Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η χριστουγεννιάτικη κατσίκα της πόλης Γκέβλε που βανδαλίζεται κάθε χρόνο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Κάθε χρόνο για το Advent, περίπου έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, η πόλη Γκέβλε στη Σουηδία, κατασκευάζει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη κατσίκα από άχυρο. Και κάθε χρόνο, εμπρηστές κάνουν ό,τι καλύτερό μπορούν για να την ρίξουν
Η κατσίκα είναι μια τεράστια έκδοση της Yule Goat, μια χριστουγεννιάτικη παράδοση εδώ και αιώνες στη Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες, αν και η απαρχές της χάνονται στην Ιστορία. Η κατσίκα Gävle ξεκίνησε το 1966 για να προσελκυσθούν πελάτες στις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια στο νότιο τμήμα της πόλης. Από τότε η επίσης γνωστή ως Gavlebocken, υπήρξε σύμβολο των Χριστουγέννων που στήνεται κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο. Υπάρχει όμως και η μακροχρόνια παράδοση που κάποιος την καταστρέφει, κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι περισσότερη φήμη στην κατσίκα. Τα τελευταία 50 χρόνια, η κατσίκα έχει καεί, γκρεμιστεί, ή ριχτεί στο ποτάμι 37 φορές. Η φετινή κατσίκα δεν άντεξε ούτε καν 24 ώρες.

Στο προσκήνιο, η καμένη κατσίκα της Λέσχης Φυσικών Επιστημών το 2006, και στο βάθος η Gävle - φωτογραφία

Για να γίνει σαφές, η καταστροφή της κατσίκας δεν είναι μέρος της επίσημης παράδοσης του Γκέβλε. Τις περισσότερες φορές, η καταστροφή γίνεται τη νύχτα και οι δράστες καταφέρνουν να διαφύγουν. Μέχρι σήμερα, μόνο 4 άνθρωποι έχουν πιαστεί ή καταδικαστεί για τον βανδαλισμό της κατσίκας.

Η πόλη έχει δοκιμάσει τα πάντα για να την προστατεύσει -φύλακες, μεταλλικές περιφράξεις, κάμερες ασφαλείας- αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι κάμερες έχουν παραβιαστεί, οι φύλακες δωροδοκήθηκαν και οι φράκτες ήταν άχρηστοι για τα φλεγόμενα βέλη.


Κάποια στιγμή η ομάδα που χρηματοδοτεί την κατασκευή της κατσίκας, την έστηνε ξανά μετά την καταστροφή της. Αλλά και πάλι η κατσίκα καταστρέφονταν. Το 1971, αυτή η ομάδα αποφάσισε να σταματήσει να κατασκευάζει την κατσίκα. Τότε ανέλαβε η Λέσχη Φυσικών Επιστημών της Σχολής της Βάσα και άρχισαν να φτιάχνουν τη δική τους κατσίκα -αυτή ονομαζόταν Yule Goat. Η πρώτη Yule Goat ήταν μικρή, είχε μόλις 6 πόδια ύψος, αλλά τα επόμενα χρόνια έγινε όλο και μεγαλύτερη μέχρι που μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες το 1985. Εκείνη τη χρονιά, η Yule Goat έφτασε τα 12,5 μέτρα ύψος.

Φθονώντας τον τίτλο, η πρώτη ομάδα ανακοίνωσε ότι το θα άρχιζε ξανά την κατασκευή της Gävle Goat. Έτσι από το 1986 και μετά, υπάρχουν δύο κατσίκες στην πόλη, η Gävle και η Yule. Και οι δύο είναι στόχος βανδαλισμών.

Το 1993, η Λέσχη Φυσικών Επιστημών κατασκεύασε μια κατσίκα ύψους 14,9 μέτρων, καταγράφοντας έτσι πάλι ρεκόρ.



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading