Με την παρουσία χιλίων και πλέον παιδιών, που µέχρι σήµερα το µεσηµέρι αναµένεται να γίνουν 2.500, άνοιξε χθες η 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μια έκθεση που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσµου του βιβλίου αφού συµµετέχουν οι περισσότεροι εκδότες αλλά και
190 συγγραφείς – σε 170 εκδηλώσεις.
Τα φώτα της δηµοσιότητας πέφτουν, λόγω επικαιρότητας, στους 18 από αυτούς, προσωπικότητες των γραµµάτων από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που θα µιλήσουν και για τα γεγονότα των ηµερών στις χώρες τους.
Η έκθεση, που οργανώνεταιαπό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, παρουσιάζει φέτος «τρεις µεγάλες αλλαγές», έτσι όπως τις προσδιόρισε στον χαιρετισµό που έστειλε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος: «Πρώτον,µια διαφορετική σχέση της Εκθεσης µε την πόλη. Χάρη στις πρωτοβουλίες και την έµπρακτη στήριξητης νέας δηµοτικής Αρχής, η Εκθεση είναι περισσότερο από ποτέ δεµένη µε τη ζωή της Θεσσαλονίκης.
Δεύτερη σηµαντική αλλαγή, η έµφαση στον διεθνή χαρακτήρα της Εκθεσης. Η Εκθεση εντάσσεται από φέτος στο νέο πρόγραµµα του υπουργείου “Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόµι Πολιτισµών”, που φιλοδοξεί να ξαναδώσει στη Θεσσαλονίκη τον φυσικό διεθνή της ρόλο.
Τρίτη αλλαγή, ότι για πρώτη ίσως φορά η Εκθεση, πέρα απ’ την αξία που έχει καθαυτή ως πολιτιστικό γεγονός, αποτελεί µέρος µιας συνολικής στρατηγικής του υπουργείου για το βιβλίο. Από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πριν από έναν χρόνο, διακηρύξαµε τις προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής: την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη στήριξη της νέας δηµιουργίας. Εχουν γίνει πολλά µέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, µε σύµµαχο το ΕΚΕΒΙ και χάρη στη συνεργασία µε όλους τους φορείς του χώρου. Τώρα καλούµαστε να εντατικοποιήσουµε τις προσπάθειές µας», καταλήγει ο Παύλος Γερουλάνος. Τον οποίο «σοβαροί λόγοι» – ενδεχοµένως και όσα συνέβησαν προχτές το βράδυ από οπαδούς του Ηρακλή – ανάγκασαν να µαταιώσει την παρουσία του στα εγκαίνια.
Την Εκθεση εγκαινίασε ο υφυπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, που µίλησε για τη σχέση της Θεσσαλονίκης µε το βιβλίο και για το δέσιµο της πόλης µε τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της.
Μέρος της πολιτικής τής εξωστρέφειας ως προς το βιβλίο, θα είναι – σύµφωνα µε πληροφορίες µας – και η εκχώρηση στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της αρµοδιότητας για το πρόγραµµα επιδότησης µεταφράσεων. Από τον Ιούνιο, είπε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, θα υπάρχει ειδικό πολύγλωσσο site που θα απευθύνεται στους ξένους εκδότες.
«Είδος πρώτης ανάγκης»
Η Εκθεση άνοιξε στο κοινό χθες στις 15.00. Από το πρωί όµως έρχονταν σχολεία από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά επισκέπτονται την Παιδική (και Εφηβική) Γωνιά της έκθεσης, συµµετέχουν στον διαγωνισµό «Αν ήµουν εικονογράφος» και περιηγούνται, κοιτώντας τα χιλιάδες βιβλία στα περίπτερα.
Οπως είπε άλλωστε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος στα εγκαίνια, «το βιβλίο δεν είναι είδος πολυτελείας,είναι είδος πρώτης ανάγκης, όπως η γλώσσα που µιλάς, όπωςη σκέψη που σε βοηθάει να αντιληφθείς τον κόσµο».
tanea