και βοηθά πολύ τη λειτουργία των νεφρών, ένα από τα πιο ενεργά όργανα του σώματός μας ως προς την αποβολή τοξινών.
Χρησιμοποιήστε το: ο μαϊντανός λειτουργεί πολύ καλά σε σάλτσες ντομάτας και σούπες, καθώς και στις σαλάτες. Συνδυάζεται πολύ καλά με άλλα λαχανικά και αν το αναμείξετε με σκόρδο και λεμόνι, μπορείτε να το προσθέσετε στο κοτόπουλο, το αρνί ή το μοσχάρι.
  • Αγκινάρες

Τροφές για αποτοξίνωση: οι 10 καλύτερες

Η ιδιότητα της αγκινάρας να θεραπεύει ένα συκώτι που υπερλειτουργεί είναι κάτι πολύ γνωστό στις Μεσογειακές χώρες, όπου χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως καθαρτικό για το αίμα. Οι αγκινάρες λειτουργούν με δύο τρόπους: ως ακόμη ένα διουρητικό, αλλά περιέχουν και κάποια συστατικά που διεγείρουν το λίπος στο συκώτι, το οποίο λειτουργεί σαν το “λάδι” στη “μηχανή” του.
Χρησιμοποιήστε τις: οι αγκινάρες κάνουν πεντανόστιμες σαλάτες με λίγο στιμμένο λεμόνι (διπλή αντιοξειδωτική δράση!) ή μπορείτε να τις προσθέσετε σε μακαρονάδες με λίγη κρέμα γάλατος με χαμηλά λιπαρά.

  • Λάχανο
Μπορεί να στραβομουτσουνιάζετε με αυτό το συγκεκριμένο λαχανικό, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το λάχανο ενεργοποιεί δύο αντιοξειδωτικά ένζυμα στο συκώτι μας. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να βασανίζεστε με τη δίαιτα της σούπας από λάχανο για να ωφεληθείτε από το τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείστε το: σωτάρετε με λίγο βούτυρο και σκόρδο και σερβίρετε σαν συνοδευτικό. Το κόκκινο λάχανο μπορεί να σωταριστεί υπέροχα με μήλο, κρεμμύδι, λίγο ξύδι μπαλσάμικο και χυμό πορτοκάλι.
  • Ανανάς
Η αποτοξίνωση είναι απλή υπόθεση αν τρώτε τακτικά φρέσκο ανανά. Δεν έχει απλά θεϊκή γεύση, αυτό το τροπικό φρούτο περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που σκοτώνει τις τοξίνες στο οργανισμό.
Χρησιμοποιήστε τον: μπορείτε να φτιάξετε ένα επιδόρπιο που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό γλυκατζή αλλά μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη επιτυχία σε σαλάτες μαζί με καρότα, παπάγια και μαρούλι.
  • Σουσάμι

Τροφές για αποτοξίνωση: οι 10 καλύτερες

Αυτά τα μικρά μαγικά αντιοξειδωτικά χρυσαφένια σποράκια προστατεύουν το συκώτι σας από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και άλλων τοξινών.
Το μυστικό τους βρίσκεται στα αμινοξέα που ονομάζονται μεθειονίνη και τρυπτοφάνη που ενθαρρύνουν το συκώτι και τα νεφρά να λειτουργούν σε πολύ καλά επίπεδα εξασφαλίζοντας έτσι την γρήγορη και άμεση απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μας.
Χρησιμοποιήστε το: το σουσάμι μπορείτε να το προσθέτετε στις σαλάτες για να τις κάνετε πιο τραγανές και γευστικές. Επίσης το ταχίνι, που είναι το βασικό συστατικό του χούμους μαζί με το σκόρδο και το λεμόνι, αν συνδυαστεί με ρεβύθια, είναι το πιο αντιοξειδωτικό φαγητό που υπάρχει!

Πηγή

Share
Loading