Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τα έξι είδη τροφών που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Είναι τροφές που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην υγεία. Πρέπει να τις εντάξετε καθημερινά στο διατροφικό σας πρόγραμμα και… δεν θα χάσετε!

1. Πρωτεΐνες για κυτταρική ανανέωση
Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και νιάτα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πρωτεΐνη αλλά ούτε να έχει ενέργεια. Εξάλλου, η ίδια η ετυμολογία της λέξης πρωτεΐνη (protein) -προέρχεται από τη λέξη πρώτος-δηλώνει ότι αποτελεί βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά.

2. Υδατάνθρακες για ενέργεια
Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες, το άμυλο και η ζάχαρη. Προτιμήστε όμως τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα (αν τρώτε τη φλούδα πάρτε βιολογικά), τα φασόλια, τα όσπρια αλλά και η βρώμη. Η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από κατεργασμένα γεύματα, σνακ, αναψυκτικά, ζυμαρικά προκαλεί μακροπρόθεσμα ρυτίδες και γήρας. Η διατήρηση του ζαχάρου στο αίμα σε καλά επίπεδα είναι μια από τις καλύτερες «αντιγηραντικές κρέμες».

3. Ωμεγα-3 λιπαρά για κυτταρική σταθεροποίηση
Ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντσούγιες αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών. Έχουν τη μοναδική ικανότητα να σταθεροποιούν την κυτταρική μεμβράνη και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη που βοηθούν τον οργανισμό να αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Καροτινοειδή για ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων
Τα καροτινοειδή δίνουν αυτό το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά, στα αβγά και στα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες).Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το παντζάρι, το λάχανο, είναι εξίσου πλούσια σε καροτινοειδή. Όλες αυτές οι τροφές έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητες σε αυτό το πρόγραμμα.

5. Φλαβονοειδη για προστασία της κυτταρικής μεμβράνης
Τα κρεμμύδια, τα μήλα, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βότανα, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και βοηθούν στη διατήρηση του σφριγηλού και υγιούς δέρματος.

6. Φύτρες δημητριακών – αξεπέραστη κυτταρική ανανέωση
Τα πιο θρεπτικά συστατικά των δημητριακών βρίσκονται στις φύτρες τους πριν αυτά μεγαλώσουν και έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Πηγή: Newsbeast

Share
Loading