Η θνησιμότητα που αποδίδεται στο κάπνισμα αποτελεί το 40% με 60% στη διαφορά που παρουσίασε η μακροβιότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό είναι μεταξύ άλλων το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάζει το περιοδικό «Tobacco Control», με δείγμα από 30 ευρωπαϊκές χώρες, όπου επίσης σημειώνεται ότι η θνησιμότητα που αποδίδεται στον αλκοολισμό αποτελεί το 20% με 30% στη διαφορά μακροβιότητας που παρουσιάζεται ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αποτελεί ένα θέμα που ερευνάται με ιδιαίτερη έμφαση και το συμπέρασμα είναι πως η επιτυχία αυτή οφείλεται εν μέρει στη μικρότερη συμμετοχή της γυναίκας στο κάπνισμα και τον αλκοολισμό. Όμως, σημειώνεται επίσης, οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο από τους άνδρες με τη φροντίδα της υγείας τους, ενώ οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ανδρών-γυναικών στο προσδόκιμο ζωής καταγράφονται στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα η διαφορά ανδρών-γυναικών στους θανάτους από το κάπνισμα είναι μικρή, ενώ είναι μεγάλη ως προς τους θανάτους που αποδίδονται στον αλκοολισμό.
Ως θάνατοι από το κάπνισμα λογίζονται κατά τη μελέτη αυτοί που οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα, επιπλοκές της ΧΑΠ και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ως θάνατοι από τον αλκοολισμό λογίζονται οι καρκίνοι του λάρυγγα και του οισοφάγου, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, καθώς και αλκοολικές ψυχώσεις.