Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πόσα γκάτζετς χρειάζοµαι;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

pc... σττν κάδο

Αν το PC σας έγινε ήδη πέντε χρονών και έχει αρχίσει να κρασάρει, αν η ρωγµή στη βιντεοκάµερά σας έχει γίνει πολύ ενοχλητική, αν χάλασε το MP3 player που είχατε αγοράσει κι αν χάσατε το φλασάκι σας, σκεφτείτε για λίγο πριν πάτε στο κατάστηµα ηλεκτρονικών για να πάρετε καινούργια συσκευή.

Η συνήθης «µοµφή» κατά της τεχνολογίας είναι ότι οδηγεί σε µια πληθώρα συσκευών και καλωδίων που συσσωρεύονται στο σπίτι και στο γραφείο, κάνοντας τη ζωή µας ευκολότερη µεν, πιο σύνθετη δε. Ωστόσο, η φύση της τεχνολογίας αλλάζει. Σήµερα, λιγότερα προϊόντα επιτελούν περισσότερες λειτουργίες, ενοποιώντας υπηρεσίες και εφαρµογές.

Ετσι, δεν χρειάζεταιπια να µαζεύουµε ένα τσουβάλι συσκευές. Το ερώτηµα βέβαια είναι ποια γκάτζετς πρέπει να ξεφορτωθούµε και ποια πρέπει να κρατήσουµε. Ακολουθεί ένας χρήσιµος –και διασκεδαστικός– οδηγός.

Desktop PC
Η τάση που επικρατεί διεθνώς στον χώρο των υπολογιστών είναι η φορητότητα παντού. Αν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας desktop µε έναν ακόµη επιτραπέζιο υπολογιστή όταν έρθει η ώρα να τον αλλάξετε, σκεφτείτε και τις εναλλακτικές λύσεις. Η τεχνολογία δεν µένει στάσιµη. Πηγαίνει όπου πάµε κι εµείς. Αν δεν είστε µανιώδης gamer ή προγραµµατιστής, τότε οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν όλη την αναγκαία υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται ο µέσος χρήστης, επιτρέποντας τη διεκπεραίωση όλων των βασικών εργασιών. Επιπλέον, πηγαίνουν παντού. Και αν χρειαστεί να καταφύγετε στην... επιτραπέζια εµπειρία, µπορείτε πάντα να συνδέσετε το laptop σας σε µια µεγαλύτερη οθόνη ή µε ένα πληκτρολόγιο.

Ψηφιακή φωτογραφική µηχανή
Είναι αλήθεια ότι µια φωτογραφική µηχανή τραβά καλύτερες φωτογραφίες από τη φωτογραφική του κινητού σας, µε µεγαλύτερη ανάλυση και υψηλότερη ποιότητα. Ωστόσο, σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο να µοιραστείτε φωτογραφίες από τη µηχανή σας. Πρέπει πρώτα να τις µεταφέρετε µε καλώδιο στον υπολογιστή σας. Επίσης, οι φωτογραφικές µηχανές δεν διαθέτουν εφαρµογές (apps) όπως τα smartphones, οι οποίες σας επιτρέπουν να επεξεργαστείτε εύκολα τις φωτογραφίες σας (σύντομα όμως θα γίνεται και αυτό...). Τέλος, µια φωτογραφική µηχανή µπορεί να µην είναι πάντα διαθέσιµη όταν χρειάζεται να φωτογραφίσετε κάτι. Το κινητό σας όµως είναι. Αν, λοιπόν, δεν έχετε πολλές ποιοτικές αξιώσεις για τις φωτογραφίες σας, κρατήστε αυτή που έχει το κινητό σας.

Βιντεοκάµερα
Οι βιντεοκάµερες ήταν κάποτε «must» για τους απανταχού φίλους της τεχνολογίας, αλλά και για όσους ήθελαν να «αιχµαλωτίσουν» µε ήχο και εικόνα τις προσωπικές τους στιγµές. Σήµερα, όµως, δεν είναι απαραίτητα αναγκαίες, καθώς όλα τα smartphones µπορούν να τραβήξουν βίντεο (βέβαια, µε σαφώς χειρότερη ποιότητα). Επίσης, οι ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές (σε περίπτωση που αποφασίσετε να κρατήσετε τη δική σας) έχουν κι αυτές αξιόπιστες λειτουργίες βίντεο full HD. Για όλους αυτούς τους λόγους, η βιντεοκάµερα που έχετε τώρα είναι ίσως η τελευταία σας, αν δεν σας ενδιαφέρει η ποιότητα των λήψεων.

USB stick
Η µεταφορά και χρήση αρχείων δεν απαιτεί πλέον hardware. Γίνεται εικονικά. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, µπορείτε να µεταφέρετε τα αρχεία σας ψηφιακά µέσω του διαδικτύου. Αυτό µπορεί να γίνει είτε µέσω εγγραφής σε µια υπηρεσία όπως το Dropbox, η οποία δηµιουργεί έναν ιδιωτικό, κοινόχρηστο σκληρό δίσκο στο Ιντερνετ, είτε απλά µε το να στείλετε στον εαυτό σας µέσω e-mail (ή να τα αποθηκεύσετε στον φάκελο «Πρόχειρα») τα αρχεία που θέλετε να χρησιµοποιήσετε.

MP3 player
Εχετε smartphone; Τότε έχετε µια πρώτης τάξεως συσκευή αναπαραγωγής µουσικής. Μπορεί το iPod και τα υπόλοιπα MP3 players να σας συνοδεύουν παντού, ωστόσο ποιος ο λόγος να φορτώνεστε µε ένα επιπλέον γκάτζετ; Η µουσική είναι δεδοµένα. Τα πολλαπλών λειτουργιών έξυπνα κινητά µπορούν να σας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες τραγουδιών. Προσοχή όµως: η συχνή ακρόαση µουσικής και ραδιοφώνου από το κινητό, καταναλώνει πολύ πιο γρήγορα την µπαταρία.

Ξυπνητήρι
Τα smartphones µπορεί να γίνουν καταπληκτικά ξυπνητήρια. Αυξάνουν σταδιακά τον ήχο του ξυπνητηριού και πηγαίνουν παντού µαζί σας. Ωστόσο µια πρόσφατη βλάβη στα iPhone, η οποία οδήγησε στην απορρύθµιση του ξυπνητηριού, έκανε πολλούς να το ξανασκεφτούν. Ενα κοινό ξυπνητήρι -ή απλά μία άλλη συσκευή- δύσκολα θα σας απογοητεύσει. Επιπλέον, η ρύθµιση και η επαναφορά της λειτουργίας αφύπνισης σε ένα smartphone συνήθως απαιτεί πολλά και κουραστικά κλικ, αντίθετα µε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι.

Βιβλία
Ναι, οι e-readers είναι εντυπωσιακοί και, ναι, πιθανότατα θα γίνουν η κυρίαρχη πλατφόρµα ανάγνωσης, αλλά είναι σίγουρα καλύτεροι από το χαρτί; Τα βιβλία έχουν καταπληκτική... οθόνη υψηλής ανάλυσης (τις σελίδες). Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Μπορεί να βραχούν λιγάκι και να µην πάθουν µεγάλη ζηµιά. Έχουν τροµερή διάρκεια ζωής... µπαταρίας. Είναι αρκετά φθηνά, ώστε ακόµη κι αν χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε, δεν θα σας κοστίσει πολύ. Μπορείτε ακόµη και να τα δανειστείτε δωρεάν, σε... «sites» που ονοµάζονται βιβλιοθήκες!

tanea.gr

Share
Loading