Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

4324267[1]

Πάνω από 1,9 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο το 2010 ήταν υπέρβαροι, ποσοστό δηλαδή που αυξήθηκε κατά 25% από το 2002, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου «Worldwatch».

Η στατιστική έρευνα σε 177 χώρες δείχνει ότι το 38% των ενηλίκων (από 15έτών και άνω) είναι υπέρβαροι. Η τάση αυτή είναι συνδέεται με την άυξηση των εσόδων και αλλά και στην αύξηση προβλημάτων υγείας που μπορούν να προληφθούν, όπως γράφει στην έρευνα ο Richard Weil στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου «Worldwatch».

Η τάση αύξησης του αριθμού των υπέρβαρων σημειώνεται παγκοσμίως, όπως δείχνει η έρευνα:
Στην Ινδία, το 19% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, ποσοστό που ανέβηκε σε σχέση με το 14% του 2002. Στο Μεξικό, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 8 μονάδες σε σχέση με το 2002, ενώ στη Βραζιλία κατά 7 μονάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση αυτή σημειώνεται κατά 5 μονάδες παραπάνω ενώ οι ΗΠΑ έχουν την πρωτιά ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες με το 78,6% του ενήλικου πληθυσμού τους να είναι υπέρβαρο.

Στην Ανατολική Ασία το ποσοστό ανέβηκε κατά 4 μονάδες σε αυτή την περίοδο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Μικρονησία και η Πολυνησία, πάνω από όλες τις υπόλοιπες χώρες, με το 88% του πληθυσμού να είναι υπέρβαρο.

«Υπέρβαρο» χαρακτηρίζεται ένα άτομο με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 και πάνω. Ένα άτομο με ΔΜΣ πάνω από 30 συνήθως χαρακτηρίζεται ως «παχύσαρκο». Όμως, στην έρευνα ο όρος «υπέρβαρος» καλύπτει και τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνολικά.

Η ανάλυση δείχνει ότι περίπου το 70% των ενηλίκων στις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου είναι υπέρβαροι, ενώ στις 10 φτωχότερες μόνον το 18%. Σε περιφερειακό επίπεδο, η αναλογία εισοδήματος και παχυσαρκίας ισχύει, όπως είναι λογικό.

Η Ευρώπη γενικά έχει αυξημένα επίπεδα παχυσαρχία, για παράδειγμα, ενώ η υποσαχάρια Αφρική με τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα έχει χαμηλότερα επίπεδα ΔΜΣ. Σε κρατικό επίπεδο, πάντως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Μια σύγκριση των εισοδημάτων υπέρβαρων ατόμων σε όλες τις χώρες και των ΔΜΣ τους αποκαλύπτει μια μικρή αναλογία, με πολιτισμικούς, κοινωνικούς και πιθανώς γενετικούς παράγοντες να παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Share
Loading